Ricoh GR review - LetsGoDigital
Lid van DIWA Awards LetsGoDigital Online Magazine - Uw Online Magazine voor Digitale Fotografie
Ricoh GR Digital Camera Preview
GR Ricoh - Pagina 2/14
Zondag 25 September 2005
Geschreven door Dennis Hissink
Camera
De Ricoh GR Digital biedt een vaste 28mm lens met een lichtsterk diafragma van f/2.4. Het werken met een brandpuntafstand van 28mm is al een genot, maar het gebruik van de optionele Ricoh GW-1 groothoek conversielens zorgt zelfs voor een brandpuntbereik van 21mm, fantastisch! De landschap en architectuur enthousiasteling zal zich er zeker op verheugen om meer te weten te komen van de Ricoh GR Digital camera. Om 21mm te verkrijgen is het nodig de Ricoh GH-1 hood adapter op de camera te bevestigen. Draai de ring die zich rond de lens bevindt eraf en je zult drie zilveren communicatie interfaces zien. De adapter is min of meer in staat tot intelligente waarneming; hij zal de camera vertellen dat een groothoek conversielens op de camera bevestigd wordt en waarschuwt de GR Digital om breed autofocus veld toe te staan, erg slim. Om de GR Digital zo klein mogelijk te kunnen houden is de zoeker verwijderd en in plaats daarvan steelt de grote 2.5-inch LCD display de show. Tevens kun je de optionele Ricoh GV-1 zoeker gebruiken die een bereik heeft van een hoek van 21 en 28mm. De GV-1, eenmaal aangebracht, biedt een verbazingwekkende scherpe en grote zoeker.
Ricoh GR Digital met GW-1 groothoek converter
Ricoh GR Digital met GW-1 groothoek converter
Multi formaat batterijen Ontwerp en Display
Ricoh GR Digital Multi formaat batterijen Ricoh GR Digital Ontwerp en Display
Ricoh GR Digital Multi formaat batterijen Ricoh GR Digital Ontwerp en Display
Door het kleine compacte formaat van de GR Digital camera wordt een Lithium-ion batterij gebruikt om de camera van energie te voorzien. Het is mogelijk om multi formaat batterijen en een optionele AC adapter te gebruiken voor energie. Deze laatste kan gebruikt worden door de batterij of batterijen te verwijderen en in plaats daarvan de AC adapter in te brengen. Op deze manier zul je altijd verzekerd zijn van energie wat handig is in een studio omgeving of wanneer de beelden rechtstreeks van de camera op een televisie getoond worden enz. De Ricoh GR Digital wordt geleverd met een oplader en een Lithium-ion batterij. De DB-60 Lithium-ion batterij (3.7V 1150mAh) is één optie, reguliere AAA alkaline of AAA NiMH batterijen is een andere optie. Alkaline batterijen gaan niet lang mee en zijn niet erg economisch in het gebruik, maar ze zouden net dat ene shot kunnen redden op het moment dat er geen andere energie voorhanden is. Het gebruik van AAA NiMH batterijen of de Li-ion batterij wordt ten zeerste aangeraden. Beide types batterij gaan lang mee en ze kunnen steeds opnieuw gebruikt worden. Ni-Cd batterijen kunnen niet gebruikt worden met de Ricoh GR Digital.
Je fotografische hart zal een paar extra slagen maken, je handen zullen nat worden van transpiratie, of misschien begrijp je niet waar wij ons druk over maken; ik persoonlijk vind het een fantastisch concept. Ricoh bombardeert de digitale markt met een klassieke stijlvolle hoge resolutie camera en een nieuw ontworpen GR lens, dat is iets wat sommigen onder ons niet verwacht hadden van Ricoh, maar het is toch echt een feit! De GR lens is bijna in het midden van de GR Digital camera geplaatst, resulterend in een ontwerp dat een perfecte balans en stabiliteit biedt. Dit is duidelijk zichtbaar als de groothoek conversielens op de camera aangebracht is. De Ricoh GR Digital heeft een metaalgelegerde behuizing. De Ricoh GR Digital ziet er fantastisch uit met zijn volledige uitrusting, hij doet me denken aan de Ricoh GR camera, de Nikon 35Ti en de 28Ti camera's of de Konica Hexar 35mm gebaseerde camera's. Allemaal ontworpen voor de enthousiaste fotograaf die op zoek is naar iets speciaals, iets unieks. Als de Ricoh 180° gedraaid wordt verschijnt de grote 2.5-inch LCD display. De display is scherp en contrastrijk. Ongeveer 210.000 pixels biedt de 2.5-inch TFT display en hij is ideaal om te gebruiken als grote zoeker of voor het bekijken van de opgenomen beelden.
