Ricoh GR Digital preview - LetsGoDigital
Lid van DIWA Awards LetsGoDigital Online Magazine - Uw Online Magazine voor Digitale Fotografie
Ricoh GR Digital Camera Preview
GR Ricoh - Pagina 1/14
Zondag 25 September 2005
Geschreven door Dennis Hissink
Introductie
Enige tijd geleden ontvingen we informatie over een nieuwe digitale camera. In de afgelopen jaren dat we ons bezig hebben gehouden met digitale camera's hebben we er heel wat de revue zien passeren, maar om heel eerlijk te zijn; de meesten waren niet om opgewonden van te raken. Sommige modellen zijn slechts ontworpen als opvolger van een bepaald model, zonder nieuwe functies of verbeteringen, ze kregen slechts een andere kleur en een nieuwe naam mee. Andere modellen zouden revolutionair zijn, maar leken te zijn ontworpen zonder enige inspiratie of echte betrokkenheid en passie. Vandaag presenteren wij je echter een exclusieve preview van een digitale camera die is ontworpen met het hart en de geest van de fotograaf, voor de fotograaf... De Ricoh GR Digital is een camera die herinneringen wakker zal maken en die je terug zal voeren naar de dagen dat film een universeel podium was in plaats van een flash kaart. De sample die we mochten ontvangen voor deze preview is nog niet de uiteindelijke sample, hoewel hij dicht tegen een volledig productiemodel aanzit. Enkele kleinigheden zouden daardoor nog kunnen veranderen aan het eindmodel. Wij wensen je veel plezier met het lezen van deze preview van Ricoh's topmodel, de digitale versie van de befaamde GR cameraserie - de Ricoh GR Digital.
Ricoh GR Digital 28mm in combinatie met externe GV-1 viewfinder
Ricoh GR Digital 28mm in combinatie met externe GV-1 viewfinder
Ricoh GR1 versus Ricoh GR Digital
Ricoh GR Lens
Ricoh GR Digital versus Ricoh GR1 Ricoh GR Digital GR Lens
Ricoh GR Digital versus Ricoh GR1 Ricoh GR Digital GR Lens
De eerste traditionele Ricoh GR werd bijna negen jaar geleden gelanceerd, in oktober 1996. De GR camera had een ingebouwde 28mm lens, 7 diafragma lamellen, metaalgelegerde body en auto & diafragma voorkeuze. De succesvolle lancering was de start van de Ricoh GR serie; Ricoh GR1s (1998 - GR1 + lenskap en LCD back-light), GR10 (1998 - een lichtere editie van de GR), GR21 (2000 - introductie van 21mm super groothoek GR lens) en GR1v (2001 - GR1s model met handmatige ISO instelling, handmatige scherpstelmodus en auto bracket modus). De camera's uit de GR serie waren befaamd om hun uitstekende kwaliteit bij het gebruik van 28mm en 21mm groothoeklenzen, die haarscherpe beelden opleverden, scherp tot in de hoeken. In 1997 werd een speciale versie van de Leica vatting van de 28mm GR lens gemaakt! Nu wordt het tijd om de GR opnieuw te verwelkomen in de vorm van de splinternieuwe Ricoh GR Digital. De GR Digital camera heeft het beste van het beste te bieden: buitengewone lenskwaliteit, GR Engine (beeldproces algoritmes), functionele gebruikersinterface, hoogwaardige body en veelzijdigheid.
Ofschoon Ricoh heel wat ervaring verworven heeft met de analoge versie van de GR lens, was het ontwerpen van de GR lens voor de GR Digital camera een echte uitdaging voor de R&D afdeling. De Ricoh engineers werden voor de welhaast onmogelijke taak gesteld de lens uit te rusten met een hoge resolutie, een hoog contrast, een efficiënte onderdrukking van afwijkingen in de hoeken en bovendien moesten ze een minstens zo goede, en bij voorkeur betere versie creëren dan de analoge lens. De nieuw ontworpen GR lens biedt 5.9mm (equivalent van 28mm bij een 35mm camera) en heeft een scherpte van f/2.4. Natuurlijk kun je je afvragen, waarom er geen optische zoom voor de Ricoh GR Digital is ontworpen. Die vraag is eenvoudig te beantwoorden: om de allerbeste lens te ontwikkelen biedt een niet inzoomende lens simpelweg de maximale optische prestatie. De GR lens bevat 6 elementen in 5 groepen met inbegrip van een speciale lage dispersie lens. De engineers hebben zeer hard gewerkt om een hoog contrast van het midden van de lens tot aan de randen te kunnen garanderen. Een sluiter met 7 lamellen resulteert in creatieve out-of-focus foto's.
