Samsung GX-1S Preview
Member of DIWA Awards LetsGoDigital Online Magazine - Your Online Magazine for Digital Imaging
LetsGoDigital Digital Camera Magazine
Samsung GX-1S SLR Preview
Samsung GX1S - Pagina 1/14
Donderdag 9 maart 2006
Geschreven door Dennis Hissink
Introductie
Samsung Techwin begon in 1977 in de vliegtuigmotoren business, veranderde van industrie in 1999 en concentreert zich nu op de high technology industrie, waaronder semi-conductor systemen en opto-electronics. Naast zijn allround activiteiten produceert Samsung ook een portfolio digitale camera's. Samsung introduceerde jarenlang compact camera modellen, maar sinds de bekendmaking van de overeen-komst met Pentax om de krachten te bundelen en samen nieuwe digitale camera producten te ontwikkelen, zien we Samsung ook zijn entree maken in de digitale spiegelreflex markt. Ongeveer een maand geleden kwam Samsungs officiële aan-kondiging van de Samsung GX-1S dSLR camera. Samsungs eerste digitale SLR camera is tevens de eerste camera die voortkomt uit deze samenwerking. Wie bekend is met de Pentax *ist DS2 digitale SLR camera zal het dan ook vrijwel meteen opvallen dat de specificaties van de twee modellen voor 99,9% identiek zijn. Ondanks het feit dat we dit pre-productie model maar gedurende zeer korte tijd op ons kantoor hebben gehad, kunnen we je wel een uitgebreide preview van de eerste Samsung digitale SLR camera geven. De Samsung GX 1S beschikt over een effectieve 6.1 Megapixel resolutie, heeft een 11-punts AF sensor, bevat een hoge snelheid continue opname modus van 2.8 beelden per seconden tot 8 beelden in JPEG formaat en tot 5 beelden per seconden in RAW mode.
Samsung GX-1S
Samsung GX-1S Camera Preview
Samsung GX-S1 Camera Body Samsung GX-S1 Secure Digital
Samsung GX-1S Body
Samsung GX-1S Body Samsung GX-1S Secure Digital
De Samsung GX-1S voelt zeker en comfortabel aan in je handen. De camera heeft een licht gewicht (ongeveer 505g) en de afmetingen (125x92.5x67mm) zijn klein genoeg om de camera altijd bij je te kunnen dragen. De voorkant van de Samsung GX-1S beschikt over de standaard Pentax K objectief vatting met AF koppeling. Aan de rechteronderzijde van de lens zit een vergrendelingsknop om de lens los te koppelen van de vatting. De zelfontspanner led vind je in de grip, met aan de overkant de knop voor de scherpstelmodus. Bovenop de camera vind je de pop-up flitser, de externe flitsschoen en een vrij klein uitgevoerd status LCD schermpje. Aan de linkerkant vind je het instelwiel met diverse belichtingsinstellingen en scènes. Aan de achterkant van de Samsung GX 1S vind je de bedieningsknoppen en, uiteraard, de LCD monitor en optische zoeker. Aan zowel de linker- als rechterzijde van de 2.5-inch monitor is een aantal instelknoppen geplaatst. De Secure Digital (SD) geheugenkaartslot zit in de grip. Aan de tegenoverliggende kant hiervan vind je de USB, de A/V, DC input en kabel switch interfaces, allen verborgen achter een solide uitgevoerd klepje.
De Samsung GX-1S maakt gebruik van de algemeen verkrijgbare Secure Digital flash kaart om zijn foto's op te slaan. Dit type geheugenkaart is verkrijgbaar in verschillende modellen. Allereerst is er de opslagcapaciteit, welke loopt van 16MB tot 2GB. Daarnaast is er ook een verschil in snelheid. Sommige fabrikanten, zoals SanDisk, hebben de SD kaart zelfs in een geheugenkaart met dubbele functie veranderd. Dit betekent geheugen en USB interface in één. Zeer handig! De vastgelegde beelden worden opgeslagen op de Secure Digital geheugenkaart. Let erop dat de camera is uitgezet voordat je het SD compartiment opent. De vergrendeling van het compartiment dient omhoog te worden gedrukt om het deurtje te kunnen openen. Duw de kaart naar binnen tot je een klik hoort. Doe het klepje vervolgens weer dicht en je bent klaar om je eerste foto te nemen. Om de kaart er uit te halen hoef je enkel te drukken tot er wederom een klik te horen is. De kaart komt nu los en kan uit de camera gehaald worden. De Samsung GX-1S dSLR is in staat 2.8 beelden per seconde op te nemen tot 8 beelden (JPEG) of 5 beelden (RAW).
