Olympus E-330 Preview
Member of DIWA Awards LetsGoDigital Online Magazine
LetsGoDigital Digital Camera Magazine
Olympus E-330 SLR Camera preview
Olympus E330 - Pagina 1/11
Woensdag 15 february 2006
Geschreven door Dennis Hissink
Introduction
Olympus draait al erg lang mee in de digitale imaging wereld. Het bedrijf heeft een lange geschiedenis in het ontwerpen van filmcamera's en al enige jaren ontwikkelt Olympus ook digitale compact en digitale reflex camera's. Olympus is altijd één van de fabrikanten geweest die de toon heeft gezet, steeds opnieuw zoekend naar die ene innovatie of die ene unieke functie. Voor wat betreft de digitale spiegelreflex cameramarkt heeft Olympus flink wat tijd gestoken in zijn FourThirds systeem. Het werd enkele jaren geleden al aangekondigd en reeds zijn enkele generaties voorbij gekomen. Wij hadden het voorrecht één van de nieuwste innovatieve Olympus producten op kantoor te mogen hebben. Hoewel we slechts een pre-productie model voor korte tijd in huis hadden vonden we toch de tijd je een kijkje te laten nemen en de unieke kenmerken te laten proeven van dit zeer interessante digitale SLR concept. 7.5 Megapixels, compacte body en uitwisselbare lenzen zijn nu niet bepaald spectaculaire aspecten tegenwoordig, maar de Live LCD preview mode is dat wel; een unieke functie bij de huidige uitwisselbare digitale spiegelreflex camera's. De Olympus E-330 is de eerste digitale SLR met een echte live view mode; ik ben ervan overtuigd dat velen zullen volgen....... PMA 2006 zal uitermate interessant worden.
Olympus E-330 SLR Digitale camera preview
Olympus E-330 SLR Digitale camera preview
Olympus E-330 Live LCD preview Olympus E-330 xD card & CompactFlash
Olympus E-330 EVOLT Live LCD preview
Olympus E-330 EVOLT Live LCD preview Olympus E-330 EVOLT xD Picture Card en CompactFlash
Een functie zoals de echte continu live LCD preview biedt de fotograaf en eigenaar van een Olympus E-330 digitale SLR camera alle flexibiliteit die hij nodig heeft om alles uit de camera te halen wat erin zit. Tot vandaag waren er slechts enkele camera's die een soort preview mode hebben, de Sony cybershot R1 (hoewel dat geen uitwisselbare digitale SLR camera is) en de Fujifilm FinePix S3 Pro (enkele seconden zwart/wit preview mode), maar een echte continu live view was tot nu toe nog onbekend. De Olympus E-330 biedt twee verschillende live view standen. Mode A resulteert in compleet en constant Live View kaderen, mode B zorgt voor een Macro Live View mode met een 100% gezichtsveld. De B mode biedt de fotograaf complete handmatige scherpstelbediening en de mogelijkheid om een gekozen gebied van het getoonde beeld tot 10x te vergroten. Als ervaren reflexgebruiker zie ik meteen de voordelen van de Live View mode. Het beste van twee werelden - optische zoeker en echte Live LCD View mode - geïntegreerd in een nieuwe FourThirds systeem digitale SLR camera. De nieuwe Olympus E-330 digitale SLR camera is voorzien van twee geheugensloten. Hoewel de xD Picture Card al enkele jaren in de markt is, zijn de opslagcapaciteit en de soorten xD Picture Cards voor de geavanceerde en systeem D-SLR camera's beperkt. Op dit moment is de xD Picture kaart slechts verkrijgbaar tot 1GB, wat niet voldoende is om gemakkelijk met RAW en hoge resolutie JPEG beelden in 7.5 Megapixel te werken. Fotografen kunnen dus kiezen welk type opslagmedium ze willen gebruiken voor het opslaan van hun beelden. Enige tijd geleden introduceerde Olympus een hoge snelheid versie van de xD Picture Card die extra mogelijkheden biedt zoals snellere overdrachttijden, een panorama functie en speciale bewerkingsopties zoals 3D of kunsteffecten. CompactFlash gebruikers hebben een veel uitgebreidere keus aan kaarten om uit te kiezen; van de standaard CF kaarten tot hoge snelheid CompactFlash kaarten zoals de SanDisk Extreme III CompactFlash kaarten die in staat zijn gegevens over te zetten met een snelheid van 20Mb per seconde. Dit jaar zullen we hogere capaciteiten en snellere geheugenkaarten kunnen verwachten.
