Samsung X820 Review
Member of DIWA Awards LetsGoDigital
LetsGoDigital Camera Preview
Samsung SGH-X820 Review
Samsung X820 camera telefoon
Vrijdag 22th September 2006
Geschreven door Nic Rossmüller
Introductie
Hij is slechts 6,9 mm dun, 113mm lang en 50mm breed. Ik heb het over de nieuwe Samsung X820. Was er in het begin maar één fabrikant die dunne telefoons produceerde, sinds enige tijd zijn er een aantal producenten bijgekomen die meededen met de afslankrace. Als we denken aan dunne telefoons, denken we meestal direct aan de Razr serie van Motorola die begon met een dikte van 13,9 mm. Hierop volgde het succes van Motorola met zijn SLVR van 11,5 mm dik en de Motorola L6 van 10,9mm dikte. BenQ en Siemens met de S68 (13,2 mm) volgden daarna. Ook Samsung had al een zeer slank model: de Samsung SGH-P300. Deze telefoon was slechts 9 mm dun en leek meer op een rekenmachine dan op een telefoon. Hoewel de Samsung SGH-P300 op zich al een succes en innovatie was, deed Samsung er nog een schepje bovenop en bekroont de serie met de slechts 6,9 mm dunne Samsung SGH-X820: de dunste telefoon ter wereld. Het zal mij benieuwen of andere fabrikanten weten te volgen en het succes van Samsung nog op weten te drijven. Pas als je de Samsung X820 in handen hebt gehad, kun je geloven hoe dun hij is. Ik heb de Samsung SGH-X820 een tijdje in huis gehad en zal in de komende review de functies en kenmerken van de Samsung X820 bespreken.
Samsung X820
Samsung SGH-X820 Camera Telefoon Test
Samsung SGH-X820 - Menu
Samsung X820 - Camera integratie
Samsung SGH-X820 Camera integratie Samsung SGH-X820 Menu
Samsung SGH-X820 Camera integratie Samsung SGH-X820 Menu
De mobiele telefoons van tegenwoordig worden steeds uitgebreider, steeds kleiner, of steeds innovatiever. Eén ding is zeker: Samsung heeft in deze trend een groot aandeel. Alle tot nog toe te vinden technieken zijn toegepast in een mobiele telefoon van Samsung. Of het nu gaat over 3G netwerken, Quad band netwerken, mobiele televisie of drukgevoelige toetsen, je noemt het maar op en er is wel een toestel van Samsung te vinden die het heeft. Met de Samsung X820 heeft Samsung weer iets nieuws: een superdunne telefoon met zelfs een 2 Megapixel digitale camera. Het intergreren van een digitale camera in een toestel van deze afmetingen was door Motorola al beschreven als bijna onmogelijk. Samsung heeft dit opgelost door een kleine verdikking te maken boven aan de Samsung SGH-X820. Het menu van de Samsung SGH-X820 is eenvoudig in het gebruik. Het werkt snel en is een eenheid met de andere modellen van Samsung. Wie al eens met een Samsung telefoon heeft gewerkt, zal hier direct zijn weg weten te vinden. Alles zit op dezelfde plaats, maar heeft alleen een pictogram dat er iets anders uitziet en een hogere kwaliteit heeft. Voor diegenen die nog nooit met een Samsung hebben gewerkt, zal de bediening van de telefoon ook zeer gemakkelijk gaan. Al na een paar keer iets gezocht te hebben in het menu van de Samsung X820, zul je weten waar de verschillende functies zich bevinden. De Samsung SGH-X820 heeft ook nog eens vele mogelijkheden wat betreft SMS, MMS en telefoonboekfuncties. In het telefoonboek kun je tot 1000 nummers opslaan, die naderhand makkelijk weer te vinden zijn met behulp van de T9 stand in het telefoonboek.
