Nokia N93 Test
Member of DIWA Awards LetsGoDigital Online Magazine
LetsGoDigital Camera Preview
Nokia N93 Test
Nokia N93 NSeries Review
Vrijdag 10 November 2006
Geschreven door Nic Rossmüller
Introductie
Al sinds jaar en dag bellen mensen met Nokia, nummer één op het gebied van mobiele telefonie. Nokia is in 1865 gevestigd in de stad Nokia in het zuidwesten van Finland, als producent van papier. In het begin van de 20ste eeuw produceerde Nokia producten als rubberen laarzen en banden, zelfs vandaag de dag kun je nog fietsbanden tegenkomen met de naam Nokia, deze worden echter niet meer door Nokia zelf geproduceerd. Nokia zoals wij het vandaag de dag kennen, bestaat sinds 1967 en in dit jaar zijn zij samengegaan met Finnish Rubberworks en Finnish Cable Works. In 1981 ontstond in de Scandinavische landen het eerste mobiele telefonienetwerk, ook wel NMT genaamd, Nokia produceerde toen voor dit netwerk autotelefoons. Het zou nog tot 1987 gaan duren tot Nokia de eerste echte draagbare mobiele telefoon ging produceren. Ondertussen is Nokia uitge-groeid tot één van de grootste mobiele telefonie producenten ter wereld, met een eigen productie in de meeste landen. Nokia's hoofdkantoor is tegenwoordig gevestigd in Espoo, Finland. Nokia is bekend om zijn productie van duurzame telefoons met hoge kwaliteit en dus konden ze het niet laten om weer een topproduct op de markt te zetten, althans dat is wat er gezegd wordt van de Nokia N93. We hebben het toestel enige tijd mogen testen en zullen in de volgende test de functies van de telefoon bespreken.
Nokia N93 Camera Telefoon Test
Nokia N93 Camera Telefoon Test
Nokia N93 Gewicht en grootte
Nokia N93 Smartphone
Nokia N93 Smart phone Nokia N93 Gewicht en grootte
Nokia N93 Smart phone Nokia N93 Gewicht en grootte
De Nokia N93 is een echte smartphone. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het nou een WLAN internetverbinding is, een MP3 speler, een agenda of een camera, de Nokia N93 heeft het. Sterker nog: het toestel beschikt over twéé camera's. Om de eerste camera kun je niet heen, zo is goed te zien dat de lens van Carl Zeiss afkomstig is en dat de camera 3,2 Megapixels met 3x optische zoom heeft. De tweede camera is lastiger, daar deze vlak boven het grote scherm gemonteerd is. Handig om even te controleren of je haar goed zit, maar ik denk niet dat dit de bedoeling was van Nokia. Je kunt er namelijk een leuk videogesprek mee voeren. Wellicht is dit nog niet wat je in eerste instantie zou doen met de telefoon, maar een tweede camera voor videogesprekken is zeker een optie die we in de toekomst vaker tegen zullen komen bij mobiele telefoons. De Nokia N93 is geen telefoon voor het massapubliek, het is wél een toestel met veel prettige functies en waar alles standaard bijgeleverd wordt. In de verpakking van de Nokia N93 zul je een geheugenkaartje vinden, een polsband, kabels om hem aan te sluiten op USB en TV en een tasje. Als we kijken naar het gewicht van 188 gram en de grootte van 118 x 55,5 x 28mm, is het één van de grootste mobiele telefoons die op dit moment op de markt is. Hij is dan ook niet makkelijk mee te nemen in een broekzak of het borstzakje van een blouse. Dit vind ik één van de grootste minpunten van de Nokia N93. Ondanks alle functies die het toestel heeft, is het lastig om de telefoon altijd in een speciaal tasje mee te nemen of in een jas met grotere zakken.
