Nokia N93 Test
Member of DIWA Awards LetsGoDigital Online Magazine
LetsGoDigital Camera Preview
Nokia N93 Review
Nokia N93 NSeries Test
Vrijdag 10 November 2006
Geschreven door Nic Rossmüller
Nokia Video Camera Telefoon
Als het scherm in de camerastand is gedraaid ziet de Nokia N93 er een beetje uit als een camcorder. De digitale camera wordt op dit moment geheel automatisch geactiveerd. Als je het scherm dan terug draait naar de gewone stand zou je denken dat de camera dan ook automatisch weer uit gaat, maar op dat moment wisselt de Nokia N93 van de grote camera naar de camera vlak boven het scherm. Als het scherm zich in camerastand bevind, vind je aan de achterzijde van de Nokia N93 een gecombineerde knop die dient om scherp te stellen door hem half in te drukken. Wil men een foto maken moet hij deze geheel indrukken. Rondom de ontspanknop is een schakelaar geplaatst waarmee er naar links en rechts te draaien is. Met deze schakelaar wordt de zoomfunctie bediend, zowel optisch als digitaal.
Nokia N93 Mobiele Camera Telefoon
Nokia N93 Mobiele Camera Telefoon
Nokia Instelmogelijkheden Nokia N93 Flits Nokia N93 Geheugen
Nokia Instelmogelijkheden
Nokia N93 Flits
Nokia N93 Geheugen
Nokia N93 Instelmogelijkheden Nokia N93 Flits Nokia N93 miniSD geheugenkaart
De digitale camera van de Nokia N93 beschikt over meerdere instellingen, zo is het mogelijk de witbalans in te stellen. De keuzemogelijkheden zijn: automatisch, zonnig, bewolkt, lamp en TL. Het is ook nog mogelijk om te kiezen uit een paar voor-geprogrammeerde scènes en een automatisch programma. Wie een telefoon met een dergelijke camera aanschaft zal ook niet snel hoge eisen stellen aan de instelmogelijkheden. Als je naderhand de foto's bekijkt zul je best tevreden zijn met het resultaat dat de camera van de Nokia N93 levert. De Nokia heeft een centrumgerichte automatische belichting en hij beschikt over een belichtings-compensatie: +/-1EV die in te stellen is in stappen van 0,5. De Nokia N93 heeft een aantal, instelbare, kleureffecten. Zo kun je een normale foto maken, maar je kunt ook wat spelen met de instellingen en bijvoorbeeld zwart-wit of sepia gebruiken. De Nokia N93 heeft een flitser met een bereik van ongeveer 1,5 meter. Als de camera niet geactiveerd is en je drukt op het knopje om de flits te activeren kun je hem gebruiken als zaklampje. Er zijn drie instellingen voor de flits: aan, uit en automatisch. In een aantal situaties lijkt de automatische flitser genoegen te nemen met een bepaalde hoeveelheid licht wat uiteindelijk net even te weinig is voor een goed belichte opname. Door de flitser handmatig te activeren, komt een dergelijke opname beter tot zijn recht. Je moet wel letten op het effectieve bereik van de flitser. Bij het fotograferen op een plek met meer kunstlicht en waar de ruimte groter is dan het flitserbereik, wat al snel het geval is, zullen er al snel ongewenst kleurzwemen optreden. Het handmatig instellen van de witbalans biedt in dergelijke situaties soms voldoende oplossing. De Nokia N93 heeft een intern geheugen van 50MB voor berichten, beltonen, foto's, videoclips, agendanotities, takenlijst en toepassingen. Dit geheugen is uit te breiden met een miniSD kaart met een opslagcapaciteit van maximaal 2GB. Een 128MB miniSD geheugenkaart wordt standaard bij het toestel geleverd. Het is een voordeel dat de foto's die je maakt opgeslagen worden op de miniSD kaart, op deze manier kun je een flink aantal opnames kwijt en zijn ze makkelijker over te zetten naar een computer, via de telefoon of via een externe kaartlezer, zoals de SanDisk MobileMate kaartlezer. De foto's die je maakt met de Nokia N93 kun je via Nokia XpressPrint snel en eenvoudig rechtstreeks overdragen naar bijvoorbeeld een fotokiosk of een printer via de draadloze Bluetooth technologie.
