Nikon D80 Body
DIWA Awards LetsGoDigital Online Magazine
Nikon D80 Preview
Nikon D80 SLR - Pagina 2/15
Woensdag 9 augustus 2006
Geschreven door Dennis Hissink
Nikon D80 - Auto focus
Nikon D80 - Witbalans
Nikon D80 Witbalans Nikon D80 Auto focus
Nikon D80 Witbalans Nikon D80 Auto focus
Om de echte waarde van elke scène te evalueren wordt de input van de beeldvullende 420-pixel sensor automatisch afgezet tegen een ingebouwde database van meer dan 30.000 fotografische scènes om accuraat en met hoge snelheid de uiteindelijke waarde te bepalen. Variabele centrumgerichte meting en spotmeting geconcentreerd op het actieve scherpstelgebied zijn ook voor handen, evenals belichtingscompensatie en auto belichtingsbracketing. Verfijnde belichting gecombineerd met opties voor handmatige bediening, helpen de Nikon D80 digital SLR hoog te laten presteren voor gepassioneerde fotografen. Geavanceerde Auto Witbalans (AWB) produceert natuurlijke kleuren door het meten van de gehele compositie van elke scène en door het matchen van de witbalans met de lichtbron. Voor diegenen die een grotere persoonlijke controle wensen, zijn er een aantal flexibele opties beschikbaar met een keuze uit een zestal specifieke handmatige instellingen (Gloeilamp, Tl-licht, Direct Zonlicht, Flits, Bewolkt en Schaduw). Ook is er een voorgeprogrammeerde optie om een grijs of wit object als referentie te gebruiken. Om consistent snelle en precieze scherpstelling onder verschillende opname condities te garanderen, is de Nikon D80 uitgerust met een verfijnd 11-punten AF systeem. Dit is vergelijkbaar met een verfijnde versie van Nikon's geavanceerde Multi-CAM 1000 AF Sensor Module. Dit nieuwe 11-punten AF systeem voegt effectieve nieuwe scherpstelopties toe die grotere zekerheid geven in het verkrijgen van de gewenste opname. Bij voorbeeld, wanneer het systeem in staat is om elke van zijn 11 scherpstelgebieden individueel te gebruiken, dan kan de middelste sensor ook omgezet worden naar breedbeeld voor een grotere dekking. De nieuwe Auto-area mode meet alle 11 scherpstelpunten en bepaalt automatisch welke van hen op het primaire object zijn en activeert alleen deze gebieden. De Nikon D80 heeft slechts 0,18 seconden nodig om op te starten, dus altijd klaar om juist die onschatbare foto te vast te leggen. De ontspanvertraging is ongeveer 80 milliseconden en biedt daarmee een direct klare reactie tijdens het fotograferen. Ook de snelheid en precisie van het scherpstellen van het verfijnde 11-punten AF systeem met de AF-hulplicht heeft zijn bijdrage in de snelheid. De beelden worden direct verwerkt en opgeslagen op de SD geheugenkaart. Opgeslagen beelden worden ook vrijwel direct weergegeven.