Externe zoeker Microfoon Auto focus / flitslamp
Ricoh GR Externe zoeker Ricoh GR Microfoon
Ricoh GR Externe zoeker Ricoh GR Microfoon Ricoh GR Auto focus / flitslamp
Ricoh biedt optionele accessoires voor gebruik met de Ricoh GR Digital. Een van die accessoires is de Ricoh GV-1 externe zoeker. Deze optische zoeker kan op de flitsschoen geplaatst worden. Verwijder de bedekking van de flitsschoen en plaats de GV-1 externe zoeker bovenop de camera. De zoeker is verbazingwekkend scherp en heeft een frame voor een brandpuntbereik van 21mm en 28mm (gelijkwaardig aan een 35mm camera). Het is een genot om met de externe zoeker te werken, en eerlijk, het gebruik van de Ricoh samen met de groothoek conversielens en de externe zoeker is gewoon geweldig. In staat te zijn landschappen, binnenshuis beelden of architectuur vast te leggen met een dergelijke compacte camera betekent de ultieme creatieve vrijheid verpakt in een stijlvolle body.
Zeer minuscuul en bijna niet zichtbaar is de microfoon die geïntegreerd is in de metaalgelegerde body van de Ricoh GR Digital camera. Hoewel de GR Digital camera hoofdzakelijk op fotografie focust, biedt hij ook geluidsopname. De instelknop bovenop de camera dient naar SCENE gedraaid te worden, kies dan Voice Memo en druk op de MENU/OK knop om verder te gaan. Zodra je de ontspanknop indrukt begint de geluidsopname. Door de ontspanknop los te laten stop het opnemen. Deze functie neemt niet veel opslagruimte in beslag, hij gebruikt slechts 32MB geheugen voor 64 minuten geluidsopname.
De Ricoh GR Digital voert een klein lampje dat geplaatst is boven de 2.5-inch TFT display. Deze lamp geeft je een indicatie van de autofocus status. De lamp heeft een dubbele functie, naast het tonen van de autofocus biedt hij ook informatie over de flitsstatus. Gedurende het opladen van de flits zal de lamp blijven knipperen. Als de interne flits volledig opgeladen is, gaat het lampje uit en is het mogelijk om weer met flits te fotograferen. Het is slechts een klein detail op de camera, doch zeer handig. Het is verbazingwekkend hoe vaak je deze kantlijn-informatie gebruikt, een klein knipperend lampje.
Close-up Interne flitser Optionele accessoires
Ricoh GR Close up
Ricoh GR Optionele accessoires
Ricoh GR Close up Ricoh GR Interne flitser Ricoh GR Optionele accessoires
De Ricoh GR Digital is in staat om close-ups te maken op een afstand van slechts 1.5cm. De macro functie geeft je de mogelijkheid details vast te leggen die normaliter verborgen blijven voor onze ogen. De interne flits heeft een effectief bereik van 20cm - 3m. Door gebruik te maken van een externe flitser samen met een of twee extra flitsapparaten die tegelijkertijd met de camera's flits afgaan wordt de oplossing geboden voor het vastleggen van close-ups dichterbij dan 20cm. Selecteer de macro functie door de onderste knop van de multi controller in te drukken.
