Duik Expeditie Spitsbergen Duiken
Member of DIWA Awards Digitale Cameras
LetsGoDigital Onderwater Review
Duik Expeditie Spitsbergen
Sony A350 Review
BS Kinetics Gibson Onderwaterhuis Test - Page 2/3
BS Kinetics Gibson test
Publicatie : Donderdag, 11 December 2008
Geschreven door Karin Brussaard
"Duik Expeditie Spitsbergen Noorwegen"
Tijd om te gaan duiken. Ik laat me uit de Zodiac overboord glijden en voel het koude water op mijn voorhoofd prikken. Dit is het enige deel waar het water mijn lichaam kan raken. Voor de rest zit ik ingepakt in een droogpak waaraan ook laarzen en handschoenen zijn verbonden. Aan de achterkant van mijn droogpak zit een rits waardoor ik in het pak stap. Daarna trek ik een seal van flexibel neopreen over het hoofd. Deze seal sluit zo goed rondom mijn nek dat er geen water door naar binnen kan. Als een buddy de waterdichte rits vervolgens dichtritst, blijft mijn lijf volledig droog. Dit is erg prettig want de temperatuur van het water waar ik nu duik is net onder het vriespunt: minus 1 graad Celsius. Als ik me omdraai zie ik de stukken ijs drijven waarlangs we gaan duiken. Spontaan vergeet ik de kou als ik het prachtige blauwe ijs in het water zie liggen. Iedere keer als ik onderwater een paar slagen verder zwem ziet het ijs er anders uit. Tijdens de duikbriefing was duidelijk verteld om niet onder het ijs door te zwemmen in verband met instortingsgevaar.
Duiken in Spitsbergen BS Kinetics Gibson onderwaterhuis review
Duiken vanaf de Zodiac Bediening van het onderwaterhuis
Camera behuizing
BS Kinetics behuizing review BS Kinetics camera behuizing handgrepen
Bovendien kan het ijs zich snel verplaatsen en de expeditieleiders willen niet dat we tussen de ijsschotsen komen te zitten. Veiligheid staat altijd voorop. We kunnen de bodem onder ons niet zien, en zien daardoor ook geen bodemdieren zoals zeesterren of anemonen. Maar het ijs is zo fascinerend dat ik dat niet mis. Ik probeer het witblauwe ijs zo goed mogelijk op de foto vast te leggen. Na dertig minuten beginnen mijn buddy en ik de kou te voelen en we besluiten terug naar de Zodiac te gaan. Ik ben niet de enige die dit een prachtige duik vond. Mijn buddy heeft een grijns van oor tot oor. Duidelijk is dat hij van dit onderwater avontuur heeft genoten.
De lage watertemperatuur en het gebruik van drooghandschoenen vormen de meest extreme testcondities voor een onderwaterhuis. De BS Kinetics doorstaat deze test glansrijk. De handvatten zien er op het eerste gezicht een beetje knullig uit, maar zijn erg prettig om vast te houden. De afstand van het rechterhandvat ten opzichte van de ontspanknop lijkt wel op maat gemaakt voor mijn hand. Aan de buitenzijde van ieder handvat kan een flitserarm worden bevestigd en ook dit werkt uitstekend. De knoppen om de camera mee te bedienen zijn groot genoeg om ook met drooghandschoenen in te drukken of te verdraaien.
BS Kinetics Gibson Spitsbergen Expeditie Sony Alpha SLR Camera
Spitsbergen Expeditie
Sony Alpha SLR
Duiken Donker Carbon Behuizing Duiken Spitsbergen Duik trip Sony Alpha Live view
Het onderwaterhuis is gemaakt van (donker) carbon. Dat betekent dat de camera zelf niet zichtbaar is. Om toch te weten waar alle knoppen op het onderwaterhuis toe dienen, is dit met stickertjes aangegeven. Nagenoeg alle functies van de camera zijn te bedienen. Opvallend genoeg is de aan/uitknop niet te bedienen. Dat vind ik een groot gemis aan dit onderwaterhuis. Als je vergeet de camera aan te zetten voordat je het onderwaterhuis sluit, wordt het een duik zonder foto’s. Dit geldt des te meer op Spitsbergen, waar je eenvoudigweg niet de mogelijkheid hebt om het huis nog even snel open te maken om de camera alsnog aan te zetten.