USB 2.0 Hi-Speed Afspelen op TV LCD beschermkap
Nikon D80 USB 2.0 Hi-Speed Nikon D80 Afspelen op TV
Nikon D80 USB 2.0 Hi-Speed Nikon D80 Afspelen op TV Nikon D80 LCD beschermkap
Links van de 2.5 inch LCD monitor zit aan de zijkant achter een rubberen deksel een aantal interfaces verborgen waaronder de snelle USB 2.0 Hi-Speed interface. De hoge resolutie opnamen in RAW en JPEG formaat worden via de snelle Hi-Speed USB 2.0 interface naar een computer of notebook overgezet. Daarnaast is het mogelijk om de camera via de nieuwe Nikon Camera Control Pro software te bedienen en de opnamen direct via de snelle interface op de harde schijf op te slaan. Een zeer handige manier en eigenlijk een must voor de digitale werkomgeving! De Nikon D80 is uitgerust met een Video Out interface; een mogelijkheid om de camera aan te sluiten op een televisie. Deze wordt in eerste instantie wellicht niet zo veel benut, althans ik gebruik het vrijwel nooit. De Nikon D80 kan met de standaard geleverde videokabel direct op een TV worden aangesloten om de opgeslagen beelden te bekijken. De Nikon D80 is voorzien van Nikon's Pictmotion waarmee fraaie diashows zijn op te maken. Via het menu dient Pictmotion geactiveerd te worden, eventueel een achtergrond muziekje kiezen uit het menu en je kunt de diashow op de 2.5 inch LCD monitor of via een televisie afspelen en bekijken. De Nikon D80 is uitgerust met een fraaie 2.5 inch formaat LCD monitor en wordt standaard geleverd met een Nikon BM-7 beschermkap om de display te beschermen. De beschermkap is eenvoudig aan te brengen: plaats de bovenkant van de kap net boven de LCD monitor en druk de kap tegen de display aan totdat je een luide klik hoort waarmee de onderkant van de kap in de sluiting onder de display valt. Het materiaal is dermate doorzichtig dat het eenvoudig in de praktijk gebruikt kan worden zonder dat je er bij het terugkijken van de beelden last van hebt.
Bracketing ISO 100-1600 Lithium Ion accu
Nikon D80 Lithium Ion accu
Nikon D80 Bracketing Nikon D80 ISO 100-1600 Nikon D80 Lithium Ion accu
Aan de zijkant van de Nikon D80 digitale SLR camera is de knop voor de bracketing geplaatst. Je gaat er natuurlijk van uit dat de camera een foto naar wens belicht, maar het kan voorkomen dat je een aantal foto's achter elkaar wilt schieten met ieder een verschillende belichtingswaarde. Natuurlijk kun je ook de opname(n) in het RAW formaat schieten en achteraf een eventuele belichtingcompensatie uitvoeren en de opname na elke bewerking apart opslaan. Het is maar wat je het makkelijkst vind. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan RAW en de bewerking ervan. De Nikon ISO AUTO mode past de gevoeligheid automatisch aan tussen ISO 100 tot 1600 om het beschikbare licht maximaal te benutten en optimale belichting te bereiken. De gevoeligheid kan ook handmatig worden ingesteld tussen ISO 100 tot 1600 in stappen van 1/3 EV, plus HI-0.3, HI-0.7 en HI-1. Er zijn drie niveaus beschikbaar van Hoge ISO ruis reductie wanneer er geschoten wordt op hoge ISO instellingen. Lange belichting ruis reductie is ook beschikbaar wanneer er foto's genomen worden met een sluitertijd van 8 seconden of meer. De Nikon D80 is het tweede model, naast de D200, die gebruikt maakt van een nieuw ontworpen hoge capaciteit Lithium Ion accu. Een volle acculading zou volgens Nikon maximaal 2700 opnamen kunnen opleveren, afhankelijk van de omstandigheden en camera instellingen. De Nikon EN-EL3e Lithium Ion accu deelt zijn informatie met de Nikon D80 camera. De status van de batterij kan gecheckt worden via het menu; deze toont de status op zes niveaus, samen met de batterijduur en het aantal foto's dat genomen is na de laatste keer dat de batterij opgeladen werd. Optioneel is een Nikon MB-D80 batterij pack verkrijgbaar waarmee de foto-grafeercapaciteit verlengd kan worden door twee EN-EL3e of zes AA formaat batterijen.
< vorige pagina - Nikon D80 
Nikon D80 - volgende pagina >
Nikon D80 Preview
Introductie
Body
Instellingen
Vergelijkingstabel
Conclusie
Produkt beelden
Technische specificaties
Gebruikers meningen
Koop deze camera
Nikon gerelateerd
Nikon digitale camera's
Nikon camera testen
Nikon SLR lenzen
Nikon nieuws