Nikon D80 Preview
DIWA Awards LetsGoDigital Online Magazine
Nikon D80
Nikon D80 Preview
Nikon D80 SLR - Pagina 1/15
Woensdag 9 augustus 2006
Geschreven door Dennis Hissink
Introductie
De digitale reflexmarkt is nog nooit zo interessant geweest als in 2006. Waren het in de beginjaren een paar fabrikanten (Nikon en Canon) die de dienst uit maakten, sinds enige tijd zijn er in rap tempo nieuwe spelers bijgekomen. Neem nu Sony met zijn nieuwe Alpha 100, een 10 Megapixel digitale reflex camera die direct een prijsdoorbraak in het hoge resolutie DSLR segment veroor-zaakte. De aandacht van de consument is in ieder geval gewekt en de toekomst voor de digitale SLR fabrikant ziet er veelbelovend uit. Nikon heeft sinds de introductie van de alom geprezen Nikon D200 een stevige positie in het hoge resolutie segment bedongen en veroorzaakte vorig jaar een schokgolf in de markt voor geavanceerde semi-pro DSRL camera's. Vandaag herhaalt Nikon dezelfde opmerkelijke actie met de introductie van de 10 Megapixel Nikon D80. We hebben een pre-productie model van de Nikon D80 DSLR camera in huis gehad en zullen in de komende preview de functies en opmerkelijke kenmerken bespreken. Wellicht is het nu te vroeg om conclusies te trekken, maar wat we tot nu toe vast stellen, is dat de toekomstige eigenaar van een Nikon D80 wel heel veel waar voor zijn geld krijgt. In dit nieuwe model zien we veel techniek van de Nikon D200 en daarmee ook van de professionele D2X terug.
Nikon D80 Digitale SLR Preview
Nikon D80 - Secure Digital
Nikon D80 - Camera
Nikon D80
Nikon D80 Camera Nikon D80 Secure Digital
De nieuwe Nikon D80 is uitgerust met een nieuwe 10.2 effectieve Megapixel CCD beeldsensor. Deze sensor heeft natuurlijk het DX formaat; een door Nikon opgezet formaat dat als standaard geldt voor de hele Nikon digitale reflexcamera lijn. De 10.2 Megapixel CCD beeldsensor staat aan de basis van een verhoogd kwaliteitsniveau in de geavanceerde semi-pro DSLR klasse en maakt het de fotograaf mogelijk om creatief met het geschoten beeld om te gaan. De CCD sensor met het DX formaat in combinatie met de Nikon F bajonet vatting garanderen een ongekende uitwisselbaarheid van AF Nikkor lenzen en DX Nikkor lenzen. De Nikon D80 is uitgerust met Nikon's eigen hoge resolutie beeldverwerking processor. Daarnaast zijn diverse innovatieve eigenschappen van de professionele Nikon DSLR camera's, zoals de uiterst nauwkeurige 12-bit digitale beeldverwerking algoritmes geïntegreerd om natuurgetrouwe en levensechte kleuren te garanderen. Een nieuw ontwikkelde processor accelereert de snelheidprestaties op alle niveaus tot ongekende hoogte en zorgt tegelijkertijd voor een laag energieverbruik om meer opnamen uit een volle acculading te halen. De afmetingen van de behuizing van de Nikon D80 zijn vrijwel gelijk aan die van de D50. Het compacte formaat ligt comfortabel in de hand en het gewicht is zeer prettig om te dragen. De Nikon D80 is net iets zwaarder dan de D50, wat ten gunste komt van de handligging. De Nikon D50 was Nikon's eerste digitale reflex camera die gebruik maakte van de kleine Secure Digital geheugenkaart in plaats van de, voor DSLR standaard, CompactFlash kaart. Met de introductie van de Nikon D80 is de unieke positie van de D50 voorbij: de Nikon D80 DSLR is eveneens uitgerust met een Secure Digital kaartslot. Dit is op zich niet verbazingwekkend, maar wel jammer voor de bezitters van een 'ouder' type (Nikon) digitale SLR. Zij zullen bij een eventuele overstap moeten overgaan tot de aanschaf van een SD kaartje. De soorten en verschillende opslagcapaciteiten zijn genoeg voor handen, maar wie gebruik wil maken van de snelheid van de Nikon D80 doet er goed aan om een snelle Secure Digital kaart te gebruiken zoals de SanDisk Extreme III SD kaart. De Nikon D80 is in staat om met een snelheid van 3 beelden per seconde, tot maximaal 100 JPEG (Fijn, M of S formaat), het onderwerp vast te leggen. Via het Secure Digital slot zijn toekomstige firmware updates uit te voeren.
