Nikon D80 DSLR
DIWA Awards LetsGoDigital Online Magazine
Nikon D80 Preview
Nikon D80 SLR - Pagina 3/15
Woensdag 9 augustus 2006
Geschreven door Dennis Hissink
Instellingen
Een digitale camera zoals de Nikon D80 is natuurlijk uitgerust met een ingebouwde flitser. In veel situaties levert de kleine ingebouwde flitser net even dat beetje extra licht op dat een opname kan doen slagen. En de flitser kan in veel gevallen een vervanging zijn voor het geval er geen ruimte was om een externe Speedlight flitser mee te nemen. De ingebouwde flitser van de Nikon D80 ondersteunt Advanced Wireless Lighting (Geavanceerd Draadloos Flitsen). De Nikon D80 is uitgerust met een richtgetal van 13 (m) bij ISO 100. Bij 3D Color Matrix Metering II of centrumgerichte meting wordt de i-DDL Balanced Fill-Flash geactiveerd; overige flitsinstellingen zijn Auto, invulflits, rode ogen reductie, rode ogen reductie met slow sync, slow sync, achterste sluitergordijn en flitser uit. Als we kijken naar de ingebouwde flitser en naar de optionele Speedlight flitsmogelijkheden, dan heeft de fotograaf een ongekend groot aantal flitsinstellingen tot zijn beschikking. Het loont dan ook de moeite om je te verdiepen in de flitstechnieken die Nikon te bieden heeft; het kan leiden tot de meeste creatieve opname die je ooit gemaakt hebt!
Nikon D80 Ingebouwde flitser
Nikon D80 - 10,2 Megapixels
Nikon D80 - Actiefotografie
Nikon D80 Actiefotografie 10.2 Megapixel CCD sensor
Nikon D80 Actiefotografie Nikon D80 10,2 Megapixels CCD beeld sensor
Via het instelwiel bovenop de Nikon D80 camera is de scène actie in te stellen. In deze mode wordt de prioriteit op een zo snel mogelijke sluitertijd gelegd. Maar wie net even wat meer wil kan van enkelvoudige naar continue opnamen schakelen. In de praktijk heb ik een SanDisk Extreme III 1GB Secure Digital geheugenkaart gebruikt waarmee het mogelijk is om een serie van 7 RAW formaat opnamen achter elkaar te schieten in circa 2,2 seconden. Na 7 RAW formaat opnamen schakelt de Nikon D80 naar circa 1bps om vervolgens het hele kaartje vol te schieten. In JPEG fijn en de hoogste resolutie ligt de snelheid op ongeveer 2 bps en in JPEG Fijn en bij de middelste resolutie van 2896 x 1944 pixels ligt de snelheid op ongeveer 3bps en loopt het kaartje lekker vol. Hier wordt ook duidelijk het verschil tussen de D200 en de Nikon D80 zichtbaar; de Nikon D200 is in staat 37 JPEG hoge kwaliteitsfoto's in een tempo van vijf beelden per seconde of 22 RAW formaat files met vijf beelden per seconde. De Nikon D80 digitale reflex camera is Nikon's tweede DSLR met een hoge resolutie van 10,2 Megapixels. Qua resolutie moet de Nikon D80 alleen het topmodel de D2Xs voor zich laten met 12,2 effectieve Megapixels. Ook deze keer heeft Nikon gekozen voor de CCD beeldsensor wat wellicht logisch is in het kader van de Nikon D200. De CMOS sensor, voor de concurrent de standaard sensor, wordt op dit moment door Nikon niet als reële optie beschouwd. We weten natuurlijk niet wat de toekomst zal brengen, maar ik ben benieuwd of de CCD een blijvende sensor zal zijn in de race naar hoge resoluties. De DX formaat CCD van de Nikon D80 levert een effectieve beeldresolutie van 3872 x 2592 pixels en heeft een hoge gevoeligheidsreeks van 100 - 1600 ISO. De reeks ISO waarden is instelbaar in stapjes van 1/3 EV en kent daarnaast drie niveaus ruisonder-drukkingen voor de hoge ISO waarden. Dankzij het DX formaat zijn de Nikkor objectieven in staat om de hoogst mogelijke kwaliteit te bieden door slechts gebruik te maken van het centrum van de lens dat de hoogste resolutie biedt.
Witbalans Handmatig scherpstellen Beeldkwaliteit
Nikon D80 Handmatig scherpstellen
Nikon D80 Witbalans Nikon D80 Handmatig scherpstellen Nikon D80 Beeldkwaliteit
Wie niet in RAW formaat schiet, zal afhankelijk zijn van een juiste witbalans. Natuurlijk is het meestal beter om vooraf de juiste instellingen te hebben, maar RAW heeft en geeft veel speelruimte. De kleur van het licht dat door het op te nemen onderwerp gereflecteerd wordt, kan afwijken van de kleur van de lichtbron. Naast de automatische witbalans kan er gekozen worden uit zes handmatige instellingen met individuele Kelvin instelling en een handmatige witbalans. Wie hier nog niet genoeg aan heeft kan zelfs een witbalans bracketing uitvoeren. Rechtsonder van de voorzijde is een kleine schakelaar geplaatst waarmee een keuze gemaakt kan worden tussen AF of M instelling. Door de M instelling te kiezen wordt de automatische scherpstelling gedeactiveerd. Via de scherpstelring op het objectief kan vervolgens handmatig scherpgesteld worden. In de zoeker geeft een kleine indicator aan of de scherpstelling goed gaat of dat er nog iets nauwkeuriger aan de ring gedraaid moet worden. In deze mode maakt de Nikon D80 altijd een opname, of deze nu scherp is of niet. De Nikon D80 ondersteunt verschillende beeldkwaliteit opties. Naast de drie verschillende JPEG compressie instellingen en de drie JPEG+RAW compressie instellingen biedt de camera ook alleen RAW formaat aan. Het NEF (RAW) formaat bewaart 12-bit gegevens van de DX formaat beeldsensor rechtstreeks op de Secure Digital geheugenkaart. In tegenstelling tot JPEG dat wordt gecomprimeerd in een bepaalde verhouding en daarmee een kleinere bestandgrootte kent. De mogelijkheid om naast RAW direct een JPEG formaat bij een enkele opname op te slaan is zeer handig.
< vorige pagina - Nikon D80
Nikon D80 - volgende pagina >
Nikon D80 Preview
Introductie
Body
Instellingen
Vergelijkingstabel
Conclusie
Produkt beelden
Technische specificaties
Gebruikers meningen
Koop deze camera
Nikon gerelateerd
Nikon digitale camera's
Nikon camera testen
Nikon SLR lenzen
Nikon nieuws