Nikon D80 Conclusie
DIWA Awards LetsGoDigital Online Magazine
Nikon D80 Conclusie
Nikon D80 SLR - Pagina 5/15
Woensdag 9 augustus 2006
Geschreven door Dennis Hissink
3D-Color Matrix Metering II
Nikon D80 - Behuizing
Nikon D80 Body Nikon D80
Nikon D80 Behuizing Nikon D80 3D-Color Matrix Metering II
Wie al eens eerder een Nikon D50 gebruikt heeft, zal met het in de hand nemen van de Nikon D80 de behuizing herkennen. Hoewel deze iets groter van formaat is en zwaarder van gewicht, is de gelijkenis met de D50 overduidelijk. Er zijn wat extra knoppen te vinden op de Nikon D80, maar voor het overige is de behuizing vrijwel eender. De gelijkenis is puur cosmetisch van aard en plaatst de Nikon D80 niet op hetzelfde niveau als dat van het instapmodel D50. Integendeel, de Nikon D80 lijkt het product te zijn van de resultaten die de Nikon D50 en D70s hebben bewerkstelligd en heeft diverse kenmerken direct van de Nikon D200 overgenomen; een nieuwe generatie is geboren. De handgreep van de camera is voorzien van een rubberen laag en levert een duidelijke greep op waarmee de camera stevig in de hand ligt. Zodra je de camera vasthoudt, vallen de vingers precies op de juiste plek en liggen de belangrijkste controle knoppen direct onder de vingertoppen. De behuizing is solide en voelt ook als zodanig aan. Het is eigenlijk typisch een behuizing zoals je dit van Nikon mag verwachten. Nikon gaat altijd weer uit van kwaliteit en laat zich niet verleiden door trendy design of lichtere gewichten, maar daarmee ook inferieur aanvoelend materiaal. De nieuwe Nikon D80 heeft veel techniek meegekregen van de Nikon D200 en is daarmee direct van de professionele D2Xs digitale SLR camera. Een techniek zoals de 3D-Color Matrix Meting II, een geavanceerde en geoptimaliseerde belichting die gebruikt maakt van een speciale kleuren matrixmeting sensor. Helderheid, kleur, contrast, geselecteerd scherpstelgebied en de afstand van de camera tot het onderwerp wordt voor iedere foto gemeten. Deze meting refereert aan een on-board database van meer dan 30.000 fotografische scènes om accuraat en met hoge snelheid de uiteindelijke waarde te bepalen. Deze techniek is direct terug te voeren naar de D2Xs camera. Om nog meer controle te bieden is het mogelijk RGB-histogrammen voor verzadiging en hoge contrasten van de opgeslagen foto te controleren. Via het menu van de Nikon D80 is het vervolgens mogelijk het beeld te fine-tunen; het beeld is aan te passen door de opname Normaal, Zachter, Levendig, Extra levendig, Portret, Eigen of in Zwart-wit te bewerken.
Scherptediepte Dioptrie Snellader
Nikon D80 Scherptediepte Nikon D80 Dioptrie Nikon D80 Snellader
Naast de handgreep van de camera, onder het AF hulplicht bevindt zich de scherptediepte knop. Deze functie creëert een preview van de effecten van het diafragma. De lens zal stoppen bij de diafragma-waarde die geselecteerd is door de camera (instellingen P en S) of de waarde die gekozen is door de gebruiker (instellingen A en M), om de scherptediepte van te voren te tonen in de zoeker. De zoeker neemt een belangrijke functie in bij een digitale reflex camera. Feitelijk is de zoeker het beeld wat een fotograaf ziet en waarmee hij uiteindelijke de compositie bepaalt. Om een helder zicht te garanderen is het noodzakelijk dat de zoeker aan-gepast kan worden aan het oog van de fotograaf. Mocht het nu nodig zijn de scherpte aan te passen, dan kan er aan de controle knop gedraaid worden, rechts naast de zoeker, totdat de scherpstelkaders duidelijk scherp in beeld zijn als via de ontspanknop scherpgesteld wordt. De dioptrie controleknop luidt met goed hoorbare klikjes de vernieuwde instelling in en is eenvoudig te verstellen. Standaard wordt de Nikon D80 geleverd met een EN-EL3e Lithium Ion batterij en een Nikon MH-18a snellader. Dit type accu wordt sinds de introductie van de Nikon D200 gebruikt en is nu geavanceerder, geeft gedetailleerde informatie over het aantal keren dat de accu is opgeladen en de conditie status door aan de D80. Vanzelfsprekend moet de accu eerst volledig worden opgeladen voor gebruik. Plaats de accu op de lader, het Charge lampje moet gaan knipperen totdat de accu volledig is opgeladen. Het laadproces zal ongeveer 2 uur en 15 minuten duren waarna het Charge lampje stopt met knipperen.