Nokia N93 Menu Nokia N93 Toetsen Nokia N93 Zoom
Nokia N93 Menu
Nokia N93 Toetsen
Nokia N93 Zoom
Nokia N93 Menu Nokia N93 Toetsen Nokia N93 Zoom
Het menu van de Nokia N93 is niet bepaald het makkelijkste om wegwijs uit te worden, het kostte me even vóór ik alle functies, die ik wilde gebruiken, had gevonden. Toen ik de functies eenmaal gevonden had en de telefoon een langere tijd had gebruikt, was het eenvoudig terug te vinden, maar het is wel een telefoon waarbij je in het begin het boekje nog wel eens bij moet pakken om alle functies uit te zoeken. De Nokia N93 GSM heeft verschillende mogelijkheden wat betreft SMS, MMS en telefoon-boekfuncties. Als je een nieuwe SMS wilt maken is dat op het beginscherm direct te vinden, en zul je vrijwel meteen weten hoe de SMS functie in elkaar steekt. De Nokia N93 beschikt over vele functies binnen het menu: hij heeft een agenda en andere functies die handig zijn voor de zakenman onderweg. Doordat de telefoon gebruik kan maken van WLAN netwerk en UMTS, is het ook handig om even iets op te zoeken op internet of je e-mail te bekijken. Praktisch als je op zakenreis bent en waar een notebook geen noodzaak is, maar je wel e-mail bij wilt houden. Als je de Nokia N93 eenmaal uit de verpakking hebt gehaald, zie je meteen dat de telefoon één en al degelijkheid is. Het toestel ligt, ondanks het wat forse formaat, goed in de hand en alle toetsen zitten op de juiste plek. De cijfertoetsen zijn van een goed formaat en handig in gebruik. Boven de cijfertoetsen vind je de functietoetsen. Onder andere voor een verbinding met Wap of een WiFi-netwerk, de bekende C-toets om een stap terug te gaan in het menu of SMS en de navigatietoets die zorgt dat je doelmatig en efficiënt door het menu kunt bladeren. Aan de rechter zijkant van het toestel vind je de toetsen voor het bedienen van de camera. Enkele van deze knoppen zijn: ontspanknop, zoomknop, flitsknop en een knop om de camera te activeren. Boven aan het scherm bevinden zich nog 2 knoppen om diverse instellingen van de digitale camera te veranderen. De Nokia N93 is uitgerust met een Carl Zeiss Vario Tessar lens en een CMOS sensor. De camera is voorzien van een optische zoom met een bereik van 4,5 - 12,4mm of, omgerekend naar kleinbeeld, een 34 - 94mm lens. Dit komt, in vergelijking met andere mobiele telefoons, ten goede van de beeldkwaliteit bij het inzoomen. De meesten zijn vaak alleen voorzien van een digitale zoomfunctie, wat jammer is als je de foto's bekijkt. De Nokia N93 heeft niet alleen déze camera, hij beschikt over een tweede, vlak boven het scherm. Met deze camera kun je videogesprekken voeren, kijken of je haar nog wel goed zit, of een zelfportret maken. Videotelefonie wordt op dit moment nog niet veel gebruikt, maar steeds meer mobiele telefoon producenten maken telefoons met 2 camera's. De kwaliteit van deze tweede camera is redelijk goed, de gezichten zijn duidelijk te herkennen, de kleur is van voldoende kwaliteit en ook een portretfoto, gemaakt met deze camera, voldoet aan de verwachtingen.
Nokia N93 Mobiele telefoon N93 Camera Resolutie
De 3,2 Megapixel camera van de Nokia N93 heeft een maximale resolutie van 2048 x 1536 pixels en een autofocus met een scherpstelbereik van 10cm tot oneindig. Het is ook mogelijk om vanaf 10 cm macrofoto's te maken. Ik heb er een aantal gemaakt en kan wel degelijk zeggen dat de kwaliteit van die foto's behoorlijk is. De camera van de Nokia N93 is nog niet wat je noemt het neusje van de zalm, maar al wel een enorme verbetering in vergelijking met camera's van andere toestellen en zeker een stap in de goede richting. Of het de beste is in zijn klasse? Op dit moment moeilijk te beoordelen, de camera heeft dan wel een lens van glas en is uitgerust met een 3x optische zoom maar de opnames zijn nog niet bepaald superscherp. Daarnaast mag de bediening- en verwerkingssnelheid nog wel iets toenemen. De camera in de Nokia N93 is voor de ontwikkeling binnen de mobiele telefoons zeker een stap in de goede richting. Ook met het oog op de ontwikkelingen van beeldsensoren en lenzen binnen de digitale camera wereld zal dit zeker nog niet het einde zijn.
Nokia N93 - Volgende Pagina >
Nokia N93
Nokia N93