Het oorspronkelijke plan is via de noordkant om Spitsbergen heen te varen. In het noorden is namelijk de kans op een ontmoeting met ijsberen het grootst. De dag na de duik tussen de ijsschotsen varen we een stukje noordelijker. We komen helemaal tussen de ijsschotsen te varen. De noordenwind heeft het pakijs uit het nog hogere noorden naar het zuiden geblazen. Op een gegeven moment besluit de kapitein dat het te gevaarlijk is om nog verder naar het noorden te varen. Weliswaar is zijn schip bestand tegen ijs, maar de Zodiacs kunnen nu niet meer overboord. Dat betekent dat het niet mogelijk is het land te bezoeken of te duiken. Helaas betekent dit ook dat de kans om ijsberen te zien nu heel klein wordt. Maar dit is een expeditie. En dan bepalen niet de gasten maar de elementen de route die het schip af kan leggen. Noodgedwongen varen we nu naar het zuiden van Spitsbergen. Hier is geen ijs meer. Wel moet er ergens onderwater een muur zijn. Met de juiste instructies zouden we hem moeten kunnen vinden. Dit zou wel afhankelijk zijn van het zicht. Mijn buddy en ik dalen af en zijn verbaasd over het goede zicht dat meer dan twintig meter bedraagt. We laten ons verder afdalen totdat we op 19 meter de bodem zien.
De bodem is hier bezaaid met zeedahlia’s en andere anemonen. Hier begin ik meteen te fotograferen. Ik ben erg benieuwd of de Live View inderdaad zo snel is als Sony belooft. Ik word niet teleurgesteld: de autofocus heeft absoluut geen vertraging. Ik denk dat deze eigenschap menig gebruiker van een compact camera over de streep zal trekken bij de twijfel over de overstap naar een spiegelreflexcamera. De twee kanttekening-en die ik bij de Live View functie heb zijn de beperktere weergave op de display (circa 90%) en het donker worden van de display bij expres onderbelichten in de manuele stand. Uiteraard is het donker worden van de display een hulpmiddel dat is bedacht om de fotograaf te helpen door aan te geven “let op! Je foto is onderbelicht”, maar het beperkt wel de mogelijkheden om manueel te werken. De camera weet immers niet dat twee externe flitsers meewerken om de foto correct te belichten. Uiteindelijk zwem ik tijdens deze duik niet meer dan zo’n 25 meter. Er valt zoveel te fotograferen dat ik de hele muur die ik moest vinden ben vergeten. Aan het einde van de duik draai ik me om en zie daar de beloofde muur. Helaas geven mijn duikcomputer en mijn koude handen na 45 minuten aan dat het tijd is om naar boven te gaan.
Duiken in Spitbergen
BS Kinetics Gibson Domepoort Walrussen op het ijs
BS Kinetics Domepoort Spitsbergen Walrussen
Onderwater concentreer ik me op het maken van overzichtsfoto´s. De ijsschotsen en onderwaterlandschappen zijn zo fascinerend en kleurrijk dat ik het zonde vind macro-opnames te maken. Ik gebruik de 11-18 mm groothoeklens van Sony. De domepoort van BS Kinetics sluit door middel van een bajonetsluiting op het onderwaterhuis. Een kwartslag draaien is voldoende om de poort op het huis te bevestigen. De domepoort is opvallend compact. Dit is niet alleen prettig tijdens het reizen, maar ook onderwater. Hoe groter de domepoort, hoe meer weerstand dit tijdens het zwemmen geeft. De combinatie van het onderwaterhuis met de domepoort en twee Sea & Sea YS 110 flitsers is bijna neutraal. Ik vind het wel prettig dat de set iets negatief is. Het is gemakkelijker de camera iets omhoog te moeten houden dan naar beneden te moeten trekken. Zwaar negatief daarentegen is ook weer niet prettig, dan wordt duiken meer een uurtje gewichtheffen. Op 11 millimeter geeft de domepoort enige vertekening in de hoeken. Deze vertekening neemt bij het inzoomen af.