GX-S1 Externe flitser GX-S1 AE-L functie GX-S1 Scherpstellen
Samsung GX-1S Externe flitser
Samsung GX-1S Externe Flitser Samsung GX-1S AE-L functie Samsung GX-1S Scherpstellen
Naast de interne flitser beschikt de Samsung GX 1S dSLR camera over een flitsschoen, zodat je bovendien gebruik kunt maken van een externe flitser. Samsung biedt dan ook een externe flitser, de Samsung SEF-36PZF, welke een originele Pentax AF360FGZ flitser lijkt te zijn. Wanneer je gebruik maakt van de optionele SEF-36PZF externe flitser ben je in staat een verschillend aantal flitsstanden te gebruiken, zoals P-TTL auto flits mode, high-speed flits synchronisatie mode en draadloze mode. Soms moet je de belichting vergrendelen en vasthouden om het beste resultaat te verkrijgen. Het diafragma en de sluitertijd worden automatisch aangepast aan de juiste belichting die je op dat moment nodig hebt als je op de AE-L knop drukt wanneer de camera in de M (Manual) modus staat. Je kunt vervolgens kiezen uit de daarna volgende drie instellingsmethodes (AE-L knop in M belichting) in het C (Custom Setting) menu. Aan de voorkant van de camera, recht onder het objectief, vind je een knop voor de MF/AF mode. Door de AF mode te selecteren kun je de Samsung GX 1S dSLR laten scherpstellen wanneer de ontspanknop half ingedrukt wordt. De MF (Manual focus) stelt je in staat handmatig scherp te stellen. In de AF mode kun je kiezen uit AF-S (single mode) en AF-C (continue mode). De scherpstelling wordt geactiveerd door de ontspanknop in te drukken. In MF mode is de ontspanknop voor scherpstelling gedeactiveerd.
Dennis Hissink
Belichtingsinstellingen GX-1S Dioptrie Samsung GX-1S
Editor's commentaar:
"Wanneer we de huidige digitale industrie vergelijken met die van een jaar geleden, zien we dat deze met grote snelheid een aanzienlijk aantal veranderingen heeft ondergaan. Gerespecteerde fabrikanten voelen de grond onder hun voeten wegslippen, of beter gezegd, zijn niet in staat geweest de stap van analoog naar digitaal te maken, terwijl grote spelers zoals Canon dat wel waren. Het was alleszins jammer om Konica Minolta als merk van digitale camera's te verliezen. Bovendien ziet het er naar uit dat dit merk niet de enige is dat afscheid zal nemen van de digitale camera markt. Aan de andere kant zijn er spelers zoals Samsung en Panasonic die gretig wachten op hun kans om de markt over te nemen en zij transformeren zichzelf dan ook met grote snelheid tot actieve digitale camera fabrikanten. Samsung werkt samen met Pentax en introduceerde de Samsung GX-1S dSLR. Ok, op dit moment hebben we misschien nog steeds te doen met een re-badged Pentax digitale SLR camera, het is echter slechts een kwestie van tijd voordat we Samsung hun eigen digitale SLR concept zullen zien introduceren. Hoor ik daar toevallig Photokina 2006? Maar goed, we verwelkomen Samsung in ieder geval als nieuwkomer in de dSLR markt. Dit zal wat extra concurrentie toevoegen, wat naar mijn mening zonder meer een goede zaak is, zeker aangezien we anders slechts producten van Canon en Nikon op straat blijven tegenkomen..."
GX-1S SLR Belichtingsinstellingen Samsung GX-1S Dioptrie
Boven op de Samsung GX 1S digitale SLR camera vind je het instelwiel voor een aantal verschillende belichtingsinstellingen. Een grote groene mode geeft de makkelijkste bedieningsinstelling aan. Deze verdeelt het instelwiel in twee secties: voorgeprogrammeerde scènes en geavanceerde instellingen. De scènes bestaan uit 7 instellingen, de geavanceerde mode beschikt over sluiter en diafragma voorkeuze, program, handmatig en gloeilamp mode. Het instelwiel is zwaar om te draaien, waardoor het zeer onwaarschijnlijk is dat de gebruiker het wiel per ongeluk verandert. De zoeker van de Samsung GX-1S camera beschikt over een dioptrie. Als je moeite hebt om een helder beeld door de zoeker te krijgen, kun je het dioptrie hendeltje zijwaarts schuiven totdat je een scherp beeld te zien krijgt. Het is tevens mogelijk het oculairkapje te verwijderen om het gemakkelijker te maken de dioptrie aanpassingshendel te verschuiven. Mocht het zicht nog steeds niet helder zijn, dan kun je ervoor kiezen de optionele dioptrie correctie lens adapter te gebruiken om een beter resultaat te verkrijgen. In dat geval moet wel het oculairkapje verwijderd worden.
Samsung GX-1S - product foto's >
Samsung GX-1S - vergelijkingstabel >
Samsung GX-1S - volgende pagina >
Frontpage
Laatse Samsung nieuws
Digitale Cameras
Digitale Cameras
Digitale Camera Test
Digital Camera Magazine