Centrumgerichte meting LCD monitor Retouche
Nikon D80 LCD monitor
Nikon D80 Centrumgerichte meting Nikon D80 LCD monitor Nikon D80 Retouche
Net als bij de Nikon D200 is het mogelijk om de centrumgerichte meting naar eigen wens in te stellen. De centrumgerichte meting biedt vaak de oplossing bij het maken van een compositie waarbij de lichtmeting nauwkeuriger of selectiever uitgevoerd moet worden. Bij een centrumgerichte meting wordt de meeste nadruk gelegd op het midden van de compositie. Deze 'cirkel' heeft bij de meeste camera's een vaste diameter; de Nikon D80 DSLR maakt het mogelijk de diameter vast te stellen op 6, 8 of 10mm. Voor de creatieve hobby fotograaf een handige functionaliteit! De 2.5 inch formaat LCD monitor op de achterzijde is vernieuwd en heeft een hoge resolutie van 230.000 pixels. De LCD monitor heeft de prettige eigenschap dat de beelden vanuit elke hoek van 170° kunnen worden bekeken, fraai! Naast de LCD display is een vernieuwde Zoom knop geplaatst waarmee de beelden tot 25x vergroot kunnen worden weergegeven. Daarnaast is het mogelijk om de beelden per stuk, per 4 of per 9 in een index weer te geven. De 2.5 inch LCD monitor geeft de opnamen duidelijk weer en is prettig in gebruik. Software krijgt een steeds meer belangrijke plek in een (DSLR) camera. In het menu van de Nikon D80 is een speciaal retoucheermenu geïntegreerd waarmee de opname direct bewerkt kan worden. Zo zien we de befaamde D-lighting functie waarmee automatisch licht en detail toegevoegd wordt aan de donkere delen van de opname, terwijl de correct belichte delen ongemoeid blijven evenals andere functies zoals rode-ogencorrectie, uitsnijden van opnamen, filter effecten, beeld-op-beeld, etc. Het zijn op zich kleine bewerkingen, maar handig in de praktijk. Zeker als je de opnamen eerst retoucheert in de camera en via de Pictmotion functie in een diashow afspeelt, bewijst dit onderdeel van het menu zijn waarde.
Dennis Hissink
Nikon D80 Conclusie
Editors conclusie:
Nikon D80 Conclusie "De Nikon D80 is een zeer interessante digitale SLR camera en biedt de amateur, maar ook de hobby fotograaf veel creatieve mogelijkheden om digitale fotografie in al zijn facetten te kunnen uitvoeren. Voor wie de Nikon D200 net een stapje te hoog was, lijkt met de Nikon D80 een perfecte combinatie van hoge resolutie en hoogwaardige reflextechnieken in huis te halen. Vooralsnog is onze ervaring gebaseerd op een pre-productie model. We moeten voor een definitieve conclusie wachten op een productiemodel. Onze eerste ervaring met de Nikon D80 zijn overwegend positief en het lijkt er dan ook op dat Nikon het succes van de D200 kan herhalen met de Nikon D80. Het doet mij deugd te ervaren dat Nikon snel kan reageren op de snel veranderende DSLR markt en met de Nikon D80 een camera neer zet die op dit moment dominant een plek op kan eisen. De veelzijdigheid en techniek waarmee de Nikon D80 is uitgerust, is veelzeggend over de snelheid waarmee Nikon hoogwaardige technieken vanuit de professionele lijn integreert naar de amateur serie camera's. De DSLR markt is continue in beweging en met het openbreken van het hoge resolutie DSLR-segment, wordt het voor de consument in ieder geval zeer interessant om in te stappen. Nikon lijkt er in ieder geval klaar voor te zijn!"
Nikon D80 Digitale SLR
< vorige pagina - Nikon D80
Nikon D80 - volgende pagina >
Nikon D80 Preview
Introductie
Body
Instellingen
Vergelijkingstabel
Conclusie
Produkt beelden
Technische specificaties
Gebruikers meningen
Koop deze camera
Nikon gerelateerd
Nikon digitale camera's
Nikon camera testen
Nikon SLR lenzen
Nikon nieuws