Nikon D300 onderwater review
Member of DIWA Awards Digitale Cameras
LetsGoDigital Onderwater Review
Nikon D300 onderwater review
Nikon D300 Review
Subal Onderwaterhuis test - Pagina 1/3
Subal ND30 test
Publicatie : Donderdag, 11 December 2008
Geschreven door Karin Brussaard
"Hamerhaaien op Cocos eiland"
Als meisje van 14 zag ik in een Imax theater een film over hamerhaaien op Cocos. Die film fascineerde me om twee redenen. Allereerst om de hoeveelheid hamerhaaien die daar rondzwemmen maar nog veel meer omdat dit eilandje zo ver van de bewoonde wereld af lag en zo onbereikbaar voor mij leek. Op dat moment was ik nog nooit in het buitenland geweest. Naar Cocos gaan, dat leek me net zo moeilijk als vliegen naar de maan. Buiten de werkelijkheid dus. Ruim 20 jaar later vaar ik met het schip Sea Hunter naar Cocos om tussen de hamerhaaien te duiken. En om de Nikon D300 met het onderwaterhuis Subal ND30 te testen. Eigenlijk buiten de werkelijkheid…
Duiken op Cocos Island Subal ND30 onderwater behuizing review
Subal ND30 onderwaterhuis Nikon D300 digitale SLR camera
Nikon D300 en Subal ND30
Nikon D300
Subal onderwaterhuis review Nikon D300 onderwater test
Subal is een Oostenrijks bedrijf dat sinds 1977 onder die naam onderwaterhuizen produceert. De wortels gaan nog verder terug in de geschiedenis: sinds 1969 worden er op commerciële basis onderwaterhuizen op de markt gebracht. De pioniersfase start al in 1952, als een 14-jarige jongen zijn eerste onderwaterhuis bedenkt en ook maakt. Een van de belangrijkste kenmerken van Subal onderwaterhuizen is de hoge kwaliteit van de gebruikte materialen. Voor de huizen wordt geanodiseerd aluminium gebruikt, dat wordt verhard en bovendien nog voorzien van een harde coating. Corrosie krijgt op deze manier absoluut geen kans.
Met de D300 heeft Nikon een opvolger van de D200 geïntroduceerd die ook voor de professionele gebruiker zeer aantrekkelijk is. De camera is zeer solide en gemaakt van metaal. Het huis is goed afgedicht waardoor een regenbuitje of een stoffige omgeving geen probleem is. De zoeker is verbeterd ten opzichte van zijn voorganger en geeft nu 100% zicht op het beeld. Er valt dus geen deel van de uiteindelijke foto meer buiten het zoekerbeeld. Tot nu toe was dit voorbehouden aan de echte topmodellen. Dat Nikon dit nu heeft toegepast op de D300 geeft aan dat Nikon de camera als serieus alternatief voor de professionele fotograaf beschouwt. Met 12,3 miljoen effectieve pixels is de resolutie van de Nikon D300 zelfs iets hoger dan die van de grote professionele broer, de D3. Die moet het met 0,2 megapixels minder doen. Het grote verschil zit echter in het formaat. Waar de sensor bij de Nikon D3 even groot is als een kleinbeeldfilm (full frame), houdt de Nikon D300 vast aan het DX-formaat met een uitsnedefactor van 1,5x. Voor de sensor is een speciaal filter aangebracht dat met vier verschillende frequenties kan trillen. De gevreesde stofdeeltjes worden op deze manier verwijderd. Foto’s kun je in diverse formaten opslaan: JPEG, 12 en 14 bit RAW en TIFF, waarbij het mogelijk is om JPEG en RAW te combineren. Het 14 bit RAW formaat geeft meer nuances. Dit levert grotere bestanden op en je kunt minder beelden per seconde maken (circa 2,5 beeld per seconde).
Voor de bedieningsknoppen wordt een hoogwaardige plasticsoort gebruikt. Tot slot zijn de poorten voorzien van glazen objectieven die aan de binnenkant zijn gecoat om reflectie tot een minimum te beperken. Het moge duidelijk zijn dat de kwaliteit zeer hoog is. Dit vertaalt zich wel in de prijs die voor een Subal onderwaterhuis betaald moet worden, maar voor een dubbeltje kun je nu eenmaal niet op de eerste rang zitten!
