Sony Alpha onderwaterhuis review
Member of DIWA Awards Digitale Cameras
LetsGoDigital Onderwater Review
Sony Alpha A350 onderwaterhuis review
Sony DSLR-A350 Review
BS Kinetics Gibson Onderwaterhuis Test - Pagina 1/3
BS Kinetics Gibson test
Publicatie : Donderdag, 11 December 2008
Geschreven door Karin Brussaard
"Duik Expeditie Spitsbergen Noorwegen"
Half juni word ik naar het vliegveld van Amsterdam gebracht. Jaloers kijk ik naar andere reizigers die op teenslippers, in korte broek en met 1 koffertje bij hun incheckbalie staan. Het contrast met mijn outfit is groot: ik loop op kaplaarzen, in mijn dikste broek, met twee truien en een winterjas. En ook verder ben ik zwaar bepakt: een grote tas met duikspullen, waaronder een droogpak, twee sets isolerende onderkleding en twee automatensets. Een tweede tas met veel warme kleding, nog een stel kaplaarzen, mutsen, handschoenen en sjaals. En dan nog twee fotorugzakken met daarin de Sony Alpha 350, een onderwaterhuis van BS Kinetics voor die camera, drie onderwater-flitsers, een groothoeklens en een flinke telelens, twee opslagtanks, een reserve camera, veel extra batterijen en een handvol opladers. Het moge duidelijk zijn dat ik niet een weekje naar Bonaire ga.
Duiken in Spitsbergen BS Kinetics Gibson onderwaterhuis review
Duik Expeditie in Spitsbergen Sony Alpha digitale SLR camera
Spitsbergen
Sony Alpha
Spitsbergen Duik trip Longyearbyen Sony Alpha A350 onderwaterhuis test
Mijn bestemming ligt in het noorden. En hoewel het half juni hoogzomer is in Spitsbergen, is de informatie van Waterproof Expeditions duidelijk: het is bovenwater koud en het duiken zal in zeer koud water plaatsvinden en dat is alleen veilig als je je goed aankleed tegen de kou. Mijn vliegroute is Amsterdam - Oslo, Oslo - Tromso en tot slot Tromso - Longyearbyen. Overstappen is met mijn twee zware rugzakken handbagage al geen feestje, maar als blijkt dat ik bij beide overstappen ook met mijn grote tassen moet slepen ben daar ik helemaal niet gelukkig mee. Ik ben blij als ik in Longyearbyen in mijn hotel aankom. Hoewel ik om middernacht aankom en ik geen tijdsverschil hoef te overbruggen lukt het me niet om te gaan slapen. De reden hiervoor is het daglicht. In juni wordt het op Spitsbergen niet donker en je kunt midden in de nacht net zo gemakkelijk een wandeling door de stad maken als overdag. Wat ik dan ook maar doe.
Met de Sony Alpha 350 heeft Sony een spiegelreflexcamera op de markt gebracht voor de serieuze amateurfotograaf. Profs zullen de snelheid van 2,5 beeld per seconde waarschijnlijk te langzaam vinden. Voor onderwaterfotografie is snelheid echter van minder groot belang omdat je (bijna) altijd gebruik maakt van flitslicht en moet wachten tot de batterijen van de flitsers zijn opgeladen. Sony maakt voor de lenzen gebruik van Carl Zeiss objectieven. De camera is met 582 gram licht, compact en ligt lekker in de hand. De CCD sensor heeft 14,2 effectieve megapixels. Foto’s kunnen zowel in RAW, JPEG als RAW + JPEG worden opgeslagen. In de camera kunnen verschillende opslagkaarten worden gebruikt. Niet alleen de Sony types (Memory Stick Duo, MS Pro Duo en MS Pro HG) maar ook CF kaarten van het type I en II. Om het probleem van stof op de sensor te verminderen is de Sony Alpha 350 uitgerust met een dubbel antistofsysteem. De sensor is voorzien van een antistatische coating en van een trilmechanisme. Dit trilmechanisme wordt na iedere wisseling van een lens automatisch geactiveerd. Stof krijgt dus geen kans om aan de sensor te kleven. Het LCD-scherm van 2,7 inch heeft een tweevoudige kantelfunctie. Dit vergemakkelijkt het gebruik van de Live View. De Live View van de Sony DSLR-A350 werkt niet alleen bij manuele focus, maar ook bij autofocus. Het scherpstellen in de Live View functie gaat zelfs even snel als bij gebruik van de optische zoeker!
BS Kinetics Gibson behuizing BS Kinetics onderwaterhuis review
BS Kinetics Gibson
BS Kinetics
BS Kinetics camera behuizing Gefabriceerd in Duitsland BS Kinetics Carbon fibre behuizing
BS Kinetecs is een Duits bedrijf dat onderwaterhuizen voor fotocamera’s en videocamera’s maakt. Ook produceert BS Kinetics videolampen. Het huis voor de Sony Alpha 350 is van het model Gibson. In deze serie maakt BS Kinetics onderwaterhuizen voor digitale spiegelreflexcamera’s die passen in de afmetingen van die serie (180 x 190 x 130 mm). Voor grotere spiegelreflexcamera’s en compactcamera’s zijn andere series opgezet. Het onderwaterhuis is compact en doet dus geen afbreuk aan het kleine formaat van de Sony Alpha 350. Dit is prettig omdat de set zo in zijn geheel lekker hanteerbaar blijft.
