Olympus E-400 Review
Member of DIWA Awards LetsGoDigital Online Magazine
LetsGoDigital Camera Preview
Olympus E-400 Preview
Olympus E400 SLR - Pagina 1/14
Donderdag 14 september 2006
Geschreven door Dennis Hissink
Introductie
Eind augustus werden wij uitgenodigd om naar Hamburg over te komen en daar de persmeeting van Olympus bij te wonen. Tijdens deze Europese meeting werden de nieuwe compacte digitale camera's van Olympus voorgesteld, met daarnaast een voorbeschouwing van de nieuwe Olympus digitale SLR camera; de Olympus E-400. Hoewel het nog net even te vroeg bleek voor het moment waar vele enthousiaste FourThirds systeem fans op gehoopt hadden; de introductie van de opvolger van de E1, heeft Olympus al wel te kennen gegeven dat er iets op stapel staat. Helaas kunnen wij nog geen details vrijgeven, maar reken niet op een introductie tijdens de komende Photokina. Deze show zal in het teken staan van de nieuwe, zeer compacte Olympus E-400 DSLR. Tijdens de persmeeting stonden de journalisten 4 rijen dik te wachten om een glimp op te kunnen vangen van een trio E400's, wat het onmogelijk maakte om een goede indruk van deze FourThirds DSLR te kunnen krijgen. Wij zijn Olympus dan ook erkentelijk in het ter beschikking stellen van een pre-productie model, zodat we uitgebreid een eerste impressie van deze camera met u kunnen delen. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: de Olympus E400 is klein, superklein zelfs, en in combinatie met een gewicht van slechts 380 gram voor de behuizing maakt dit de nieuwe Olympus E-400 de kleinste en lichtste digitale SLR ter wereld.
Olympus Europe Press Event Planetarium Hamburg Duitsland
Geheugenkaart
Olympus E-400 SLR camera
Olympus E-400 Digitale SLR Camera Olympus E-400 Geheugenkaart
Olympus E-400 Digitale SLR Camera Olympus E-400 Geheugenkaart
De nieuwe Olympus E-400 beschikt over een nieuw ontwikkelde CCD met 10,0 miljoen effectieve pixels. Daarmee schaart Olympus zich in het rijtje van digitale SLR camera's zoals de Nikon D80 en de Canon EOS 400, die ieder een zelfde aantal Megapixels voeren. Het is in het bijzonder te danken aan het FourThirds systeem dat Olympus in staat is geweest de Olympus E400 zo compact te maken. Een aantal jaren geleden voorspelde Olympus al dat een dergelijk formaat realistisch haalbaar was, maar het blijft verrassend te ervaren hoe compact en licht het eindresultaat werkelijk is. Op dit moment heeft Olympus een aantal digitale SLR camera's in haar assortiment, allen met de aanduiding E-system en beginnend met een cijfer. Navraag bij Olympus heeft ons geleerd dat de E-3 ... serie staat voor Live View (E330), E-5 ... voor standaard formaat FourThirds DSLR en E-4 ... voor supercompact en licht. Open staat nog de aanduiding voor een opvolgend model van de E-1, wellicht kunnen we hier binnenkort meer over uitwijden. Net als de E330 en E500 camera's is de Olympus E-400 uitgerust met een 2,5-inch formaat LCD scherm en een verbeterde Supersonic Wave filter die zorgt voor stofvrije fotografie. Om voor meer flexibiliteit te zorgen is de Olympus E-400 voorzien van 2 kaartsloten; één voor de xD Picture geheugenkaart en één voor CompactFlash type I & II en Microdrive. Je kunt je afvragen of de ondersteuning van Secure Digital niet logischer zou zijn geweest, zeker als we kijken naar de potentiële doelgroep van mogelijke compactcamera gebruikers die de overstap naar DSLR willen maken, maar het lijkt er op dat Olympus en Secure Digital elkaar niet zo liggen. Dat Olympus de voorkeur geeft aan de xD Picture kaart mag duidelijk zijn; Olympus is samen met Fujifilm de initiatiefnemer van dit kleine geheugenkaartje. De xD Picture geheugenkaart is verkrijgbaar in een maximale opslagcapaciteit van 2GB en in verschillende snelheden, zoals dit ook bij andere typen geheugenkaarten het geval is. Wie de E400 DSLR combineert met het xD kaartje (Olympus labelled) krijgt tevens de beschikking over de xD panoramafunctie die in de camera is ingebouwd. Het tweede slot kan gevuld worden met een CompactFlash geheugenkaart, ook een kaart die in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar is en op dit moment een maximale opslagcapaciteit kent van 8GB. De Olympus E400 digitale SLR ondersteunt FAT32, zodat ook geheugenkaarten met een capaciteit van 2GB en hoger ondersteund worden.
