Duiken Malediven - Olympus PT-E02 Test
Member of DIWA Awards Olympus
LetsGoDigital Camera Preview
Duiken in de Malediven
Olympus E-330 Digitale SLR
Olympus PT-E02 Onderwaterhuis - Pagina 2/4
Olympus PT-E02 Test
Onderwaterfotografe Karin Brussaard
Gepubliceert: Maandag, 5 Februari 2007
Geschreven door Karin Brussaard
Gekte om de Walvishaai
Onze reisleider Ruud zegt dat we geen walvishaaien voor tien uur hoeven te verwachten. Het is nu half 9, dus ik heb nog even tijd om net als de anderen een boek te pakken. Ik merk dat er een gespannen sfeer aan boord hangt. Iedereen is benieuwd naar wat komen gaat. Ik heb niet de rust om een boek te lezen en ga ook maar op de uitkijk staan. Wie weet zie ik wel die ene walvishaai die anderen over het hoofd zien… Het is moeilijk in te schatten waar ik naar moet kijken. Men zegt naar een donkere vlek in het water, maar het water is zo glad als een spiegeltje en de zon schittert op het water. Tot ik op een geven moment denk: "Hé, dat zou er zomaar één kunnen zijn, want daar is het water wat donkerder". Ik heb het nog niet bedacht of de hectiek is begonnen. De bemanning roept luidruchtig "whale shark, whale shark" en iedereen rent over het dek heen en weer naar zijn snorkelspullen. Ik had mijn spullen strategisch neergelegd en zit al klaar met mijn snorkelspullen aan en mijn camera in mijn hand. De kapitein manoeuvreert behendig het schip voor de walvishaai en op het teken van onze reisleider mogen we over boord.
Onderwaterfotografe Karin Brussaard
Onderwaterfotografie Olympus PT-E02 Bediening
Digitale Onderwaterfotografie Olympus Onderwaterhuis
Olympus E-330 Onderwaterfotografie Olympus PT-E02 Bediening
Ik pak de camera vast en ik spring over boord. Ik merk meteen dat de camera een behoorlijk negatief drijfvermogen heeft en zwaar is om mee te zwemmen. Zeker wanneer je een walvishaai moet bijhouden waarvan je denkt dat hij niet beweegt, maar toch veel harder zwemt dan jij. De handgreep die aan het onderwaterhuis gemonteerd zit, zorgt dat hij goed in de hand ligt. Gelukkig ben ik als eerste bij de walvishaai en maak wat opnames. De Live View mode van de Olympus E-330 is fantastisch, want ik kan hiermee mijn compositie bepalen zonder dat ik door de zoeker hoef te turen. Echt veel tijd om foto's te maken krijg ik niet, want voordat ik er erg in heb, is de walvishaai me voorbij gezwommen en zwemt de diepte in. Ik bekijk ter plekke de foto's of ze goed belicht zijn en ik zie dat ze iets te donker zijn. Snel verander ik de instellingen van de camera. Ik fotografeer altijd in de manuele stand en bepaal dan of ik de sluitertijd, het diafragma of beiden moet aanpassen.
De knoppen op het PT-E02 onderwaterhuis werken prettig. Iedere knop die op de camera zit, is ook op het onderwaterhuis te bedienen. Om het menu te bedienen, wordt gebruik gemaakt van knoppen van verschillende lengtes wat onder water zeer handig werkt. Hierdoor kan er snel op gevoel de juiste knop gevonden worden om de instellingen te wijzigen. Om de sluitertijd te wijzigen, wordt er gebruik gemaakt van een grote draaiknop die het instelwiel op de camera bedient. Jammer is dat wanneer er in de manuele stand gefotografeerd wordt en ook het diafragma veranderd moet worden er twee knoppen tegelijk bediend moeten worden.
