Olympus E-3 review
DIWA Awards member Olympus
Olympus
Olympus E-3 Review
Istanboel Turkije
Olympus Europa Pers bijeenkomst - Pagina 2/22
Praktijk test in Turkije
Olympus E-3
Gepubliceerd : Dinsdag 26 november 2007
Geschreven door Dennis Hissink
Bediening "Olympus E3 DSLR"
De eerste kennismaking met de Olympus E-3 is positief. De verwachtingen waren vrij hoog, immers een E-1 die zijn waarde ruimschoots in de praktijk heeft bewezen moest worden opgevolgd. De E-1 mocht gezien worden als een semi-pro DSLR camera, maar is in de loop der jaren van allerlei kanten ingehaald. Wat echter recht overeind bleef staan was zijn betrouw-baarheid en robuustheid; kenmerken die voor een fotograaf van ongekende waarde zijn. De Olympus E-3 moet zich natuurlijk nog in de praktijk bewijzen en te oordelen naar de behuizing van een magnesium legering en de stof- en spatwaterdichte eigenschappen mogen we een minimale robuustheid verwachten. Daarnaast is de Olympus E3 uitgerust met een sluiter die gegarandeerd 150.000 keer actief gebruikt kan worden wat bijdraagt aan de betrouwbaarheid van het systeem. Met betrekking tot de spatwaterdichte camera eigenschappen daarin slaagt mijn E-3 sample met vlag en wimpel. Tijdens de zware regenbuien heeft de camera mij geen enkele keer in de steek gelaten en dat ondanks de lange blootstelling aan het regenwater.
Olympus E-3 Digitale SLR Camera
Olympus LCD Scherm Olympus E-3 Spiegelreflex Camera
E3 Olympus E-3 EVolt
2.5" Vari-angle LCD monitor Olympus optische zoeker
Hoewel de Olympus E-3 in veel opzichten lijkt op zijn voorganger zijn er veel belangrijke verbeteringen en vernieuwingen doorgevoerd. Het meest opvallende is wel de LCD monitor op de achterzijde van de camera. Jammer dat een groter formaat niet haalbaar was, maar de combinatie van een 2,5-inch LCD met een uitklapbare en kantelbare constructie is een genot om mee te werken. Daarnaast is de Live View mode een onmisbaar instrument om opnames vanuit een haast onmogelijke hoek te kunnen maken. Tijdens mijn dag met de E-3 heb ik veelvuldig gebruik gemaakt om die opnames te maken waar ik voorheen aan voorbij zou zijn gegaan. Een ander belangrijk detail is de optische zoeker die flink vergroot is en een weergavegebied kent van 100%. De zoeker is helder en zal zeker voor diegene die de E-1 gaan omruilen voor de Olympus E-3 een flinke verbetering betekenen. De zoeker geeft net als de LCD monitor informatie weer over bepaalde instellingen. Ook de nieuwe AF-punten worden duidelijk in de zoeker weergegeven. Waar de E-1 het moest doen met drie AF-punten is de Olympus E3 voorzien van elf AF-punten die zowel horizontaal als verticaal hun werk doen. De claim van Olympus dat de E3 de snelste autofocus ter wereld heeft in combinatie met de nieuwe SWD lenzen heb ik nog niet kunnen testen, maar ik heb geen reden om hieraan te twijfelen.
Waterdichte Olympus E-3 SLR Blauwe Moskee Sultan Ahmet Istanboel
Waterdichte SLR Blauwe Moskee
Olympus Waterdichte DSLR Olympus Pers Meeting Istanboel Turkije
Terugkomend op het verhaal dat Morten Hvaal hield komt het er op neer dat Morten een geschiedenis heeft opgebouwd met de E-1. Morten heeft diverse brandhaarden op de wereld gedocumenteerd en is vele malen afhankelijk geweest van de betrouwbaarheid van zijn E-1 camera. Wie zijn werk wil zien moet even mortenhvaal.com bezoeken, zeker de moeite waard. Luisterend naar zijn ervaringen vraag je je af of de toekomstige bezitter van een Olympus E-3 daadwerkelijk in dergelijke omstandigheden terecht zal komen. Zou je dit doen dan elimineer je de grootste groep consumenten van een E-3, namelijk de semi-pro of enthousiaste amateur. De Olympus E-3 is geen professionele DSLR camera, maar heeft wel de kenmerken van een professionele DSLR. Tijdens het fotografen van mijn volgende stop aan een cultuur erfgoed, de blauwe moskee en de Haya Sophia, denk ik nog eens na over de nieuwe Olympus E3 camera. Je kunt hem niet vergelijken met een Nikon D3 of Canon EOS 1D Mark III, maar hij zal zeker de concurrentie kunnen aangaan en de vergelijking kunnen doorstaan met het middensegment van de concurrentie. Qua behuizing zul je niet snel een betere aantreffen en kenmerken als het antistofsysteem, Live View en de IS (beeldstabilisator) spreken in het voordeel van de camera. Er zullen zeker meer professionele fotografen zoals Morten Hvaal zijn die uit ervaring weten dat een camera slechts een instrument is om een foto mee te maken. Of die foto slaagt, hangt af van de kwaliteit van de fotograaf, en van de betrouwbaarheid van het toestel. Een groot verschil ten opzichte van hoe een groot deel van de consument, en een deel van de media, er tegenaan kijken.
< vorige pagina - Olympus E-3
Olympus E-3 - volgende pagina >
Lets Go Digital
Olympus E-3
Olympus E-3 Review
Olympus E-3 Test
Istanboel Turkije Foto's
Olympus Digitale Camera's
Fotografie Nieuws
Olympus Camera Review
Olympus E-400
Olympus E-410
Olympus E-510
Onderwater Fotografie
Olympus Preview