Ricoh GR Digital II Review
Member of DIWA Awards Ricoh
African Safari Review
Ricoh GR Digital II Preview
Ricoh GR Digital 2
Compacte Digitale Camera - Pagina 1/13
Digitale Camera Special
Ricoh GR Digital II
Gepubliceerd : Woensdag, 19 December 2007
Tekst & Fotografie door Dennis Hissink
Introductie "Ricoh GR Digital II"
Het is alweer twee jaar geleden dat Ricoh de bekende GR camera digitaliseerde en de GR Digital introduceerde. In september 2005 had ik voor het eerst een pre-productie model van de Ricoh GR Digital voor mij liggen en nu, twee jaar later, ligt de opvolger voor mijn neus; de Ricoh GR Digital II. In de afgelopen jaren zijn er vele honderden digitale camera’s geïntroduceerd en om nu te zeggen dat ze stuk voor stuk uniek zijn zou wel sterk uitgedrukt zijn. Het merendeel van de camera’s valt onder de categorie compactcamera en de camera’s bieden ten opzichte van elkaar min of meer hetzelfde. Slechts zelden voert een camera zo de boventoon dat je kunt spreken van een uniek concept. De Ricoh GR Digital 2 is een dergelijke camera. Gericht op een heel specifiek publiek, een segment waar Ricoh kans ziet marktaandeel te houden. Op een sterk concurrerende cameramarkt weet Ricoh een camera te ontwikkelen die niet direct opvalt bij het grote publiek maar wel de kenner weet te boeien. De filosofie van de GR Digital II is terugkeren naar de basis van fotografie met een geheel eigen stijl.
Ricoh GR Digital II Digitale Camera Review
Ricoh GR Digital II Ricoh GR Digital Cameras
GR Digital 2 Ricoh GR Digitale Cameras
Ricoh GR Digital II Compact Camera Ricoh GR Digitale Cameras
Zo op het eerste gezicht lijkt de nieuwe Ricoh GR Digital II als twee druppels water op zijn voorganger. Toch zijn er qua uiterlijk kleine verschillen te ontdekken. Tijdens mijn gesprek met Takashi Arai van Ricoh International B.V. gevestigd in Duitsland kon ik dieper ingaan op de overige verschillen die voornamelijk in de hardware en software onderdelen van de Ricoh GR Digital 2 te vinden zijn. Voor de preview heb ik een pre-productie model tot mijn beschikking en ik kan dan ook geen eindconclusie geven omtrent de beeldkwaliteit van de Ricoh GR Digital II. Naar verwachting zal eind november/begin december een volledig productie model vrijkomen. Dit model zal in ons DIWA testlab uitvoerig getest worden. Nu eerst de verschillen ten opzichte van zijn voorloper. Opvallend is dat de nieuwe Ricoh GR Digital II nog steeds GR Digital heeft op de voorzijde; de onderzijde draagt wel zijn volledige naam.
De externe AF is ook verdwenen, alleen het AF-hulplicht zien we nog op de voorzijde terug. Ricoh geeft aan dat de interne AF (CCD-AF) snel en nauwkeurig genoeg is om de externe AF te vervangen. Op de bovenzijde van de Ricoh GR Digital 2 camera zien we het instelwiel weer terug, maar dit keer zonder de videofunctie. De Ricoh GR Digital 2 compactcamera kent weliswaar een videomode, maar deze is nu opgenomen in het standaardmenu van de camera. Daarvoor in de plaats zijn twee My-instellingen gekomen waarmee je jouw favoriete camera-instellingen direct kunt oproepen. Ook is de aan/uitknop voorzien van een LED. De knop brandt fel groen ten teken van activiteit. Puristen zullen wellicht bezwaar maken tegen deze manier van communiceren. De achterzijde van de Ricoh GR Digital II is voorzien van een groter formaat LCD display. Waar de voorloper het nog moest doen met een 2,5-inch is de Ricoh GR Digital II uitgerust met een 2,7-inch formaat.
Ingebouwde flitser Intern geheugen Ricoh accessoires
Ricoh GR Digital 2 Groot LCD display Ricoh GR Digital 2 SDHC geheugen Ricoh GR Digital 2 Accessoires
Ricoh GR Digital 2 Groot LCD display Ricoh GR Digital 2 SDHC geheugen Ricoh GR Digital 2 Accessoires
Naast het grotere formaat van de display is ook de resolutie verhoogd van 210K naar 230K pixels. Tevens is de weergavekwaliteit verbeterd door een kijkhoek tot 160˚ mogelijk te maken. Dit werkt voor alle zijden zo, dus zowel boven je hoofd als laag bij de grond, maar ook links en rechts gehouden. Hoewel de GR Digital als basis staat voor de GR Digital II heeft het nieuwe model ook veel overgenomen van de dit jaar geïntrodu-ceerde GX100 camera. Zo is het net als bij de GX100 mogelijk de interne flitser handmatig omhoog te klappen via de schakelaar aan de zijkant van de camera. Ingeklapt zal de flitser niet automatisch in werking treden.
