Duiken Malediven - Olympus PT-E02 Test
Member of DIWA Awards Olympus
LetsGoDigital Camera Preview
Duiken in de Malediven
Olympus E-330 Digitale SLR
Olympus PT-E02 Onderwaterhuis - Pagina 1/4
Olympus PT-E02 Test
Onderwaterfotografe Karin Brussaard
Gepubliceert: Maandag, 5 Februari 2007
Geschreven door Karin Brussaard
Walvishaaien
"Whale shark, whale shark…." wordt er door de bemanning geroepen. We zitten op een duiksafari in de Malediven en zijn op zoek naar het grote spul. Vandaag zijn dat de walvishaaien. Eerder deze reis doken we al tussen grijze haaien, witpuntrifhaaien en manta's. We varen ten zuiden van het Ari-Atol ter hoogte van Sun Island. Dit buitenrif staat bekend om de walvishaaien die hier dagelijks aan de oppervlakte komen. Het gaat hier om jonge vrouwtjes van "maar" 4 tot 6 meter. Volwassen exemplaren kunnen wel 14 meter lang worden. Waarom ze hier zitten, weet niemand. Normaal gesproken komen walvishaaien in planktonrijk water om te eten. Hier is het zicht zeker 30 meter en er is dus geen plankton te bekennen. Kortom: ideale omstandigheden voor het fotograferen van walvishaaien. Na onze eerste duik die ochtend langs het buitenrif waar we het "gewone" spul zien (witpuntrifhaaien, murenes, scholen vis, een schildpad, etc.) worden we allemaal vriendelijk verzocht om onze snorkelspullen op de boot klaar te leggen, want we gaan op zoek naar de walvishaaien. Voor mij een ideale dag om de Olympus E-330 DSLR eens te gaan testen. Ik leg dan ook de camera klaar naast mijn snorkelspullen.
Onderwaterfotografe Karin Brussaard
Olympus E-330 Live view Olympus PT-E02 Onderwaterhuis
Olympus E-330 Digitale SLR met live-view Olympus PT-E02 Onderwaterbehuizing
De Olympus E330 DSLR is de eerste spiegelreflexcamera met Live View via de 2.5-inch grote LCD monitor. Dit is iets waar veel onderwaterfotografen, die gewend zijn met het werken via een display op compactcamera's, op hebben zitten wachten. Onderwater is het zicht beperkt vanwege de duikbril. Bovendien wordt er vaak vanuit een laag standpunt gefotografeerd, waardoor het lastig is om goed door de zoeker te kunnen kijken. Ik was dan ook zeer nieuwsgierig om de Olympus E-330 in de praktijk te gebruiken.
Het onderwaterhuis voor de E-330 is de Olympus PT-E02. Dit onderwaterhuis is waterdicht tot op een diepte van 60 meter en is gemaakt van duurzaam en kwalitatief hoogwaardig policarbonaat. Deze constructie beschermt de Olympus E-300 digitale SLR camera niet alleen tegen water, maar ook tegen onverwachte schokken. Bij de afdichting van het onderwaterhuis wordt gebruik gemaakt van een dubbele o-ring, wat de kans op lekkage sterk vermindert.
Olympus Zuiko Digital 7-14mm Lens Olympus PPO-E04 Domeport
Zuiko Digital 7-14mm 1:4.0 lens Olympus PPO-E04 Domeport
Olympus Zuiko Digital 7-14mm 1:4.0 lens Olympus PPO-E04 Domeport
Tijdens deze duiktrip wordt gebruik gemaakt van het Olympus Zuiko 7-14mm 1:4.0 objectief. Dit is één van de Top Pro objectieven van Olympus en heeft een vergelijkbare brandpuntsafstand van 14-28 mm bij een 35mm camera. Dit levert een kijkhoek van 114 graden op, waarmee hij tot de lenzen met het breedste groothoekbereik ter wereld hoort. De zoomfunctie is te gebruiken door middel van een rubberen ring die over de lens wordt geschoven. Deze wordt op zijn beurt weer aangedreven door middel van tandwielen die verbonden zijn met een draaiknop aan de buitenkant van het huis.
Voor de Olympus 7-14 mm lens wordt gebruik gemaakt van de Olympus PPO-E04 domeport met daar tussen de PER-E02 tussenring. Deze poort is gemaakt van een duurzame en hoogwaardige aluminiumconstructie met getint glas en eveneens waterdicht tot 60 meter. De poort wordt door middel van een schroefdraad bevestigd. Ook hier gebeurt de afdichting door middel van een o-ring. Het bevestigen gaat wat zwaar, maar het is een degelijke waterdichte constructie en daar gaat het per slot van rekening om. Op de poort zit een zonnekap bevestigd. Dit is erg prettig bij een lens met een dergelijke grote hoek als de 7-14 mm lens. Hierdoor is er minder last van zon- of flitslicht op de lens. De poort is van een hoogwaardige kwaliteit en het voordeel van glas boven kunststof is dat er minder snel krassen op komen. Wanneer er toch krassen op komen, zijn deze wel moeilijker te verwijderen.
Olympus E330 SLR Olympus PT-E02 Onderwaterbehuizing
Olympus E330
Olympus PT-E02
Olympus Onderwaterbehuizing
Olympus E330 Digitale SLR Olympus PT-E02 0-ring Olympus PTE02 Roestvrijstalen sluiting
Wanneer we terug zijn van de ochtendduik, bereidt iedereen zich op zijn eigen manier voor op dat wat er misschien komen gaat. De één leest een boek, de ander geniet van de zon en ik prepareer de camera voor een duik in het heldere water. Dit vraagt om concentratie, want wanneer er een haar of zand op de o-ring zit, bestaat de kans op lekkage.
De Olympus E330 wordt op een metalen plaatje bevestigd waarmee hij eenvoudig in het onderwaterhuis wordt geschoven. Vervolgens wordt hij vergrendeld. Indien er een externe flitser op wordt aangesloten, wordt een bulkhead op de flitserschoen van de camera aangesloten. Dit vereist enige precisie omdat de ruimte beperkt is. Om condens te voorkomen wordt er een silicazakje tussen het huis en de camera in geschoven. Dit neemt condens op en voorkomt dat er vocht in de camera komt.
Nadat alles geprepareerd is, wordt het huis door middel van de vier roestvrijstalen sluitingen afgesloten. Voor de laatste keer wordt gecontroleerd of de o-ringen overal goed op zijn plek zitten en het huis goed afsluit. Het ziet er allemaal solide uit. Ik ben er klaar voor!
Duiken Malediven  - volgende pagina >
Duiken Malediven
Olympus PT-E02 Test
Duiken Malediven Galerie
Olympus PT-E02 Onderwaterhuis
Olympus E-330 Preview
Olympus E-330 Galerie
Olympus E-330 Specs
Olympus E-330 Test
Olympus E-330 Prijs
Camera Telefoons
Scuba Diving
Geratetauchen Maldiven
Duiken Malediven