Samsung X820 Toetsen Samsung X820 Camera X820 Camera Instellingen
Samsung X820 Toetsen
Samsung X820 Camera
X820 Camera Instellingen
Samsung X820 Toetsen Samsung X820 Camera Samsung X820 Camera Instellingen
De toetsen van de Samsung SGH-X820 zijn gemaakt van kunststof, en zijn van goed formaat. Alle toetsen zijn makkelijk te bedienen, behalve de navigatietoets in het midden van het toestel is iets aan de kleine kant, waardoor het af en toe moeilijk is om de toets op de juiste plek te raken om een menufunctie op te zoeken. Aan de linkerzijde van de Samsung X820 bevindt zich dan nog de toets voor het regelen van het volume. Deze toets is echter ook handig om snel door een lange sms te bladeren. Rechts van de Samsung SGH-X820 bevindt zich de toets voor het activeren van de digitale camera. Deze toets dient ook als ontspanknop. De Samsung X820 is uitgerust met een 2 Megapixel digitale camera met een maximale fotoresolutie van 1600 x 1200 pixels. De digitale camera van de Samsung SGH-X820 is leuk als je af en toe een kiekje wilt maken of als je ergens bent en je jouw kiekjes aan je vrienden en familie wilt laten zien. Het is echter minder geschikt voor actiefoto's. Op een sportveld of een evenement met snelle flitsende beelden heb je weinig tot niets aan de camera van de Samsung SGH-X820. De ontspanvertraging van de Samsung X820 is dusdanig groot, dat het maken van foto's van bewegende objecten vrijwel onmogelijk is. Het zal ook zeker een beperking zijn als je geen vaste hand hebt: je foto wordt dan al snel onduidelijk. De Samsung X820 beschikt niet over een flits, zoals de Samsung E900, maar heeft een functie die je kunt activeren voor het fotograferen in omstandigheden met minder licht. Echter, uit de test is gebleken dat dit niet veel helpt. Het lijkt erop dat de Samsung SGH-X820 dan de ISO waarden verhoogd, waardoor de foto juist nog meer ruis vertoont dan voorheen. De digitale camera van de Samsung SGH-X820 beschikt over meerdere kwaliteitsinstellingen: Laag, Normaal, Fijn en Superfijn. Foto´s die gemaakt worden met de maximale resolutie (1600 x 1200 pixels) en superfijne kwaliteit, worden in ongeveer 2 seconden weggeschreven in het interne geheugen. De camera van de Samsung SGH-X820 beschikt helaas niet over autofocus en een macromodus, hierdoor zijn de resultaten dan ook niet altijd constant of 'gestoken' scherp. Na een flink aantal testopnames met de Samsung SGH-X820 gemaakt te hebben, kom je al snel tot de conclusie dat de camerafunctie van de Samsung X820 duidelijk de voorkeur geeft aan helder, zonnig weer. De foto´s die ik binnen heb gemaakt, zijn óf te donker, óf onscherp en vertonen flink wat ruis.
Samsung Zoom en Effecten Geheugen en aansluitmogelijkheden
Samsung Zoom en Effecten Geheugen en aansluitmogelijkheden
Samsung X820 Zoom en Effecten Samsung X820 Intern geheugen en aansluitmogelijkheden
De digitale camera van de Samsung X820 beschikt over vier keer digitale zoom. Het was al lastig om in dit formaat een camera in te bouwen, dus een camera met optische zoom was (op dit moment) al helemaal onmogelijk, ofschoon de cameramodules steeds kleiner worden. De standaard kwaliteit van de camera is redelijk, maar kan niet wedijveren met de kwaliteit van een gemiddelde digitale fotocamera. Digitale zoom bij een fotocamera is over het algemeen al beduidend minder van kwaliteit, maar het digitaal inzoomen met een cameratelefoon zoals de Samsung X820 is helemaal uit den bozen: het beeld wordt wel erg korrelig. Als pleister op de wond kun je beschikken over verschillende functies om de gemaakte foto´s wat op te leuken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit verschillende effecten zoals zwart/wit, negatief, sepia, antiek en mist. Dit zijn leuke dingen om toe te passen als je de foto bijvoorbeeld na een tijdje wil sturen naar iemand per MMS met een leuke boodschap erbij of zo.
Met het interne geheugen van 80MB zul je rond de 90 foto´s kunnen maken van een gemiddelde kwaliteit. Het 80MB interne geheugen van de Samsung SGH-X820 is helaas niet uit te breiden met een microSD kaartje of een ander flash geheugenkaartje. Het schrijven van en naar het interne geheugen van de Samsung X820 kan via de meegeleverde USB kabel, via Bluetooth, infrarood of per MMS. Zo kunnen bijvoorbeeld ook de met de digitale camera gemaakte foto's naar een computer overgedragen worden. Verder is er nog de mogelijkheid om de op de Samsung SGH-X820 opgeslagen foto's af te drukken via een draadloze Bluetooth ondersteunende printer. Ik heb 4MB aan foto´s overgezet van de telefoon naar een computer: één keer met Bluetooth en één keer met de meegeleverde USB kabel. Per Bluetooth duurde het overzetten van 4MB bijna 3,5 minuut. Per USB kabel ging het iets sneller, namelijk iets langer dan 2 minuten. Hoewel dat al een grote vooruitgang was op de 3,5 minuut van de Bluetooth verbinding, duurt het overzetten nog steeds erg lang als je er op moet wachten.