Het interne geheugen van de Ricoh GR Digital 2 camera is verdubbeld. In plaats van de 26MB interne opslagcapaciteit biedt de nieuwe GR Digital II 54MB aan opslag. Nieuw is ook de ondersteuning van het SDHC platform naast dat van de standaard Secure Digital geheugenkaart. De SD kaarten bieden een maximale opslagcapaciteit van 2GB en zijn verkrijgbaar met verschillende snel-heden. De SDHC geheugenkaart kent een minimum opslagcapaciteit van 4GB en zal kunnen doorgroeien naar een indruk-wekkende opslagcapaciteit van 32GB. Voldoende om de JPEG en RAW opnames tijdens een reportage op te kunnen slaan lijkt me.
Tijdens het schrijven van deze preview kom ik steeds meer verschillen tegen die duidelijk maken dat de Ricoh GR Digital II compactcamera niet zo maar een verschil is tussen meer en minder Megapixels. Het komt op mij over dat Ricoh goed heeft geluisterd naar de praktijkervaringen en diverse testen om nog eens goed naar het GR Digital concept te kijken en daar waar mogelijk verbeteringen of vernieuwingen aan te brengen. Dit wekt vertrouwen bij de GR-community en laat ook een zekere loyaliteit naar de klant zien. Naast een nieuw GR-model heeft Ricoh ook een aantal optionele accessoires geïntroduceerd. Helaas was de GT1 teleconverter, een van de nieuwe accessoires, nog niet beschikbaar tijdens deze preview.
Ricoh DB-60 accu Batterij compartiment Dennis Hissink - LetsGoDigital Online Magazine
Ricoh DB-60 Accu Ricoh Batterij compartiment
Editor’s commentaar:
“Met de introductie van de opvolger van de GR Digital geeft Ricoh een signaal af naar zijn trouwe GR-aanhang. Het concept staat er en wordt indien mogelijk verbeterd of vernieuwd in de geest van de tijd. Zo op het eerste gezicht lijkt er niet zo heel veel gewijzigd, maar wanneer je wat meer tijd in dit nieuwe model steekt zie je al snel tientallen vernieuwingen, c.q. verbeteringen. Knelpunten waarmee zijn voorganger worstelde, bijvoorbeeld de veel te lange verwerktijd van RAW, zijn met de Ricoh GR Digital II stevig aangepakt en verbeterd. De GR lens is overeind blijven staan; dit objectief heeft zich in de praktijk dan ook uitstekend bewezen. De preview is bedoeld om inzicht te geven in enkele wezenlijke verschillen waarmee de nieuwe Ricoh GR Digital II zich onderscheidt ten opzichte van zijn voorganger...”
Ricoh GR Digital 2 Accu Ricoh GR Digital 2 Batterij compartiment
Niet onbelangrijk is de verbetering in het energieverbruik van de camera. Hoewel ik het niet heb kunnen testen in verband met de pre-productie status van de GR Digital II ga ik er vanuit dat de getallen overeen-komstig de CIPA standaard zijn. Daarop vertrouwend is er ten opzichte van zijn voorganger een flinke verbetering te zien. Daar waar de GR Digital komt tot een gemiddelde van circa 250 opnames moet de Ricoh GR Digital II in staat zijn een gemiddelde van 370 opnames uit een volledig geladen accu te persen. Er wordt nog steeds gebruikt gemaakt van dezelfde accu; de Ricoh DB-60 met een capaciteit van 3,7V 1150mAh.
De accu wordt onderin de camera gescho-ven. De sluiting van het compartiment werkt nog steeds hetzelfde, maar Ricoh heeft deze keer wel een veiligheidspal in het comparti-ment ingebouwt. Bij zijn voorganger wilde het nog wel eens gebeuren dat de accu er uitviel bij het openen van het compartiment, met kans op beschadiging van de accu. Onnodig vonden we toen en ook de ontwerp-afdeling is tot dit inzicht gekomen. De Ricoh GR Digital 2 voorkomt nu onnodig risico en houdt de accu netjes op zijn plaats door middel van het veiligheidspalletje. Het verkeerd insteken van de accu zal ook niet meer onopvallend lukken, het compartiment spuugt de accu er direct uit.
< vorige pagina - Ricoh GR Digital II
Ricoh GR Digital II - volgende pagina >
LetsGoDigital
Ricoh GR Digital II
Ricoh GR Digital 2
Ricoh Camera Vergelijking
Ricoh Foto Galerie
Ricoh GR Digital II
Ricoh GR Digital II prijs
Ricoh Digitale Cameras
Ricoh Camera Reviews
Ricoh Caplio Test Fotos
Ricoh Digital Camera Preview
Ricoh GR Review
Ricoh Pers
African Safari
Ricoh GR Digital II
Ricoh GR Digital II