Super Sonic Wave filter Batterij Zoeker dioptrie
Olympus E-400 Super Sonic Wave filter Olympus E-400 Batterij Olympus E-400 Zoeker dioptrie
Eén van de speerpunten van een Olympus E-systeem DSLR is ontegenzeggelijk het antistof filter. De zogenaamde Supersonic Wave filter is een zeer welkome functie van de Olympus E-400 en zorgt ervoor dat je probleemloos een objectief kunt wisselen en verzekerd blijft van stofvrije opnames. De door Olympus ontwikkelde Supersonic Wave-filter genereert ultrasone trillingen die ervoor zorgen dat eventuele stofdeeltjes worden afgeschud en opgevangen op een speciale klevende laag. Door het compacte formaat van de Olympus E-400 moest het Super Sonic Wave filter worden verkleind en tegelijkertijd is de trillingsfrequentie versneld voor een verbeterd resultaat. Standaard wordt er met de Olympus E400 een BLS-1 lader met een PS-BLS-1 Lithium Ion accu geleverd. De accu heeft een capaciteit van 7,2V 1150mAh. Door de pre-productie status van de camera kunnen we momenteel nog geen schatting doen van het gemiddelde aantal opnames dat gemaakt kan worden. Het opladen van de accu neemt ongeveer 210 minuten in beslag; een gemiddelde tijdsduur. De batterij dient voor het opladen op de acculader te worden geplaatst, waarna het Charge lampje continu rood brandt. Zodra het laadproces is voltooid brandt het lampje groen en kan de accu verwijderd worden en in het compartiment van de camera worden gestoken. Rechts naast de zoeker vinden we de dioptrie waarmee de zoeker van de Olympus E-400 kan worden afgesteld op het oog van de fotograaf. Om de zoeker nauwkeurig af te stellen moet je door de zoeker kijken en tegelijkertijd aan het minuscuul kleine knopje draaien. De goed hoorbare klikjes geven de instellingen aan en wanneer het AF kader scherp te zien is, is de zoeker optimaal op het oog afgesteld. De zoeker heeft een gezichtsveld van circa 95% en vergroot ongeveer met een factor 0,92. Hoewel er geen aparte scherptediepte controleknop voor handen lijkt te zijn, is het mogelijk de Fn knop (naast de LCD monitor) via het menu zo te programmeren dat je met behulp van deze knop de scherptediepte kunt controleren.
Dennis Hissink
Belichting Belichtingcompensatie
Editor's commentaar:
"Met de introductie van de Olympus E-400 heeft Olympus een snel en pasklaar antwoord op het 10 Megapixel geweld van de concurrentie. In de afgelopen periode is in zeer snel tempo een nieuw Megapixel segment aangeboord, waarin gevochten zal gaan worden om een grote groep potentiële gebruikers. Nikon heeft haar D80, Sony de DSLR A100, Canon de EOS 400D, en binnenkort zullen ook anderen zoals Pentax en Samsung volgen, en samen met de Olympus E-400 het zo gewenste marktaandeel claimen. De digitale SLR markt is zich enorm aan het ontwikkelen en dat is een zeer positieve vooruitgang voor de digitale fotografie markt. Tijdens de persmeeting werd uit strategisch oogpunt nog geen adviesverkoopprijs bekend gemaakt, maar het zal ongetwijfeld een concurrerende prijs zijn. De levendige DSLR markt doet het hart van een fotograaf weer opleven, want zeg nou eerlijk: het fotograferen met een compactje is toch lang niet zo leuk als met een digitale SLR camera?"
Olympus E-400 Belichting Olympus E-400 Belichtingcompensatie
Bovenop de Olympus E400, aan de rechterzijde, vind je het instelwiel met daarop de hoofdprogramma's (P/S/A/M), Auto en diverse voorgeprogrammeerde scènes. Het instelwiel is zowel naar links als rechts draaibaar, maar niet de volledige 360°. Bij het draaien wordt iedere instelling met een hoorbare klik aangegeven. Wie het zichzelf eenvoudig wil maken stelt het wiel in op Auto, maar er is natuurlijk veel meer uit een digitale SLR camera te halen dan alleen een automaat stand. De scènes geven toegang tot het vastleggen van specifieke onderwerpen en de diafragma- en sluitertijdvoorkeuzes bieden de fotograaf alle vrijheid om zich creatief uit te leven. Hoewel de Olympus E-400 een geavanceerd belichtingsysteem kent en op vele belichtingen accuraat reageert, kan het voorkomen dat je de belichtingswaarde die automatisch is ingesteld door de camera handmatig wil corrigeren. Wie in JPEG formaat fotografeert zal de noodzaak van het vooraf kunnen compenseren al snel erkennen. In het bijzonder opnames zoals sneeuw worden nog wel eens verkeerd beoordeeld. Door in de richting van de + de belichting te compenseren vang je dit kleine euvel echter moeiteloos op. Wie zijn momenten in RAW formaat vereeuwigd kan een belichting-compensatie probleemloos achteraf uitvoeren. De compensatie heeft een bereik van -5 tot +5EV met 1/3 stop.
Olympus E-400 - volgende page >
Olympus E-400 Preview
Olympus E-400
Olympus E-400
Olympus E-400 compare
Olympus E-400
Olympus E-400 Gallery
Olympus E-400
Olympus E-400 user review
Olympus E-400
Olympus E-400
Olympus E-400
Olympus E-400
Olympus E-400