Olympus E-330 Batterij E-330 Belichtingsstanden E-330 AE bracketing
Olympus E-330 Lithium Ion batterij
Olympus E-330 AE bracketing
Olympus E-330 Lithium Ion batterij Olympus E-330 Belichtingsstanden Olympus E-330 AE bracketing
In de doos kom je de Olympus PS-BLM1 Lithium Ion batterij tegen, die eerst opgeladen dient te worden met behulp van de Olympus BCM-2 oplader. De BLM-1 batterij heeft een capaciteit van 7.2V 1500mAh. Het opladen duurt enkele uren; te lang naar mijn mening. Het duurt ongeveer vijf uur en om heel eerlijk te zijn; een snellader zou gemakkelijker zijn. Plaats de batterij in de oplader en je zult een rood lampje aan zien gaan. Dit lampje gaat uit als de batterij volledig opgeladen is. Door de pre-productie status van ons model kunnen we je helaas geen schatting geven van het aantal beelden dat je met een volle batterij zou kunnen maken. Bovenop de Olympus E-330 D-SLR camera vind je het instelwiel voor de belichtingsstanden. Het instelwiel is verdeeld in twee gedeeltes: de Easy en Geavanceerde sectie. De Easy fotografeermode bestaat uit vijf belangrijke programma's zoals Sport, Macro en Portret en daarnaast nog 20 voorgeprogrammeerde scènes. De Geavanceerde mode bestaat uit de P, S, A en M modes die creativiteit en de meest flexibele instellingen bieden voor de ervaren fotograaf. De optische zoeker en de LCD display geven je alle relevante informatie over de status van de instellingen. Hoewel de camera in staat is om een foto perfect te belichten, wil je soms een aantal foto's maken met een verschillende belichtingswaarde voor elke foto. Zelfs in omstandigheden waar een correcte belichting moeilijk te verkrijgen is (zoals een onderwerp met tegenlicht of een scène in de avondschemering) kun je de foto van je voorkeur selecteren uit een aantal geselecteerde kaders met een verscheidenheid aan verschillende belichtingsinstellingen (belichting en compensatie waarden). De foto's worden genomen in de volgende volgorde: Foto met optimale belichting, foto aangepast in de - en foto aangepast in de + richting.
Dennis Hissink
Witbalans bracketing Olympus E-330 Slow flits Olympus E-330
Olympus E-330 Witbalans bracketing Olympus E-330 built-in slow flash
Editor's commentaar:
"De introductie van de Olympus E-330 digitale SLR camera is meer dan welkom en zeer interessant voor toekomstige ontwikkelingen van nieuwe generaties digitale SLR camera's. De Live View mode is een zeer handige functie en de oplossingen van Olympus bieden eenvoudigweg het beste van beide werelden. Olympus heeft veel van zijn ervaring geïnvesteerd in de nieuwe E-330 camera resulterend in een digitale instap SLR camera rijk aan handige functies en innovatieve oplossingen. 7.5 Megapixels, een variabele LCD display met Live View mode and de integratie van de Supersonic Wave Filter, die het stofprobleem elimineert, zijn de belangrijkste functies die Olympus de benodigde tool in handen geven om de Olympus E-330 tot een groot succes te maken..."
Olympus E-330 Witbalans bracketing Olympus E-330 built-in slow flash
Hetzelfde geldt voor de witbalans belichting; de Olympus E-330 heeft verschillende witbalans opties om uit te kiezen, maar misschien wil je automatisch verschillende beelden met verschillende witbalansen fotograferen. Met WB bracketing worden automatisch 3 beelden gecreëerd van een enkele opname met verschillende witbalansen (aangepast in specifieke kleurrichtingen). Een beeld heeft de specifieke witbalans terwijl de andere twee van dezelfde foto, aangepast zijn in verschillende kleurrichtingen. Alle drie de beelden worden op de geheugenkaart opgeslagen. De camera heeft een ingebouwde flits die verschillende flitsinstellingen biedt. Eén van hen is de lange synchronisatie flits die speciaal is ontworpen voor lange sluitertijden. Normaliter als je met flits fotografeert kunnen sluitertijden niet beneden een bepaald niveau komen om camerabewegingen te voorkomen. Maar als je een onderwerp fotografeert in een nachtscène kunnen snelle sluitertijden de achtergrond te donker maken. Lange synchronisatie stelt je in staat beiden correct vast te leggen, de achtergrond evenals het onderwerp. Doordat een lange sluitertijd gebruikt wordt dien je de camera te stabiliseren door gebruik te maken van een statief, zodat er geen wazige foto tevoorschijn komt.
Olympus E-330 - product foto's >
Olympus E-330 - vergelijkings tabel >
Olympus E-330 - volgende pagina >
Frontpage
Olympus
Digitale Cameras
Digitale Cameras
Digitale Camera Reviews
Digital Camera Magazine