Ik had de Nikon 12-24mm f/4G ED-IF AF-S DX Zoom lens mee voor het fotograferen van de haaien. De nieuwe Nikon 14-24mm f/2.8 G ED lens was wel al uit, maar toch koos ik voor de “oude” lens. Deze lens geeft net wat meer groothoek wat ik onderwater zeer bruikbaar vind. De meeste foto’s heb ik overigens genomen in de 12 mm stand. De nieuwe 14-24mm f/2.8 G ED lens is bovendien een stuk groter en zwaarder, en ik moest al bijbetalen voor mijn overgewicht aan bagage. De Nikon 60mm macrolens is een oude bekende, maar voldoet nog altijd uitstekend. Op de Nikon D300 wordt dit een 90mm macrolens en dat geeft nog altijd een allround macrolens. De nadruk lag tijdens mijn reis op haaien en niet op het macroleven. Ik heb de macrolens alleen gebruikt om de roodlip-vleermuisvis te fotograferen. Daar was deze lens perfect voor.
Ik vind dat voor onderwater fotografie geen probleem omdat de oplaadtijd van de flitser daar de beperkende factor is. Qua ruis heeft Nikon overduidelijk een belangrijke stap vooruit gezet. Op sommige momenten moest ik op 30 meter diepte naar ISO 800 overschakelen om de hamerhaaien goed te kunnen vastleggen. Er is wel wat ruis zichtbaar, mede door een wat lastige belichting, niettemin valt hier prima mee te fotograferen wat mij betreft.
Karin Brussaard maakt het Subal ND30 onderwaterhuis klaar voor gebruik
Subal ND30 behuizing voor Nikon D300 SLR Subal ND30 zoeker
Subal ND30 camera behuizing afmetingen Subal Nikon D300 behuizing GS180 zoeker
Voor de Nikon D300 heeft Subal de ND30 ontwikkeld. Hoewel de D300 een vrij grote camera is, heeft Subal het onderwaterhuis compact weten te houden. De afmetingen zijn 245 x 180 x 145 mm (zonder handgrepen en poorten). Het onderwaterhuis weegt 2,2 kg en kan tot een diepte van 70 meter worden gebruikt. Met een groothoeklens en domepoort is het geheel iets negatief, maar niet vervelend zwaar. Aan beide zijden van de camera zit een handgreep die met een inbussleutel losgedraaid en verwijderd kan worden. Er zitten standaard twee flitsaansluitingen op de bovenzijde van de ND30. Er kan worden gekozen tussen de volgende aansluitingen: Nikonos V, Ikelite en Subtronic S6. Op de bovenzijde kunnen ook twee flitserarmen worden bevestigd. Daarnaast zit er bovenop op het huis een aansluiting waarop bijvoorbeeld een richtlamp bevestigd kan worden. De grote o-ring van het onderwaterhuis valt netjes in een groef. Hoewel de vlakke rand van de achterwand - en niet de o-ring - voor de afdichting zorgt, is een goede o-ring heel belangrijk. Subal gebruikt een zeer zachte o-ring van 4 mm doorsnede. Het materiaal is zo zacht, dat een zandkorrel of zelfs een haartje niet tot lekkage leidt.
Het onderwaterhuis dat ik van Subal had meegekregen om te testen was uitgerust met een grotere zoeker, de GS180. Dit is een rechte zoeker die de standaardzoeker vervangt. Deze zoeker steekt een stuk verder naar buiten dan de standaardzoeker. Dit heeft als voordeel dat je ademautomaat minder dicht tegen het onderwaterhuis komt. Het grootste voordeel van de GS180 is dat hij het beeld 150% vergroot. Ik heb nog niet eerder met een camera gedoken waarbij ik zo’n groot zoekerbeeld had. Waar ik anders wel eens aan het turen was door de zoeker om mijn compositie te bepalen, had ik nu het idee echt een goed overzicht van mijn beeld te hebben. In één woord: SUPER. Ik merkte wel dat ik echt recht door de zoeker moest kijken om het beeld goed te kunnen zien. Als je een beetje schuin door de zoeker kijkt, zie je slechts een deel van je beeld. Dit went echter heel snel. Ik vrees dat ik nu verpest ben en dat werken met een zoeker die niet vergroot me zwaar zal vallen. En omdat de zoeker recht naar achteren komt, verlies je evenmin het zicht op het LCD-scherm.
< vorige pagina - Camera behuizing reviews
Duiken op Cocos Eiland - volgende pagina >
Lets Go Digital
Nikon D300 / Subal ND30
Duiken Cocos Eiland
Subal onderwaterhuis
Nikon D300 review
Nikon D300 functies
Nikon D300 specificaties
Nikon D300 prijs informatie
Nikon onderwater reviews
Nikon SLR reviews
Nikon camera reviews
Nikon cameras
Nikon D300 underwater housing review
Nikon reviews