Belichting Externe flitser Belichtingcompensatie
Nikon D80 Externe flitser
Nikon D80 Belichting Nikon D80 Externe flitser Nikon D80 Belichtingcompensatie
Bovenop de Nikon D80, aan de linkerzijde, vind je het instelwiel met daarop de hoofdprogramma's (P/S/A/M), AUTO en diverse voorgeprogrammeerde scènes. Het instelwiel is 360° draaibaar en luidt met een hoorbare klik het programma in. De AUTO mode is voor diegene die gaat voor hoge resolutie en voor gemak, maar het zou de Nikon D80 tekort doen om alleen in de AUTO stand te fotograferen. De P, S, A en M modes bieden de meeste creativiteit en stelt de enthousiaste fotograaf in staat om op hoog niveau digitale fotografie uit te oefenen. Naast de ingebouwde flitser is het natuurlijk mogelijk om de Nikon D80 DSLR uit te rusten met een externe flitser. Het moet wel een dedicated Nikon flitser zijn die op de flitsschoen wordt gezet, maar het assortiment flitsers is breed genoeg om een keuze te kunnen maken. De Nikon D80 ondersteunt i-TTL, TTL en niet-TTL flitsers en biedt een maximale flitssynchronisatie tot 1/200 seconde. Door de ondersteuning van de Nikon Creative Lighting System is het ook mogelijk om de Nikon D80 te combineren met de nieuwe SB800, SB600 en SB-R200 Speedlight flitser. Soms is het nodig om de belichtingswaarde, die automatisch is ingesteld door de Nikon D80, handmatig te compenseren. Bij het fotograferen in RAW formaat kan een belichtingcompensatie probleemloos achteraf uitgevoerd worden, maar het JPEG formaat luistert nauwkeuriger. Heldere onderwerpen zoals sneeuw kunnen verkeerd worden beoordeeld en afwijken van kleur; een belichtingcompensatie in de richting van de + biedt de oplossing. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde voor een donker onderwerp om richting de - te compenseren. De belichting van de Nikon D80 kan worden aangepast tot een bereik van -3 tot +1 EV met 1/3 of 1/2 EV stop.
Dennis Hissink
AEL AF Hulplicht
Editors commentaar
"De introductie van de nieuwe 10 Megapixel Nikon D80 komt wellicht precies op tijd. Net nadat Sony, nieuwkomer op de DSLR markt na de overname van de fotodivisie van Konica Minolta, zijn 10 Megapixel camera tevoorschijn tovert, is Nikon in staat om direct antwoord te geven met de prachtige en volledig uitgeruste Nikon D80 digital SLR. Hoewel de Nikon D200 een directe hit was in de zin van het neerzetten van een nieuwe cameraklasse met een verfrissend prijskaartje, valt een groot deel van de beginnende consumenten toch weer even buiten de boot door de relatieve hoge aanschafprijs. Met de verkrijgbaarheid van de Nikon D80 zal ook het merendeel van deze consumenten bereikt kunnen worden. Ik verwacht dan ook een zeer warm en succesvol welkom voor de Nikon D80 DSLR camera. Het is nog even afwachten wat Canon 24 augustus voor ons in petto heeft, maar er zal vanuit die hoek ook ongetwijfeld een reactie komen..."
Nikon D80 AEL Nikon D80 Auto Focus hulplicht
Wie naast de AUTO stand de creatieve kant van digitale fotografie opzoekt, heeft met de Nikon D80 een goed stuk gereedschap in handen. Wie oog heeft voor de verschillende lichtwaarden die in een enkele compositie voorkomen, kan direct handelen door de belichting te vergrendelen ongeacht een wijziging van de compositie vast te houden. Door de AEL knop naast de zoeker in te drukken, wordt de belichting vergrendeld. Standaard staat deze knop gecombineerd in twee functies; AEL en AFL. Wie alleen de belichting wil vastzetten, kan dit in het menu wijzigen. Naast de fabrieksinstelling zijn er tien andere combinaties en instellingen mogelijk. Naast de handgreep op de voorzijde van de Nikon D80 is een AF hulplicht geplaatst die de scherpstelling van de camera hulp kan bieden in omstandigheden waar weinig licht voor handen is. In het menu van de Nikon D80 is deze functie eventueel uit te schakelen, wat wel eens handig is om ongemerkt te kunnen fotograferen. Het AF hulplicht geeft een felle witte lichtbundel. Het effectieve bereik van het hulplicht ligt tussen de 50 cm en de 3 meter.
Nikon D80 - volgende pagina >
Nikon D80 Preview
Nikon D80
Nikon D80 Body
Nikon D80
Nikon D80
Nikon D80
Nikon D80
Nikon D80
Nikon D80
Nikon D80
Nikon gerelateerd
Nikon digitale camera's
Nikon camera testen
Nikon SLR lenzen
Nikon nieuws
Nikon D80
Nikon D80
Nikon D80
Nikon D80
Nikon D80
Nikon D80