Ricoh GR Preview - LetsGoDigital
Lid van DIWA Awards LetsGoDigital Online Magazine - Uw Online Magazine voor Digitale Fotografie
Ricoh GR Digital Camera Preview
GR Ricoh - Pagina 4/14
Zondag 25 September 2005
Geschreven door Dennis Hissink
Retro-focus lens Instelwiel
Ricoh GR Retro-focus lens
Ricoh GR Retro-focus lens Ricoh GR Instelwiel
De Ricoh GR Digital camera is uitgerust met een retro-focus lens die gebruik maakt van een holle lens naar het onderwerp toe en een bolle lens naar de CCD toe. Bovendien worden twee asferische lenzen en een speciale lage dispersielens gebruikt om een optimaal resultaat te verkrijgen. Deze optische configuratie corrigeert en reduceert afwijkingen, kleur en frame aberratie volledig. Daarnaast verbetert het de overdraagbaarheid van de lens. De Ricoh GR Digital is uitgerust met een hoogwaardig diafragma bestaand uit 7 lamellen en een neutraal dichtheidsfilter (ND). Deze functies maken een hoge resolutie mogelijk, hoge beeldkwaliteit van rand tot rand, lage ruis in de donkere gedeeltes, natuurlijke tonen en gradaties en een goede achtergrond onscherpte bij het loslaten van de diafragma. De ND filter absorbeert iedere basiskleur: R, G, en B, zodat een groter diafragma gebruikt kan worden. In combinatie met de 8.13 effectieve Megapixels levert de GR Digital camera een hoogwaardige beeldkwaliteit.
Bovenop de camera vinden we het instelwiel. Gewoonlijk kan dit wiel meteen versteld worden maar Ricoh zorgt ervoor dat je dit niet ongewild doet. Daartoe is een klein ontgrendelknopje geplaatst boven het instelwiel, dat omlaag gehouden moeten worden als het instelwiel naar de gewenste instelling gedraaid wordt. Via het instelwiel kunnen de belangrijke instellingen zoals SCENE, M, A, P, AUTO en Movie gekozen worden. De SCENE instelling heeft slechts twee scènes: Tekst of Geluid. De Diafragma functie (A) wordt gebruikt om het diafragma handmatig in te stellen, de GR Digital zal automatisch de correcte sluitertijd instellen. Program (P) is een geavanceerde AUTO instelling die gebruikt wordt om de combinatie van diafragma en sluitertijd aan te passen. Druk de ontspanknop half in, en een combinatie van diafragma en sluitertijd verschijnt voor ongeveer 10 seconden. Gedurende deze tijd kun je de combinatie veranderen. AUTO mode en Movie mode laten je gemakkelijk foto's of videoclips opnemen. Om de Ricoh GR Digital camera volledig handmatig te bedienen, dient M (Handmatig) geselecteerd te worden. Je kunt dan het voorste en achterste instelwiel gebruiken om diafragma en sluitertijden aan te passen.
Digitale zoom ADJ knop Zelfontspanner
Ricoh GR Digitale zoom Ricoh GR ADJ knop Ricoh GR Zelfontspanner
Ricoh GR Digitale zoom Ricoh GR ADJ knop Ricoh GR Zelfontspanner
Ofschoon de Ricoh GR Digital geen optische zoom heeft (in plaats daarvan krijg je er een fantastische vaste 28mm GR lens voor terug), biedt de camera een digitale zoomfunctie. De knop is geplaatst op de plek waar de optische zoomknop zich gewoonlijk bevindt. De digitale zoomfunctie van de GR Digital camera is in staat om een onderwerp tot 4x zijn originele formaat te vergroten. In het set-up menu van de camera kun je de digitale zoomfunctie activeren dan wel deactiveren. In RAW mode kan de digitale zoom niet gebruikt worden.
De ADJ mode stelt de gebruiker in staat om twee functies toe te wijzen aan deze knop, buiten de functies die de ADJ knop al kent (belichtingscompensatie, witbalans en ISO instellingen). De ADJ knop functioneert als een snelknop. In plaats van het menu te moeten activeren, scroll je door de verschillende tabbladen, kies je de gewenste instelling en verander je hem. Een instelling als fotometrie of beeldinstellingen kan toegewezen worden aan de ADJ knop. Een handige methode om zo min mogelijk tijd te verliezen met navigeren door het menu, in plaats daarvan kun je je op je volgende shot concentreren.