TFT Scherm Samsung Accu Netwerkfrequenties
TFT Scherm
Samsung Accu
Netwerkfrequenties
Samsung X820 TFT Scherm Samsung X820 Accu Samsung X820 Netwerkfrequenties
De Samsung SGH-X820 heeft een scherp TFT scherm met 262.000 kleuren en is 1,9 Inch groot. Het scherm heeft een resolutie van 220 x 176 pixels. Het scherm is duidelijk waardoor alle acties die je op het scherm moet ondernemen goed te volgen zijn. Of het nu het zoeken is in het telefoonboek, of het schrijven is van een SMS of een MMS, alles is goed te volgen. Zelfs het spelen van een spelletje is op een scherm van deze kwaliteit leuk om te doen. Ik heb de telefoon ook nog even gebruikt in direct zonlicht. Het wordt dan wel iets moeilijker om te volgen wat je aan het doen bent, maar ook dan kun je het allemaal nog goed volgen. Een tijdje terug waren we wel anders gewend van de mobiele telefoons; toen was het gebruik in direct zonlicht bijna onmogelijk. Dit scherm is een echt pluspunt! De Samsung X820 beschikt natuurlijk over een zeer dunne Lithium Ion accu van 630mAh. Met een volledig opgeladen accu zul je maximaal 2 tot 3 dagen gebruik kunnen maken van de telefoon zonder hem op te laden. Ik heb er in die 2 dagen ongeveer 1,5 uur mee gebeld en heb er ook redelijk veel mee gespeeld om de functies van de telefoon uit te vinden. Wellicht zal de accu het iets langer volhouden dan de maximale tijd van 3 dagen als hij minder gebruikt wordt om mee te spelen, en er slechts af en toe mee gebeld wordt. Het opladen van de volledig lege accu duurde ongeveer 1,5 uur. Ik vind dat Samsung met de accu van de Samsung X820 goed werk heeft geleverd. De Samsung SGH-X820 heeft zeker een accu die je mag betitelen als één van de besten in zijn klasse. De Samsung SGH-X820 beschikt over een Tri-band netwerk functie. In Nederland gebruiken we echter alleen maar het Duo-band netwerk van 900 en 1800 Mhz. Met de Samsung SGH-X820 beschik je ook nog over 1900 Mhz, waardoor de telefoon wereldwijd gebruikt kan worden, wat natuurlijk wel handig is als je veel moet reizen. De Samsung SGH-X820 beschikt over EDGE (Enhanced Data rates for Global Evolution) en GPRS (General Packet Radio Service). Dit zorgt ervoor dat de datacommunicatie lekker vlot verloopt. Informatie verzonden per GPRS gaat tot wel vier keer sneller dan per normale draadloze communicatie. De EDGE techniek echter, gaat tot wel drie keer sneller dan het GPRS systeem. Kortom de Samsung X820 heeft alles in huis voor een snelle datacommunicatie.
MP3 Speler & Beltonen Samsung SGH-X820 camera telefoon
MP3 Speler & Beltonen
Samsung SGH-X820 camera telefoon
Samsung X820 MP3 Speler & Beltonen
Editor's conclusie:
De Samsung SGH-X820 beschikt over meerdere soorten beltonen: monofoon, polyfoon, realtone / truetone en MP3. Je zult versteld staan van de goede kwaliteit geluid die de Samsung SGH-X820 kan produceren, ondanks de minimale dikte van de telefoon. Het volume van de Samsung X820 is hard genoeg om geen enkele oproep meer te moeten missen en als je in ruimtes bent waar je niet op wilt vallen door harde knallende beltonen, zet je hem gewoon op stil en laat je hem trillen. Kortom, op geen enkel moment hoef je nog een telefoongesprek te missen. Echter als je de telefoon ook wilt gebruiken als MP3 Speler, zou ik eerder gaan voor de Samsung SGH-E900. Dit is niet vanwege de geluidskwaliteit, maar meer omdat het geheugen van de Samsung X820 niet uit te breiden is en je dus maar een beperkt aantal liedjes op het interne geheugen op kunt slaan.
"We kunnen er lang en kort over praten, maar de Samsung SGH-X820 is een goede telefoon met uitgebreide functies, die makkelijk te bedienen zijn. De Samsung SGH-X820 is echt een innovatie op zich. Het is Samsung zeker gelukt om alle aandacht te trekken met de dunste telefoon ter wereld. De accucapaciteit is zeker goed voor zijn klasse, maar als je langer weg gaat en je verwacht dat je de accu niet op kunt laden, is de aanschaf van een extra accu zeker aan te raden, dan wel niet een must. Als je iets meer wilt met de digitale camera van de mobiele telefoon, moet ik concluderen dat de Samsung X820 geen aanrader is. In dat geval zou ik eerder gaan voor een Sony Ericsson K800i of de Nokia N93, maar die zijn dan ook weer een heel stuk groter van formaat. Kortom, de Samsung X820 beschikt misschien niet over een supersnelle digitale camera, of over een uit te breiden geheugen, de Samsung X820 mag zeker wel betiteld worden als 'Gadget' met een echt 'Wow'-effect.

                                            ...lees ook de
Samsung E900 review!
Nic Rossmüller
Samsung X820
Samsung X820