Gekte rondom de Walvishaai Olympus PT-E02 Bedieningsgemak
Gekte rondom de Walvishaai Olympus PT-E02 Praktische bediening
Duiken Malediven Onderwaterfotografie Olympus PT-E02 Bedieningsgemak
Deze dag komen we nog twee keer in de gekte van het zien van een walvishaai. Jammer is dat steeds meer boten onze kant op komen en uiteindelijk liggen we met ruim 50 snorkelaars in het water. Ik heb nog steeds niet het gevoel dat ik mijn ultieme foto heb geschoten. Het is ook lastig om een foto te maken zonder snorkelaars erop. Nadat één van de snorkelaars aan de staart van de derde walvishaai heeft gehangen, houdt ook deze het terecht voor gezien. Teleurgesteld haakt iedereen af. Ik blijf nog wat hangen in de hoop dat zij nog een keer naar boven komt.
Net wanneer ook ik het wil opgeven, komt de walvishaai toch nog een keer naar boven. Ik laat me snel door het speedbootje oppikken en spring voor de walvishaai in het water. Ik krijg heel even de kans om een paar foto's zonder snorkelaars in de buurt te maken. Deze kans grijp ik en wanneer de walvishaai het helemaal voor gezien houdt, klim ik dolgelukkig aan boord van het schip. Mijn missie is geslaagd en ik ben zeer tevreden over mijn resultaten met deze camera. Dankzij de Live View mode heb ik vrij snel en eenvoudig mijn compositie kunnen bepalen, ideaal!
Malediven Onderwater fotografie Olympus FL36 Flitserarm
Malediven Onderwater fotografie
Olympus FL36 Krachtige flitser Olympus FL36 Flitserarm
Tijdens deze reis heb ik nog een aantal duiken met de Olympus E330 digitale SLR camera gemaakt waarbij ik gebruik heb gemaakt van een externe flitser, de Olympus FL36. Dit is een krachtige flitser waar zowel handmatig als TTL mee geflitst kan worden. Het onderwaterhuis bij deze flitser is de Olympus PFL-01 die net als het onderwaterhuis gemaakt is van policarbonaat en tot 60 meter waterdicht is. De flitser wordt bevestigd aan de flitserarm die op zijn beurt weer onder het onderwaterhuis is geschroefd. De TTL-functie werkt prima, waardoor de foto's optimaal belicht worden.
De flitserarm is helaas aan de korte kant, waardoor de Olympus FL36 flitser voor onderwaterfotografie met een groothoeklens als de 7-14 mm lens aanzienlijk te kort komt. Het lukt dan ook niet om het gehele onderwerp in zijn geheel uitgelicht te krijgen. Voor macrofotografie zou de flitser in combinatie met deze arm wel prima volstaan. Voor groothoekfotografie zou gebruik gemaakt moeten worden van twee flitsers gemonteerd op langere armen. Het voordeel van lange armen is tevens dat eventueel aanwezig zweefvuil hiermee niet in de foto reflecteert.
Olympus PT-E02 Onderwaterhuis
Duiken Malediven
Olympus PT-E02 Test
Gepubliceert: Maandag, 5 Februari 2007
Geschreven door Karin Brussaard
Conclusie "Geweldige apparatuur"
Het gebruik van de Live View mode van de Olympus E-330 digitale SLR camera maakt wat mij betreft de optische zoeker vrijwel overbodig. Toch is de zoeker ook onderwater bruikbaar. Hoewel het zoekerbeeld klein oogt, werkt het onder water prettig. Het zoekerbeeld is helder en scherp. De enige opmerking zou zijn, dat de zoeker wat ver uitsteekt uit het huis, waardoor bij een laag standpunt hij het zicht belemmert op de Live View mode.
Positieve aspecten!
- Het bepalen van de compositie via de Live View
- Bedieningsgemak van de knoppen
- Oerdegelijke constructie van de behuizing
Dingen dat beter kunnen?
- Groot negatief drijfvermogen
- Om het diafragma in de manuele stand
te wijzigen zijn 2 knoppen tegelijk nodig
- Flitser is niet toereikend voor de
Olympus Zuiko Digital 7-14 mm lens
Olympus E-330 DSLR (Evolt) PT-E02 Onderwaterhuis
< vorige pagina - Duiken Malediven 
Duiken Malediven - volgende pagina >
Duiken Malediven
Olympus PT-E02 Test
Duiken Malediven Galerie
Olympus PT-E02 Onderwaterhuis
Olympus E-330 Preview
Olympus E-330 Galerie
Olympus E-330 Specs
Olympus E-330 Test
Olympus E-330 Prijs
Camera Telefoons