BS Kinetics maakt als een van de weinige fabrikanten van onderwaterhuizen gebruik van carbon. Dit materiaal is licht maar toch stevig. Het onderwaterhuis heeft desondanks een gewicht van 1900 gram. Dit verbaasde mij enigszins omdat ik had gedacht dat een carbonhuis wat lichter zou wegen. Het gewicht is echter gemakkelijk te verklaren: het onderwaterhuis is getest tot een diepte van 80 meter. Op die diepte is de druk zo groot (9 bar) dat een dikkere laag carbon gebruikt moet worden. Vanzelfsprekend levert BS Kinetics een groot aantal poorten voor zowel groothoek als standaard en macrolenzen. De poorten hebben een bajonetsluiting.
Waterproof Expeditions
Dive Expeditions
De expeditie naar Spitsbergen waaraan ik deelneem wordt georganiseerd door Waterproof Expeditions. Dit bedrijf organiseert expedities naar zowel het Arctisch als het Antarctisch gebied. Tijdens de expeditie verblijf je op een schip. Denk hierbij niet aan een luxe cruiseschip. Het schip moet immers bestand zijn tegen koude en vooral ijsschotsen. Wel biedt het schip warme en comfortabele hutten, een eetzaal en ruimtes waar lezingen worden gehouden. Het gezelschap is altijd internationaal samengesteld. Wat de deelnemers bindt is hun fascinatie voor de natuur in de poolgebieden. De nadruk ligt hierbij op het fotograferen van de unieke omgeving. Voor een deel van het gezelschap is dit het leven onderwater. De niet-duikers worden echter niet achtergesteld: als de duikers onderwater zijn worden zij met een Zodiac naar land gevaren om onder andere zeezoogdieren en vogels te zoeken en te fotograferen. Voor de duikers geldt dat ook zij enkele bezoeken aan land zullen brengen om hun poolexpeditie compleet te maken. De informatie die ik vooraf ontving was zeer gedegen. De bestemming is immers niet alledaags en de koude omstandigheden maken van de reis een echte expeditie.
Waterproof Expeditions Duik voorbereidingen Klaar voor de duik
Scuba Diving
Scuba Diving Safety
Scuba Dive Expedition
Duiken in een droog pak Duiken veiligheid Duik Expeditie camera voorbereidingen
Duiken in het poolgebied betekent duiken in de meest extreem denkbare omstandig-heden. Het menselijk lichaam functioneert nu eenmaal optimaal bij een lichaams-temperatuur tussen de 36,6 en 37,3 graden Celsius. Langdurige blootstelling aan koude is niet goed omdat de lichaamstemperatuur dan zakt. De weg van klappertanden, apathisch worden en het bewustzijn verliezen kan snel gaan. Onder water koelt het lichaam bovendien nog eens veel sneller af dan boven water omdat water de kou veel beter geleidt: maar liefst zeven keer zo snel. De enige manier om in water van 0 graden Celsius te duiken is in een droogpak. Omdat duiken in een droogpak anders is dan duiken in een natpak, eist Waterproof Expeditions van de duikers dat ze ervaring hebben met het duiken in een droogpak. Ook wordt dringend geadviseerd geen compleet nieuwe materialen mee te brengen.
Het advies is: alle spullen eerst thuis goed testen zodat je tijdens de expeditie niet voor verrassingen komt te staan. Een andere eis is dat je twee ademautomaten meebrengt. In koud water bestaat het risico dat een ademautomaat bevriest. Het gevolg is dat hij heel veel lucht gaat blazen waardoor je fles erg snel leeg loopt. En ademen door een blazende ademautomaat is ook niet fijn. Door twee ademautomaten op de fles te monteren, kan je buddy de kraan van de blazende automaat dichtdraaien. Hierdoor stopt het blazen direct. En door de tweede ademautomaat kan de duiker weer gewoon ademen. Deze situatie betekent wel dat de duik moet worden beëindigd. Gelukkig waren mijn ademautomaten goed bestand tegen het koude water. Zij deden hun naam - Cressi Sub Alaska - alle eer aan. Maar niet alleen ikzelf; ook mijn camera moet met extra zorg worden behandeld.
De belangrijkste regel is om de camera, zodra die eenmaal aan de kou is blootgesteld, niet meer in de warmte te brengen. Grote temperatuurverschillen ver-oorzaken condensvorming en digitale camera’s kunnen heel slecht tegen vocht. Dit betekent dus dat ik buiten de batterijen, geheugenkaarten en lenzen moest verwis-selen. Tevens doet de kou een aanslag op de capaciteit van de batterij. Ga er tijdens een poolexpeditie maar vanuit dat de batterij slechts half zolang meegaat als de fabrikant opgeeft. Gelukkig heeft de batterij van de Sony Alpha 350 een levensduur van circa 720 foto’s bij gebruik van de optische zoeker en van 410 foto’s bij gebruik van Live View en wordt de resterende capaciteit van de batterij continu weergegeven. Ook de halfwaarden van de batterij bieden nog voldoende foto’s voor een duik of een landbezoek. Capaciteit van de batterij was nooit een beperkende factor tijdens een duik: vanwege de lage watertemperatuur was de duiktijd beperkt tot 45 minuten per duik.
< index pagina - Duik Avonturen
Spitsbergen Duik Expeditie - volgende pagina >
Lets Go Digital
Onderwaterhuis test
Duik Expeditie Spitsbergen
BS Kinetics onderwaterhuis
Sony A350 foto's
Sony A350 preview
Sony A350 review
Sony A350 functies
Sony A350 prijs informatie
Sony onderwater reviews
Sony digitale cameras
Sony camera reviews
Sony Alpha A350 housing review
Sony reviews