Wil je een zelfportret maken met de 21mm? Activeer de zelfontspanner van de Ricoh GR Digital camera en je zult je gezicht vastgelegd hebben voor de komende eeuw, of langer. Je kunt de zelfontspanner instellen om na twee of na tien seconden af te gaan. Zet de camera aan, en zet het instelwiel op AUTO, P, A, M of SCENE, duw de zelfontspanner in, druk op de ontspanknop en probeer om op tijd voor de camera te staan, je hebt twee of tien seconden om dat voor elkaar te krijgen!
Software Batterij opladen Inhoud van de doos
Ricoh GR Software
Ricoh GR Inhoud van de doos
Ricoh GR Software Ricoh GR Batterij opladen Ricoh GR Inhoud van de doos
Ricoh levert Sofware bij de GR Digital camera mee op een CD-ROM. Plaats de Caplio CD-ROM in je drive en een welkomstscherm verschijnt. Als je ervoor kiest om de software te installeren zul je de Ricoh Gate La en ImageMixer op je computer of laptop krijgen. De CD-ROM bevat ook enkele drivers, zoals de USB en WIA drivers. OS Windows XP, 98, 98SE, ME en 2000 worden ondersteund. ImageMixer software is een gebruiksvriendelijk programma dat je in staat stelt om vastgelegde beelden te bewerken en te vertonen op je computer.
Natuurlijk moet de Lithium-ion batterij opgeladen worden voordat je de Ricoh GR Digital camera kunt gebruiken. Pak de doos uit, steek de energiekabel in de achterkant van de oplader, zorg dat de Lithium-ion batterij op de juiste manier in de lader gezet wordt en schuif hem er verder in. De kleine indicator van de lader zal oplichten tijdens het opladen van de batterij, en zodra de batterij volledig opgeladen is gaat het lampje uit. Het kost ongeveer twee uur om de batterij volledig op te laden. Het is aan te raden om een reserve batterij aan te schaffen voor het geval je meer energie verbruikt dan je batterij aankan en je geen kans hebt om hem op te laden.
De Ricoh GR Digital camera wordt geleverd met in het pakket: AV kabel - te gebruiken bij het bekijken van de beelden op een televisie, USB kabel - te gebruiken om de camera aan te sluiten op een computer of een Direct Print ondersteunende printer, Draagriem, oplaadbare batterij en oplader. Er wordt geen externe flash geheugenkaart bijgeleverd daar de Ricoh GR Digital een intern geheugen heeft van 26MB. Natuurlijk is dit niet genoeg om mee aan de slag te gaan, zeker niet wanneer er gefotografeerd wordt met 8 Megapixel RAW beelden. We adviseren dan ook om op zijn minst een 1GB Secure Digital kaart aan te schaffen met een snelle lees- en schrijfsnelheid.
Dennis Hissink - LetsGoDigital Online Magazine
Ricoh GR Digital
Ricoh GR Digital 8 Megapixels en een hoge kwaliteit GR lens
Editor's conclusie:
"We hebben de Ricoh GR Digital slechts voor een korte tijd in ons bezit gehad, we hebben ermee geëxperimenteerd in en om kantoor en we zijn tot de conclusie gekomen dat het een zeldzaam unieke camera is. Ik ben onder de indruk van de GR lens, hoewel ik nog niet tot een eindconclusie kan komen vanwege de pre-productie status van de camera. Echter, 28mm in combinatie met de conversielens die er 21mm van maakt en de externe zoeker verpakt in een compact lichtgewicht body hebben werken met de Ricoh GR Digital een waar plezier gemaakt. Ricoh heeft een uitzonderlijk hoogwaardige camera ontworpen. Een product dat zijn weg zeker zal vinden naar de fans van de GR serie of de enthousiaste fotograaf die op zoek is naar een compacte klassieke, stijlvolle groothoek digitale camera. Het concept zal misschien niet iedereen aanspreken maar voor de echte enthousiaste fotograaf of amateur is de Ricoh GR Digital een 'must', zondermeer."
Ricoh GR Digital 8 Megapixels en een hoge kwaliteit GR lens
< vorige pagina - Ricoh GR Digital
User review :  Ricoh GR Digital
Ricoh GR Digital - volgende pagina >
LetsGoDigital hoofdpagina
Laaste nieuws
Digitale Camera's
Vergelijk Digitale Camera's
Digitale Camera Test
SLR lenzen
Forum