De Ricoh GR Digital biedt een reeks van flitsinstellingen. Standaard staat de flitsmodus op UIT. Zet de camera aan, draai het instelwiel naar P, A, M of SCENE. De interne flitser komt automatisch omhoog als de flitser ingesteld is op AUTO. De GR Digital camera biedt: auto flits, rode ogen reductie, gedwongen flits, lange sluitertijd flits, externe flitser en flits uit modus. Door de uitgeklapte flitser omlaag te duwen wordt de interne flitser uitgeschakeld, als je echter op de ontspanknop duwt en er is flitslicht nodig zal hij weer omhoog klappen.
Hoewel de Ricoh GR Digital een vaste 28mm (equivalent van 35mm formaat camera) lens bevat, kan het brandpuntbereik van de lens van de GR uitgebreid worden door de optionele Ricoh GW-1 conversielens te gebruiken. Dat zal de 28mm veranderen in een groothoek van 21mm, super. Je dient de ring die zich rond de GR lens bevindt los te draaien, plaats de lensadapter erop, en daarna de conversielens. Andere optionele accessoires zijn: Ricoh GV-1 externe zoeker, Ricoh GH-1 kap, Ricoh AC-4c adapter, Ricoh GS-1 draagriem voor om de hals en de Ricoh GC-1 zachte tas.
Dennis Hissink - LetsGoDigital Online Magazine
Belichtingcompensatie Witbalans
Ricoh GR Belichtingcompensatie Ricoh GR Witbalans
Editor's comment:
"De Ricoh GR Digital is gemakkelijk in het gebruik. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen; omgaan met een digitale camera als de GR Digital met zijn vaste 28mm groothoek lens en de optionele 21mm conversielens geeft de camera iets extra's. Vandaag de dag zijn bijna alle camera's uitgerust met een optische zoom, van 2.4x tot 12x optische zoom. Het is me al eerder opgevallen; als je een camera met een optische zoom gebruikt, word je niet direct aangemoedigd om deel van de actie te worden. Het nodigt niet uit om uit je stoel te komen en deel van de compositie te worden. De Ricoh GR Digital werd ingezet in rondom Amsterdam in combinatie met de conversielens (21mm, equivalent van 35mm camera) wat resulteerde in enkele fantastische opnames rondom het Van Gogh museum en het Amsterdamse Concertgebouw... Hoewel de camera zich in een pre-productie stadium bevindt, ben ik onder de indruk van zijn scherpte, contrast en opvallend gebrek aan vignetering, afwijking van de GR lens!"
Ricoh GR Belichtingcompensatie Ricoh GR Witbalans
In enkele gevallen zou het nodig kunnen zijn om de belichting te compenseren. De Ricoh GR Digital compenseert de belichting automatisch als je onderwerp is gecentreerd en als er tegenlicht aanwezig is. Soms heeft de belichting echter een creatieve compensatie nodig (P en A modes). Door de ADJ knop op de achterkant van de camera in te duwen en door te scrollen met de multi controller komt het belichtingscompensatie menu tevoorschijn. Door de bovenste en onderste knoppen in te drukken verander je de belichting met een maximum van -2 tot +2 EV (1/3 EV stops).
Een andere functie die verscholen ligt onder de ADJ knop is de witbalans functie. Normaliter is de GR Digital camera ingesteld op AUTO en is hij in staat een grote verscheidenheid van beelden te belichten onder zeer verschillende omstandigheden. Echter, soms heeft de camera moeite om de correcte witbalans vast te stellen, als een onderwerp van een enkele kleur gefotografeerd wordt, of bij verschillende soorten van lichtbronnen. Door de ADJ knop in te drukken en het menu naar de witbalans in te stellen met de multi controller kun je de instelling veranderen (P, A of M mode).
< vorige pagina - Ricoh GR Digital
User review :  Ricoh GR Digital
Ricoh GR Digital - volgende pagina >
LetsGoDigital hoofdpagina
Laaste nieuws
Digitale Camera's
Vergelijk Digitale Camera's
Digitale Camera Test
SLR lenzen
Forum