Ricoh GR Digital 2
Member of DIWA Awards Ricoh
African Safari Review
Ricoh GR Digital II Preview
Ricoh GR Digital 2
Compacte Digitale Camera - Pagina 2/13
Digitale Camera Special
Gepubliceerd : Woensdag, 19 December 2007
Tekst & Fotografie door Dennis Hissink
Ricoh GR Digital II
Ricoh GR 2 Camera Bediening
Qua objectief is er niets veranderd bij de Ricoh GR Digital II camera. Het objectief heeft zich in de praktijk uitstekend bewezen en is uniek in de huidige digitale compact camera markt. Met een brandpuntafstand van 28mm en een lichtsterk diafragma van f/2.4 leent de camera zich uitstekend om bij bestaand licht reportagewerk uit te voeren. Wie aan 28mm niet voldoende heeft kan middels een groothoekconverter (GW-1) het brandpunt uitbreiden naar 21mm. In het bijzonder de reportagefotograaf kan hier-mee dicht op zijn onderwerp kruipen, maar ook de architectuur- en landschapsfotograaf zal hiermee een uitstekend instrument in handen krijgen. Althans uitgaande van de mogelijkheden. Fraai is ook de nieuwe opsteekzoeker, de GV-2, waarmee de Ricoh GR Digital II een stuk compacter wordt vergeleken met de combinatie camera en GV-1 zoeker. De Ricoh GV-2 zoeker is heel compact en kent nu ook de kadering voor de 1:1 beeldverhouding. Deze beeldverhouding, overigens ook mogelijk in RAW formaat, is een nieuwe optie en laat het ‘vierkante fototijdperk’ weer herleven. Naast het 1:1 formaat staan ook de 3:2 (standaard film) en 4:3 (standaard weergave formaat) tot de beschikking. Opvallend is de afwezigheid van het populaire 16:9 formaat.
Ricoh GR Digital 2 Digitale Camera Review
Ricoh GR Digital 2 Ricoh GR Digitale Camera
GR Digital 2 Ricoh GR Digitale Camera
Ricoh GR Digital II LCD display Ricoh GR Digital II RAW formaat opname
Een heikel punt bij zijn voorganger was de tijd die benodigd was om een RAW formaat opname weg te schrijven. Het kwam er eigenlijk op neer dat RAW de camera degradeerde tenzij de fotograaf wel heel veel geduld had. De interne buffer van de Ricoh GR Digital 2 is vergroot en bestaat uit DDR-SDRAM geheugen. De voorganger, GR Digital, was uitgerust met standaard SDRAM geheugen. De snelle GR Engine II is in staat de data sneller te verwerken en in combinatie met de snellere en vergrote buffer resulteert dit in 3,8 seconden voor het verwerken van de RAW data. Ten opzichte van de 11 seconden (!) die de GR Digital nog nodig had, een flinke verbetering. Deze snelheidsverbetering wordt effectiever bij het sneller opstarten van de camera. Uitgaande van een uitgeschakelde automatische flitser duurt het circa 1,8 seconden om de camera volledig gereed te hebben om de eerste opname te maken.
Naast de verbetering en vergroting van de LCD monitor is het ook mogelijk de monitor uit te schakelen. Dit kan wel eens nodig zijn om te voorkomen dat er licht vanaf de monitor in de zoeker schijnt wat erg hinderlijk kan zijn. Zelfs als de monitor is uitgeschakeld is het mogelijk toch de instellingen na te gaan of te wijzigen zonder dat daarbij het te fotograferen onderwerp zichtbaar is op de monitor. Wanneer de ontspanknop half wordt ingedrukt wordt de weergave uitgeschakeld en kun je volledig geconcentreerd door de zoeker kijken. Nieuw is ook de automatische kanteling van de opnames bij de weergave. De Ricoh GR Digital II heeft een sensor ingebouwd die de weergave op de juiste wijze kan beoordelen. In het menu van de camera is deze functie ook uit te schakelen wat de nodige frustraties voorkomt wanneer je bepaalde opnames juist gekanteld wilt weergeven, maar de camera dit telkens voorkomt.
Beeldkwaliteit Lithium-Ion batterij Ricoh Optische zoeker
Ricoh Lens Lithium-Ion batterij Ricoh GV2 zoeker
Ricoh GR Digital 2 Foto kwaliteit Ricoh GR Digital 2 Lithium-Ion batterij Ricoh GV-2 Optische zoeker
Wat de beeldkwaliteit betreft sta ik nog even in de wacht. Het model dat ik voor de preview gebruik is een pre-productie model en staat daarmee niet garant voor de uiteindelijke beeldkwaliteit zoals de consument die kan verwachten bij de aanschaf van de Ricoh GR Digital II camera. De resolutie is verhoogd van 8,13 naar 10,1 Megapixels en wordt gegenereerd door dezelfde CCD beeldsensor als die van de GX100 camera, een 1/1.75-inch sensor. Wat dit voor gevolgen heeft voor bijvoorbeeld de ruis laat zich dus even bezien. Wel kan ik melden dat de Ricoh GR Digital II nu in staat is om de ruisonderdrukking naar wens aan of uit te schakelen. Dit was met zijn voorganger niet mogelijk.
