Panasonic Lumix DMC FZ30 camera preview - LetsGoDigital
Lid van DIWA Awards LetsGoDigital Online Magazine - Uw Online Magazine voor Digitale Fotografie
Panasonic Lumix DMC FZ30 Digitale Camera Preview
Panasonic FZ30 - Pagina 1/4
Woensdag 14 September 2005
Geschreven door: Dennis Hissink
Panasonic Lumix FZ30 - Introductie
Panasonic Lumix DMC FZ30 - 8 Megapixels en 12x optische zoom
Net voordat ik mijn laptop en fotoapparatuur ingepakt had om naar de IFA beurs in Berlijn te vliegen (Zie ook onze IFA 2005 Beurs verslag), arriveerde er een pakketje van Panasonic, met een pre-productie sample van de Panasonic FZ30 digitale camera. Dit splinternieuwe vlaggenschip van Panasonic is een pro-consumer model met een 8 Megapixel CCD aan boord. De Panasonic heeft een nieuw ontwikkelde 12x optische zoom met daar aan gekoppeld een mechanisch zoomring, volledig interne zoom en beeldstabilisator. Deze krachtige zoom heeft tevens een handmatige focusring (elektronisch). Panasonic wordt steeds populairder onder digitale fotografie lief-hebbers. De engineers van Panasonic ontwerpen interessante en mooie innovaties die we terugvinden in de Panasonic serie digitale camera's. Het huidige topmodel van Panasonic is de Panasonic Lumix DMC FZ30, een geavanceerde 8 Megapixel digitale camera met een krachtige 35-420mm (gelijkwaardig aan een 35mm camera) lens en beeldstabilisatie. De nu volgende preview geeft je een indruk van de nieuwe FZ30 digitale camera.
Panasonic Lumix DMC FZ30 - 8 Megapixels en 12x optische zoom
LCD display
Opslag media
Panasonic Lumix DMC FZ30 Opslag media
Panasonic Lumix DMC FZ30 LCD display Panasonic Lumix DMC FZ30 Opslag media
De nieuwe Panasonic FZ30 digitale camera heeft een 2-inch display die gedraaid kan worden. Hij is niet zo geavanceerd als de display van de Fujifilm FinePix S9500 maar evengoed biedt hij de gebruiker de mogelijkheid om beelden vast te leggen vanuit verschillende hoeken. Digitale camera's die zijn voorzien van een kantelbare display bieden een grotere creativiteit en meer vrijheid om beelden vast te leggen naar eigen wens. De LCD display kan volledig geopend worden (ongeveer 120°) en 180° gedraaid worden. Je kunt de display sluiten met het scherm naar binnen tegen de camerawand aan om hem te beschermen tegen krasjes en vuil, erg handig! Vergeleken met de Panasonic DMC FZ20 biedt de FZ30 een hogere LCD resolutie, in plaats van 130.000 heeft hij 230.000 pixels aan resolutie. Daardoor zijn de beelden die de LCD toont kristalhelder.
Op de zijkant van de camera zien we een klein dekseltje dat ons bij het compartiment voor de opslag media brengt. Het dekseltje dient opzij geschoven te worden om het compartiment te openen. Steek nooit een flash kaart naar binnen en haal hem er ook nooit uit als de Panasonic FZ30 camera aan staat, dit zou de gegevens op de kaart kunnen ruineren. Het is alweer enkele jaren geleden dat Panasonic de Secure Digital geheugenkaart koos als hun voornaamste opslagmedium. En waarom ook niet; de Secure Digital kaart is verkrijgbaar in een grote verscheidenheid, van standaard tot supersnelle flash kaarten, maar ook geavanceerde kaarten zoals de SanDisk Ultra II SD Plus geheugenkaart met ingebouwde USB interface. Het is aan te bevelen een snelle SD kaart te gebruiken die je de voordelen biedt van snellere schrijf- en leessnelheden. Het gebruik van een SD kaart met de Lumix FZ30 digitale camera is gemakkelijk: open het deurtje, plaats de kaart totdat hij klikt. Verwijder de kaart door hem in te drukken totdat hij klikt, waarna hij verwijderd kan worden. De Panasonic DMC FZ30 ondersteunt ook MultiMedia geheugenkaarten maar volgens Panasonic zijn deze kaarten langzamer in combinatie met de FZ30; de Secure Digital geheugenkaart wordt dan ook ten zeerste aangeraden!
Instelwiel Batterij opladen AF hulplicht
Panasonic FZ-30 Instelwiel Panasonic FZ-30 Batterij opladen Panasonic FZ-30 AF hulplicht
Panasonic FZ-30 Instelwiel Panasonic FZ-30 Batterij opladen Panasonic FZ-30 AF hulplicht
Het draaiwiel bevindt zich bovenop de Panasonic, een verscheidenheid aan basisinstellingen kunnen hiermee gekozen worden. Het wiel dient gedraaid te worden om de gewenste instelling te selecteren. Instellingen zoals Program AE, Diafragma en Sluitertijd voorkeuze, Handmatig, Macro, Motion, Auto mode, Playback en Scènes, zijn zo gepositioneerd dat ze direct toegang geven tot de belangrijkste instellingen. In Motion mode is de Panasonic FZ30 digitale camera in staat om VGA (640x480) videoclips op te nemen met een beeldsnelheid van 30 beelden per seconde. Als VGA clips opgenomen worden is het raadzaam een hoge snelheid flash kaart te gebruiken met een minimum opnamesnelheid van 20MB per seconde. Als er een kaart wordt gebruikt die minder MB's per seconde aan kan, dan zou het kunnen gebeuren dat het opnemen stopt.