Op een ochtend sta ik op de brug een praatje met de kapitein te maken. Opeens is er rumoer om me heen. Er zouden walrussen op het ijs liggen. In de verte zie ik een bruine stip op het ijs, maar niets dat op een walrus lijkt. Behendig manoeuvreert de kapitein het grote schip beetje bij beetje dichterbij. Langzaam worden de contouren van de bruine stip zichtbaar. De walrussen liggen heerlijk tegen elkaar aan en lijken te ontwaken uit een diepe slaap. Ze kijken nieuwsgierig om zich heen en de vraag is wie naar wie kijkt. Uiteindelijk komen we dichtbij genoeg om foto’s te maken. Dichtbij genoeg betekent: dichtbij genoeg voor de telelens. Deze kolossen kunnen 1400 kilo zwaar worden en die wil je niet kwaad maken door ze te verstoren.
Sony 70-200mm lens Sony Super Steady Shot Foto's onderbelicht
Sony Alpha A350 behuizing
Sony Super Steady Shot
SanDisk geheugen
Sony Alpha A350 Behuizing Sony A350 Super SteadyShot SanDisk Extreme Flash geheugen
De 70-200 mm lens stelt snel scherp, ook bij 200 mm. Dat de lens een lichtsterkte van f/ 2.8 over het gehele zoombereik heeft is duidelijk merkbaar. Ook doet de Super Sonic Wave motor in de lens zijn werk perfect. Hoewel de body van de Alpha 350 niet zo groot is, houdt de combinatie van huis en de telelens van 1340 gram prettig vast.
Ik fotografeerde zonder statief en dat is goed mogelijk omdat in de Sony Alpha 350 een stabilisator (SuperSteady Shot) is ingebouwd. Fotograferen in sneeuw en op ijs is vaak lastig voor een correcte belichting. De Sony Alpha 350 lijkt daar op voorbereid te zijn want de camera reageert sterk op lichte delen in de foto.
Foto's met wat sneeuw op de achtergrond, waren snel onderbelicht. Blijkbaar wil Sony kostte wat het kost voorkomen dat de lichte delen helemaal uitgebeten zijn. Eerlijk gezegd was ik wel blij met deze eigenschap, want een iets onderbelichte foto is gemakkelijker te corrigeren dat een foto met uitgebeten vlekken.
Onderwaterhuis Review
BS Kinetics Gibson
Score & Conclusie
BS Kinetics Gibson Onderwaterhuis
De Live View van de Sony Alpha 350 is de snelste die ik tot nu toe op een spiegel-reflexcamera ben tegengekomen en die eindelijk ook onderwater bruikbaar is. Wel vind ik het jammer dat de display niet een volledige weergave heeft. Het tweevoudige antistofsysteem is goed doordacht omdat het trilmechanisme na iedere lenswissel wordt geactiveerd. Juist bij het wisselen van de lens is de kans op indringen van stof groot. Het onderwaterhuis houdt zeer prettig vast en is goed te bedienen, ook met grote drooghandschoenen. Jammer is dat er geen aan- en uitknop op het onderwaterhuis zit.
BS Kinetics Housing Beoordeling
++ snelle Live View in autofocus
++ tweevoudig antistofsysteem
++ onderwaterhuis ook met drooghand-
schoenen goed te bedienen

-- geen aan- / uitknop op onderwaterhuis
-- live view geeft circa 90% van het beeld
< vorige pagina - Onderwaterhuis test
BS Kinetics onderwaterhuis - volgende pagina >
Lets Go Digital
Onderwaterhuis test
Duik Expeditie Spitsbergen
BS Kinetics onderwaterhuis
Sony A350 foto's
Sony A350 preview
Sony A350 review
Sony A350 functies
Sony A350 prijs informatie
Sony onderwater reviews
Sony digitale cameras
Sony camera reviews
Scuba Dive Expedition Spitsbergen
Sony reviews