Duiken Cocos Eiland
Member of DIWA Awards Digitale Cameras
LetsGoDigital Onderwater Review
Duiken op Cosos Eiland
Nikon D300 Review
Subal Onderwaterhuis test - Pagina 2/3
Subal ND30 test
Duiken Cocos Eiland
Publicatie : Donderdag, 11 December 2008
Geschreven door Karin Brussaard
"Cocos Eiland Duik Avontuur"
Hoewel de reis nu gemakkelijker en sneller is te maken dan twintig jaar geleden, doe ik er toch 4 dagen over om Cocos te bereiken. De reis gaat van Amsterdam naar Atlanta en dan verder naar San José, de hoofdstad van Costa Rica. Om eventuele vertragingen met het vliegtuig en problemen met bagage op te kunnen vangen, breng ik een nacht door in San José. De volgende ochtend ga ik per auto naar de havenstad Puntaneras en stap daar aan boord van de Sea Hunter. Nog slechts 36 uur varen en dan kan ik het eiland van mijn dromen zien. Alles aan boord staat in het teken van duiken met hamerhaaien. Het verbaast me dus niet dat het logo van de Sea Hunter en haar zusterschip Underseahunter een hamerhaai is. Tijdens de overtocht krijgen we een uitgebreide briefing van de divemasters. Zij benadruk-ken dat we 700 km. van de kust vandaan zitten en dat we daarom voorzichtig moeten zijn. Een ziekenhuis en een decompressie-kamer zijn vanwege de grote afstand niet snel bereikbaar. Om die reden gelden er verschillende veiligheids-regels: iedereen moet verplicht met nitrox duiken. Heb je nog geen nitroxbrevet, dan heb je gedurende de overtocht ruim de tijd om de theorie tot je te nemen. Daarnaast is de stroming rondom Cocos sterk en daarom moet je niet alleen bij je buddy, maar ook bij de duikgroep blijven. Bovendien krijgt iedereen een GPS zender op zijn stabjacket. Mocht je toch per ongeluk afdrijven, dan kan de bemanning je gemakkelijker terugvinden.
Duiken op Cocos Eiland Subal ND30 onderwater behuizing review
De Sea Hunter duikboot Cocos Eiland duikvoorbereidingen
Cocos Island dive preparations
Cocos Eiland Duik Trip Aan boord op de Sea Hunter Cocos Eiland Voorbereiden op de duik
De Sea Hunter is een comfortabel schip van 36 meter lang. Comfort staat op dit schip voorop en hij is zeer geschikt als live-aboard. Hij is speciaal gebouwd voor verre duikbestemmingen zoals Cocos en Malpelo. De Sea Hunter Group heeft het schip in 1994 gekocht nadat het dienst had gedaan in de olie industrie in de Golf van Mexico. Acht maanden aan renovatie gingen er vooraf voordat het schip in gebruik genomen kon worden als live-aboard. Er is werkelijk alles aan gedaan om het schip geschikt te maken voor duik- en fotografie-expedities. De bemanning doet er alles aan om de gasten datgene te geven waar ze voor komen: lekker eten, goede service en geweldige duiken. Het schip heeft acht cabines met een maximum capaciteit van 18 passagiers. Iedere cabine heeft een eigen badkamer. Verder biedt het schip geweldige faciliteiten voor duikers en fotografen. Het achterdek is hier speciaal voor ingericht. Iedere duiker heeft een eigen plek om zijn duikuitrusting op te bergen en er is een speciale hoek voor de fotografen waar genoeg ruimte is zodat ieder in alle rust zijn camera-apparatuur kan opbouwen. Tot slot zorgen de vele jaren ervaring van de bemanning in dit gebied ervoor dat alles op alles wordt gezet om de gasten het fantastische onderwaterleven van Cocos te laten zien en beleven.
Ik heb mijn nitroxbrevet gelukkig al en heb tijdens de overtocht dus ruim de tijd om mijn onderwaterhuis in elkaar te zetten en te testen. Onder de camera moet je een kunststof plaat monteren. Deze plaat wordt met een schroef vastgezet in het schroefdraad voor een statief. Het is dus zaak een schroevendraaier mee te nemen. In het onderwaterhuis zit een systeem waarop je de kunststof plaat schuift en vervolgens vergrendelt. De camera zit op deze manier altijd op de juiste plaats in het onderwaterhuis. Dit zorgt er ook voor dat alle bedieningsknoppen van het onderwaterhuis de knoppen op de camera bereiken. En verder is het belangrijk omdat de lens van de camera dan exact voor het middelpunt van de poort komt te liggen. Dit voorkomt wazige randen op de foto. De poorten worden via een bajonetsluiting op het onderwaterhuis bevestigd. Een lekmelder is standaard in het onderwaterhuis ingebouwd. Aan boord test ik het onderwaterhuis zonder camera in een bak met zoet water. Deze bak staat er speciaal voor de fotografen, zodat we hierin na iedere duik de camera af kunnen spoelen. Dit voorkomt dat het zout uit het zeewater in de doorvoeren van de bedieningsknoppen kristalliseert wat tot lekkage kan leiden. Tijdens deze test gaat het lekalarm niet af. Het huis is dus waterdicht en ik kan hem nu met de camera erin gaan gebruiken.