Nokia N93 LCD Monitor Nokia N93 Accu Nokia N93 MP3 Speler
Nokia LCD Monitor
Nokia BP-6M
Nokia MP3 Speler
Nokia N93 LCD Monitor Nokia N93 BP-6M Accu Nokia N93 MP3 Speler
De Nokia N93 heeft 2 monitoren; één op de voorzijde van de telefoon en natuurlijk het grote hoofdscherm. Het scherm van de Nokia N93 is 2,4-inch groot en heeft een resolutie van 320 x 240 pixels. De monitor van de Nokia N93 heeft een brede kijkhoek van 160°, en geeft een verzameling van 262.144 kleuren weer. Zelfs in direct zonlicht kan er nog redelijk goed met het scherm gewerkt worden. Het kleine scherm aan de voorzijde van de mobiele telefoon is 1,1-inch groot en heeft 65.536 kleuren. Op het kleine scherm kun je zien wie er belt, wie er gebeld heeft en hoeveel oproepen je gemist hebt, verder worden op het scherm de tijd en datum aangegeven. Het hoofdscherm van de Nokia N93 kun je op 2 manieren gebruiken, gewoon normaal rechtop, maar je kunt het ook naar de zijkant klappen en hem dan als breder scherm gebruiken. Dit laatste is handig als je de opgeslagen foto's wilt bekijken. De Nokia N93 heeft een 1100mAh Nokia BP-6M accu. Deze accu zorgt ervoor dat je uren kunt telefoneren of hem meerdere dagen op stand-by kunt houden. Eerst heb ik de telefoon een tijd uitgeprobeerd en vele functies gewijzigd en getest. In totaal zul je de Nokia rustig een dag of acht, misschien zelfs wel negen, onder gunstige omstandigheden, naast je neer kunnen leggen zonder dat je hem op hoeft te laden. De gesprekstijd zal ongeveer een uur of 5 bedragen. Het is prettig om een toestel te hebben wat zo'n goede accu heeft, lekker lang bellen zonder ook maar één keer op te hoeven laden is toch wel helemaal geweldig. De Nokia N93 beschikt over meerdere soorten beltonen: monofoon, polyfoon, realtone / truetone en MP3. Het geluid dat de Nokia N93 voortbrengt is gewoonweg subliem, het is duidelijk en helder. Door het volume van de Nokia N93 hoef je niet meer bang te zijn dat je een oproep mist. Samen met de koptelefoon is de Nokia N93 een goede MP3 speler, de koptelefoon is wat groot, maar wel van goede kwaliteit. Als je ergens bent waar stilte wordt vereist, kun je door één druk op de knop boven op het toestel kiezen uit een stille stand Je voelt de telefoon dan trillen, ofwel trilfunctie.
Nokia N93 Smartphone review conclusie Nic Rossmüller
Nokia N93
Editor's Conclusie
De Nokia N93 is niet de meest compacte telefoon om mee te nemen. Door zijn ietwat grote formaat en zijn vrij hoge gewicht, is een tasje handig om hem in mee te nemen. Of gewoon zorgen dat er een stevige binnenzak of ruime broekzak voorhanden is. Het is dan ook niet een mobiele telefoon die speciaal is ontworpen voor de compacte mobiele telefoon liefhebber. De ingebouwde camera van de Nokia N93 is zeker een stap in de richting van kwaliteit. De camera telefoon is in opmars en zal ongetwijfeld een deel van de compacte cameramarkt overnemen. Er zullen dan ook naar verwachting nog veel verbeteringen en innovatieve oplossingen toegepast gaan worden. Tijdens de Photokina 2006 werd de nieuwe Nokia N95 geïntroduceerd. Een zeer compacte en stijlvolle mobiele telefoon met een opnameresolutie van 5 Megapixels. Ongetwijfeld een model waar we binnenkort meer over zullen horen. De Nokia N93 blijft een apart model, met veel functionaliteit. Één van de grote pluspunten is de kracht van de accu, die het mogelijk maakt lang met het toestel te werken. Het scherm is ideaal, overzichtelijk en praktisch in gebruik. Kortom, de niet alledaagse Nokia N93 beschikt over vele interessante functies en is ondanks bovenstaande minpunten zeker een aanrader!
Nokia N93 Smartphone review conclusie
Nokia N93 - Eerste Pagina >
Nokia N93
Nokia N93