De doos herbergt een oplader met een Lithium-ion batterij, 7.2V, 680mAh. Plaats de batterij op de lader, wacht ongeveer 120 minuten en ontkoppel hem. Schuif de ontgrendeling van het batterijcompartiment naar beneden om het compartiment te openen en schuif de opgeladen batterij erin. Vergrendel hem en sluit de deur. Een batterij indicatie verschijnt op het scherm. Als de FZ30 digitale camera in de Program AE modus staat met 50% gebruik van flits, dan zul je ongeveer 250-300 foto's kunnen nemen. Ik raad aan een reserve batterij mee te nemen, dat is altijd handig in situaties waar geen mogelijkheid is om de batterij op te laden.
Een AF hulplicht zou eigenlijk standaard op een digitale camera zoals de Panasonic DMC FZ30 aanwezig moeten zijn. Onder moeilijke lichtomstandigheden kan de autofocus van de camera moeite hebben om correct scherp te stellen. Maar het hulplicht op de FZ30 camera stelt hem in staat om ook bij weinig omgevingslicht scherp te stellen door het onderwerp extra te belichten. Druk de sluiter half in en een AF gebied groter dan normaliter verschijnt en het AF hulplicht springt aan. Het effectieve bereik van deze functie is 1.5 meter. Het AF hulplicht werkt bij de volgende instellingen: P, A, S, M, Movie, Scn1 en Scn2.
Dennis Hissink - LetsGoDigital Online Magazine
Externe Flitser Burst modus
Lumix FZ30 Externe Flitser Lumix FZ30 Burst modus
Editors commentaar:
"Panasonic is een merk dat steeds populairder wordt onder digital camera enthousiastelingen en als we naar de producten kijken zoals de nieuwe Panasonic DMC FZ30 dan begrijpen we ook waarom. Het is simpelweg een feit dat functies zoals de Optische Beeld Stabilisator en een grote optische zoom, functies zijn waar een potentiële groep van consumenten naar op zoek is. Ofschoon de ergonomie en de bediening niet direct te vergelijken zijn met anderen, heeft de Panasonic FZ30 digitale camera voldoende in huis wat nieuwe potentiële Panasonic gebruikers zal aanspreken of op zijn minst nieuwsgierig zal maken. Wanneer we een volledig productiemodel ontvangen, zal ik dieper ingaan op de kwaliteit en het effect van dit volledig uitgeruste vlaggenschip..."
Lumix FZ30 Externe Flitser Lumix FZ30 Burst modus
De Panasonic Lumix FZ30 is uitgerust met een flitsschoen, waardoor de optie gecreëerd wordt voor het gebruik van een externe flitser, voor degenen die meer flitskracht behoeven. De sluitertijd wordt 1/60 tot 1/250 in de normale modus en 1/30 tot 1/250 in de scène modus (Nachtportret). Panasonic heeft enkele flitsers van eigen merknaam: de Panasonic PE-20ST, de PE-28S of de PE-36S, dit zijn allemaal optionele flitsers. Bij het gebruik van een extra flitser dient Preset of Handmatig geselecteerd te worden op de camera. Preset gebruikt f2.8 diafragma en ISO 100 als standaard instelling ongeacht de opname stand. Handmatig biedt de mogelijkheid het diafragma en de sluitertijd zelf in te stellen alsmede de ISO gevoeligheid. Het is niet mogelijk om tegelijkertijd de interne flits te gebruiken. De Panasonic FZ30 stelt je in staat om verschillende foto's tegelijkertijd te maken met de extra flits. Door de ontspanknop ingedrukt te houden maakt de FZ30 tot 3 foto's achter elkaar.
Met de DMC FZ30 digitale camera kun je foto's schieten met een burst snelheid van 3 foto's per seconde. Er zijn drie verschillende burst instellingen waaruit je kunt kiezen: Hoge Snelheid, Lage Snelheid of Onbeperkt. In de Hoge Snelheid modus is het mogelijk om een maximum van 4 foto's vast te leggen in de hoogste kwaliteit met een snelheid van 3 foto's per seconde, een lagere compressie zal resulteren in het nemen van een maximum van 7 foto's achter elkaar. De FZ30 is zeer consequent met deze burst speed, ongeacht de overdrachtsnelheid van de flash kaart blijft de burst snelheid constant. Als de burst snelheid op Onbeperkt is gezet, dan kun je achter elkaar foto's nemen totdat de capaciteit van de flash geheugenkaart opgebruikt is; het is niet mogelijk om foto's op te nemen als de kwaliteit op RAW of TIFF is ingesteld. In Hoge Snelheid worden de witbalans en de belichting vastgezet zoals ze geselecteerd zijn bij de eerste foto die genomen is. Het is aan te raden een Secure Digital kaart te gebruiken omdat de Multi-Media kaart niet volledig ondersteund wordt, deze flash kaart is te langzaam voor de burst modus volgens Panasonic.
Panasonic Lumix FZ30 - volgende pagina >
LetsGoDigital hoofdpagina
Laaste nieuws
Digitale Camera's
Vergelijk Digitale Camera's
Digitale Camera Test
SLR lenzen
Forum