Opslag medium Externe flitser Power aan/uit
Ricoh GR Secure Digital Ricoh GR Externe flitser Ricoh GR Power aan/uit
Ricoh GR Secure Digital Ricoh GR Externe flitser Ricoh GR Power aan/uit
De Ricoh GR Digital ondersteunt Secure Digital (SD) flash geheugenkaarten. Voor deze preview heb ik de Ricoh GR Digital in combinatie met de SanDisk Ultra II SD Plus flash kaart gebruikt die de unieke mogelijkheid biedt om de SD kaart te gebruiken voor de USB poort. Een kaartlezer is niet meer noodzakelijk voor uploaden van de bestanden naar een computer of laptop. Door de kaart in het midden te 'breken' verandert hij zichzelf in een USB adapter! De camera biedt 8 Megapixels en opslag in RAW formaat dus adviseren we je op zijn minst 1GB aan opslagcapaciteit in te slaan. Open het deurtje naar het batterij/flash kaart compartiment en duw de kaart erin totdat hij klikt en sluit dan het compartiment weer. De Ricoh GR Digital bevat tevens een intern geheugen van 26MB dat slechts gebruikt wordt wanneer er geen externe SD flash kaart in gebruik is.
De GR Digital camera is uitgerust met een flitsschoen zodat een externe flitser aangesloten kan worden indien gewenst. Ricoh adviseert je om de Sigma EF-500G DG Super of de Sigma EF-500 DG ST externe flitser te gebruiken. Een van deze combinaties bied je de meest geschikte manier om een externe flitser te gebruiken. Als je andere, niet-geadviseerde flitsers wilt gebruiken dien je de volgende stappen op te volgen: zet het instelwiel op A of M, stel de diafragma waarde in, stel ISO waarde in op iets anders dan Auto en stel F-waarde en ISO gevoeligheid in op de ingestelde waarden van de camera. De Ricoh GR Digital camera gebruikt een flitsschoen met een middencontact flitser.
Bovenop de GR Digital camera is een klein maar duidelijk knopje geplaatst voor het aan- en uitzetten van de camera. Het is zo geplaatst dat je het niet kunt missen, mede door zijn groene kleur, maar evenmin zul je het knopje per ongeluk activeren. Nadat de power knop ingedrukt is hoor je een startend geluid en de auto focus/flitslamp zal enkele seconden knipperen. Draai het instelwiel naar weergave of selecteer een van de andere instellingen om jouw moment in de tijd vast te leggen. Als de interne flits geactiveerd is zal het iets langer duren voordat de camera klaar staat om te fotograferen dan wanneer de flits gedeactiveerd is. Een scherpe vaste lens heeft niet vaak extra licht nodig van de interne flits dus het deactiveren zal je een ietwat snellere opstarttijd opleveren.
Dennis Hissink - LetsGoDigital Online Magazine
Audio Video output Luidspreker
Ricoh GR Audio Video Output Ricoh GR Luidspreker
Editor's comment:
"De Ricoh GR Digital is het soort camera waar GR fans en eigenaars van een van Ricoh's analoge GR serie camera's op hebben gewacht. Vanuit het oogpunt van een fotograaf is het heerlijk om te zien dat een merk als Ricoh de moeite neemt om een digitaal juweeltje zoals de Ricoh GR Digital te ontwerpen. Een fantastische hoge kwaliteit GR lens, een prachtige veelzijdigheid door het gebruik van de converter om een 21mm lens te creëren, en de zeer aantrekkelijke optionele zoeker die de Ricoh GR Digital een uniek uiterlijk geeft en een ongekend gevoel. Ik heb het genoegen gesmaakt om de analoge versie, de GR1 te kunnen gebruiken naast de GR Digital camera en ik ben tot de conclusie gekomen dat het een succesvolle transformatie is van analoog naar digitaal. De Ricoh GR Digital is echt enig in zijn soort..."
Ricoh GR Audio Video Output
Ricoh GR Luidspreker
Aan de zijkant van de camera, achter een vlak, zacht maar doeltreffend klein deurtje is de AV-out connectie verborgen. Ondanks dat de Ricoh GR digitale camera niet echt een camera is die integratie van video en andere multimedia functies nodig heeft en vooral focust op fotografie, heeft Ricoh toch besloten om de video functie te herbergen in de camerabody en een AV-out connectie te integreren. De opgenomen beelden kunnen bekeken worden op een groot scherm zoals op een televisie door de camera met behulp van de standaard meegeleverde AV kabel aan te sluiten op de televisie. Eenvoudig en gemakkelijk, tijdens vakanties in je appartement of thuis om je ervaringen aan de hand van beelden te delen met je familie en vrienden.
Een klein luidsprekertje is geplaatst in de hoek op de onderkant van de camera. Door de weergaveknop in te duwen achterop de camera, zal de laatst genomen foto getoond worden. Scrolling door middel van de knoppen van de multi controller laat je een geluidsbestand kiezen voor de weergave. Het geluidsbestand is gemarkeerd met een luidspreker icoontje. Door de ADJ knop in te drukken, het multifunctionele wiel naast de grote 2.5 inch formaat LCD display, wordt de weergave gestart. Het toevoegen van geluid en videoclip functies is leuk, maar de grootste interesse gaat natuurlijk uit naar de fotografische functies en specificaties van de Ricoh GR Digital camera.
Ricoh gallery : Ricoh GR Digital Gallery
User review :  Ricoh GR Digital
Ricoh GR Digital - volgende pagina >
LetsGoDigital hoofdpagina
Laaste nieuws
Digitale Camera's
Vergelijk Digitale Camera's
Digitale Camera Test
SLR lenzen
Forum