Nikon D300 3D autofocus
Subal ND30 onderwaterhuis Nikon D300 digitale SLR functies
De Nikon D300 heeft een zogenaamd 3D autofocussysteem. De Multi-CAM 3500 DX autofocus sensor, heeft maar liefst 51 selecteerbare punten, waarvan er 15 zogenaamde kruissensoren zijn die zowel in de horizontale als de verticale richting gevoelig zijn. Voor de scherpstelling kan de EXPEED processor ook gebruik maken van de kleurgegevens van de 3D matrixsensor. Zo kan een onderwerp veel beter gevolgd worden, zelfs als het buiten het bereik van de AF sensor valt. Ik kon me hier niet zoveel bij voorstellen. Ik ken het geavanceerde 2D autofocussysteem, waarbij je kunt scherpstellen op een bewegend onderwerp en de autofocus dit onderwerp blijft herkennen. Het 3D autofocussysteem bewees zijn waarde tijdens duiken waar ik tussen tientallen hamerhaaien dook. Ik koos eenvoudig weg een van hamerhaaien als mijn onderwerp en stelde daar op scherp. Vervolgens bleef de zwemmende hamerhaai altijd scherp. Zelfs als hij achter een andere hamerhaai verdween en even later weer tevoorschijn kwam. Het 3D autofocussysteem is zo intelligent dat het de kenmerken van een hamerhaai onthoudt, ook als daar even andere hamerhaaien voor zwemmen. Zodra de camera “zijn” haai weer ziet, stelt hij daar automatisch weer op scherp. Ik hoefde dus alleen maar op de compositie te letten. Het 3D autofocussysteem nam het hele deel van het scherpstellen voor zijn rekening.
Digitale onderwater fotografie
Subal ND30 behuizing Bediening
Subal heeft duidelijk nagedacht over de vormgeving van dit huis. De afstand tussen de handgrepen en het onderwaterhuis is groot genoeg voor grote handen of voor als je dikke handschoenen aan hebt. Tegelijkertijd staan de ontspanknop en de instelwielen voor diafragma en sluitertijd zodanig ten opzichte van elkaar geplaatst dat ik - met mijn kleine vrouwenhanden - deze knoppen kan bedienen zonder dat ik de rechterhandgreep los moet laten. De knoppen zijn tevens voorzien van een aanduiding van de functie die wordt bediend. De sluiting van het onderwaterhuis is zeer degelijk. Het zijn twee sluitingen die zijn bevestigd op de achterwand. Om het huis te sluiten leg je de achterwand op het huis en draai je de afsluitknoppen naar buiten. Vervolgens worden twee afsluitknoppen ingedrukt en naar binnen gedraaid. Openen van het huis gaat precies andersom: knoppen indrukken en naar buiten draaien. Ik vond dat het sluiten van het huis wat aan de zware kant ging, maar het voordeel is wel dat het degelijk is. Het ingebouwde lekalarm is vrij gevoelig. Tijdens meerdere van mijn duiken ging het af, maar het bleek (gelukkig) vals alarm te zijn. Het alarm reageerde op condens die zich in het huis had gevormd.
Witpuntrifhaaien op Cocos Eiland
Witpuntrifhaai
Duiken op Cocos Island Witpuntrifhaaien
Nachtduiken zijn op iedere reis bijzonder. Het onderwaterleven ’s nachts ziet er altijd totaal anders uit dan overdag. Vissen die je overdag ziet zwemmen, zie je ’s nachts niet meer. Of je ziet ze in een holletje waar ze liggen te slapen. En vissen die je overdag nog niet bent tegengekomen, komen in het donker ineens tevoorschijn.
Witpuntrifhaaien
Tijdens de briefing over de nachtduik wordt ons een spektakel beloofd. Ik neem altijd alles wat tijdens een briefing wordt beloofd met een korreltje zout want meestal krijg je niet al het beloofde te zien. Maar vol goede moed zak ik af naar de bodem. Nog voordat ik helemaal beneden ben zie ik wat witpuntrifhaaien zwemmen.
Duiken Cocos Island
Wanneer ik wat beter kijk, blijken er honderden witpuntrifhaaien rond te zwemmen. Ik voel de spanning van wat er komen gaat. De haaien zwemmen allemaal achter elkaar aan op zoek naar eten. Dan ineens versnellen ze en voor ik er erg in heb duiken ze met z’n allen onder een rotsblok. Zand waait op en de haaien gaan tekeer alsof het hun laatste avondmaal is. Als de vis is verslonden keert de rust weer terug en begint het schouwspel weer van vooraf aan. Dit keer is er niet teveel gezegd tijdens de briefing!
Cocos Eiland onderwater fotografie avontuur
Subal ND30 review Conclusie & Score
Subal onderwaterhuis
De combinatie van de Nikon D300 en het Subal ND30 onderwaterhuis is een droomcombinatie. De camera is snel, heeft vele instelmogelijkheden en de 3D autofocus is geweldig. Het onderwaterhuis is van een hoge kwaliteit, is zeer netjes afgewerkt en ligt goed in de hand. De externe zoeker vergroot het toch al goed zichtbare beeld. Het is wel zaak recht door de zoeker te kijken. De afsluiting van het huis gaat zwaar, maar is wel degelijk. Subal gebruikt hoogwaardige materialen en dat vertaalt zich in de prijs.
Subal ND30 Onderwaterbehuizing score
++ goed afgewerkt onderwaterhuis
++ uitstekende 3D autofocus
++ externe zoeker die het beeld vergroot
++ knoppen gemakkelijk bedienbaar

-- hoge prijs onderwaterhuis
-- sluitmechanisme gaat zwaar
< vorige pagina - Nikon D300 en Subal ND30
Subal onderwaterhuis - volgende pagina >
Lets Go Digital
Nikon D300 / Subal ND30
Duiken Cocos Eiland
Subal onderwaterhuis
Nikon D300 review
Nikon D300 functies
Nikon D300 specificaties
Nikon D300 prijs informatie
Nikon onderwater reviews
Nikon SLR reviews
Nikon camera reviews
Nikon cameras
Scuba diving Cosos Island
Nikon reviews