Natuurlijk moet de Lithium-Ion batterij opgeladen worden voordat je de Ricoh GR Digital II camera kunt gebruiken. Pak de doos uit, steek de energiekabel in de achterkant van de oplader, zorg dat de Lithium-Ion batterij op de juiste manier in de lader gezet wordt en schuif hem er verder in. De kleine indicator van de lader zal oplichten tijdens het opladen van de batterij, en zodra de batterij volledig opgeladen is gaat het lampje uit. Het kost ongeveer twee uur om de batterij volledig op te laden. Daar de Ricoh GR Digital II camera wat energiezuiniger is dan zijn voorganger zul je het waarschijnlijk wel redden met een enkele accu, aan de andere kant is een tweede reserveaccu natuurlijk altijd handig.
Zoals eerder genoemd is er een nieuwe optische zoeker voor de GR Digital II. De Ricoh GV-2 zoeker is een optische zoeker die op de flitsschoen wordt geplaatst. De zoeker heeft een heldere en scherpe weergave en heeft een kader voor het nieuwe 1:1 formaat. De GV-2 kan zonder probleem ook met de GR Digital worden gebruikt. Hoewel de LCD monitor een uitstekende weergave kwaliteit kent, is het werken met de optische zoeker een plezier. Wanneer je de combinatie van de groothoekconverter met de optische zoeker wilt gebruiken is de GV-1 de zoeker om te gebruiken. De GV-2 ondersteunt de groothoekconverter niet, wel de teleconverter.
Ricoh GR Digital II Ricoh GR Lens
Ricoh GR Digital 2 Ricoh GR Lens
Ricoh GR Digital II Groothoek fotografie Ricoh GR Digital II Lens
De eerste traditionele Ricoh GR werd bijna negen jaar geleden gelanceerd, in oktober 1996. De GR camera had een ingebouwde 28mm lens, 7 diafragma lamellen, metaalgelegerde body en auto & diafragma voorkeuze. De succesvolle lancering was de start van de Ricoh GR serie; Ricoh GR1s (1998 - GR1 + lenskap en LCD back-light), GR10 (1998 - een lichtere editie van de GR), GR21 (2000 - introductie van 21mm super groothoek GR lens) en GR1v (2001 - GR1s model met handmatige ISO instelling, handmatige scherpstelmodus en auto bracket modus). De camera's uit de GR serie waren befaamd om hun uitstekende kwaliteit bij het gebruik van 28mm en 21mm groothoeklenzen, die haarscherpe beelden opleverden, scherp tot in de hoeken. In 1997 werd een speciale versie van de Leica vatting van de 28mm GR lens gemaakt! Nadat de GR Digital het levenslicht zag is het nu dus tijd voor de Ricoh GR Digital II. De Ricoh GR Digital II camera heeft het beste van het beste te bieden: buitengewone lenskwaliteit, GR Engine II (beeldproces algoritmes), functionele gebruikersinterface, hoogwaardige body en verbeterde veelzijdigheid.
Ofschoon Ricoh heel wat ervaring verworven heeft met de analoge versie van de GR lens, was het ontwerpen van de GR lens voor de GR Digital camera een echte uitdaging voor de R&D afdeling. De Ricoh engineers werden voor de welhaast onmogelijke taak gesteld de lens uit te rusten met een hoge resolutie, een hoog contrast, een efficiënte onderdrukking van afwijkingen in de hoeken en bovendien moesten ze een minstens zo goede, en bij voorkeur betere versie creëren dan de analoge lens. De nieuw ontworpen GR lens biedt 5,9mm (equivalent van 28mm bij een 35mm camera) en heeft een scherpte van f/2.4. Natuurlijk kun je afvragen, waarom er geen optische zoom voor de Ricoh GR Digital II is ontworpen. Die vraag is eenvoudig te beantwoorden: om de allerbeste lens te ontwikkelen biedt een niet inzoomende lens simpelweg de maximale optische prestatie. De GR lens bevat 6 elementen in 5 groepen met inbegrip van een speciale lage dispersie lens. De engineers hebben zeer hard gewerkt om een hoog contrast van het midden van de lens tot aan de randen te kunnen garanderen. Een sluiter met 7 lamellen resulteert in creatieve out-of-focus foto's.
Dennis Hissink - LetsGoDigital Online Magazine
Ricoh GR Digital 2
Ricoh Digital Photography
Editor's commentaar:
“De huidige GR Digital fotograaf zal waarschijnlijk niet lang hoeven te aarzelen om de overstap naar de GR Digital II te maken. Het is natuurlijk even wachten op het productiemodel van de Ricoh GR Digital II, maar als ik uitga van de vernieuwingen en verbeteringen zijn deze specificaties minimaal interessant te noemen. Ricoh heeft zich er niet van afgemaakt met slechts een opwaardering van de sensor, maar heeft de hele camera onder handen genomen. Binnenkort verwacht ik een productie model van de Ricoh GR Digital II zodat we over kunnen gaan tot een volledig testrapport. Voor de technische testen wordt ons DIWA Lab in Noorwegen, gerund door Kai Thon - test manager DIWA Awards, ingezet. Vooralsnog ben ik positief over de nieuwe Ricoh GR Digital II. De verbeteringen zijn doordacht en er is geluisterd naar de achterban. Wordt vervolgd…”
Ricoh GR Digital II 10 Megapixel camera met hoogwaardige GR Lens
< vorige pagina - Ricoh GR Digital II
Ricoh GR Digital II - volgende pagina >
LetsGoDigital
Ricoh GR Digital II
Ricoh GR Digital 2
Ricoh Camera Vergelijking
Ricoh Foto Galerie
Ricoh GR Digital II
Ricoh GR Digital II prijs
Ricoh Digitale Cameras
Ricoh Camera Reviews
Ricoh Caplio Test Fotos
Ricoh Digital Camera Preview
Ricoh GR Review
Ricoh Pers
African Safari