Nikonians Nikon D40x review
Member of DIWA Awards Nikonians
LetsGoDigital Camera Preview
Nikon D40x DSLR Preview
Nikon D40x Digitale SLR
Nikon preview - Pagina 6/16
Gepubiceerd op Dinsdag 6 Maart 2007
Geschreven door Tom Boné - Chief Editor, Nikonians.
Nikonians, de wereldwijde thuisbasis voor Nikon fotografen is opgericht in het jaar 2000. Al snel na de oprichting werd de Nikonians de belangrijkste gemeenschap van Nikon waar meer dan 77.000 leden uit 140 verschillende landen en meer dan een miljoen unieke bezoekers per maand discussies voeren en alles leren over Nikon en zijn producten. Tom Boné, Hoofdredacteur van Nikonians deelt de visie en de mening van de Nikonians over de specificaties en eigenschappen van de nieuwe Nikon D40X. Tom, jouw beurt!
Nikonians
Nikon D40X DSLR - Nikonians' commentaar

"Er zijn minder dan vier maanden verlopen sinds Nikon de Nikon D40 introduceerde als de "kleinste, lichtste en gebruiks-vriendelijkste Nikon DSLR ooit."

Precies op tijd voor de PMA 2007, die deze week (8 - 11 maart) plaatsvindt in Las Vegas, onthult Nikon de "X" versie. Wederom blijven zij trouw aan het kleine, lichte en gebruiksvriendelijke concept, en wordt de kroon op het werk gezet voor die consument die er niet van af te brengen is dat de grootheid van een camera nog steeds in Megapixels gemeten wordt! Tot nu toe weigerde deze consument de digitale reflexcameramarkt te betreden maar Nikon heeft nu een verleidelijk aanbod neergezet. Ondanks de talloze verzekeringen van Nikonians collega's betreffende de verschillen tussen 6,1 en 10,2 megapixels konden sommige potentiële consumenten niet overtuigd worden. Nikon heeft de onbesliste discussie geslecht. De D40X vult de opening netjes op; hij biedt een 10 Megapixel CCD in een body die 495 gram weegt, slechts 20 gram meer dan zijn oudere zuster de D40. Als je het verschil niet kunt indenken, stel je dan voor dat je een reguliere golfbal van 45,93 gram in tweeën snijdt.

Vier maanden tijd tussen de aankondigingen van de twee D40's mag kort lijken, in digitale technologie termen is het een zeer lange tijd. Sinds de aankondiging van de originele D40 hebben fabrikanten van de SD geheugenkaart de markt overspoeld met hogere snelheden en meer geheugencapaciteiten, terwijl de prijzen verlaagd werden. We kunnen niet aan het gevoel ontkomen dat Nikon wist dat de 6.1 Megapixel 'grens' een teleurstelling zou zijn voor sommige consumenten die digitale compact camera's zagen met hogere aantallen Megapixels. Wij denken dat Nikon waarschijnlijk haar ontwerpers al aan het werk had gezet om de upgrade te perfectioneren zelfs voordat de D40 aangekondigd werd die diende om grip te krijgen op de betaalbare DSLR markt, onderwijl de weg vrijmakend voor de nieuwe D40X die eraan zat te komen.

De "X" is echter méér dan zijn verhoogde resolutie capaciteit. Met dezelfde batterij, oplader en AC adapter (Li-Ion EN-EL9; snellader MH-23 en optionele EH-5 AC adapter) haalt de D40X 520 foto's uit een volledig opgeladen batterij tegenover de 470 foto's van de D40. Dit is een voordeel voor de D40 bezitters die dus geen andere batterijen of opladers of AC adapters hoeven aan te schaffen voor gebruik bij de D40X. Het grotere aantal beelden dat per seconde geschoten kan worden (3 in plaats van 2,5 bij de D40) is een opmerkelijke verhoging die de gemiddelde gebruiker echter niet zo zeer zal opvallen, maar die in de wereld van "hoe hoger de cijfers hoe beter de prestatie" gedachte een duidelijk voordeel is. Een oog heeft een gemiddelde tijd nodig van een halve seconde om te knipperen; dit ter verduidelijking van iets wat in een halve seconde kan gebeuren. Op de lijst van verbeterde functies staat ook een gunst voor de 100 ISO gevoeligheid fans. De D40 heeft ISO 200 als laagste gevoeligheid, terwijl de D40X zich aanluit bij zijn grotere neven de D80 en D200 door ISO 100 aan te bieden.

Conclusie: Het is de vraag of we de D40X als een lichte D50 of een zware D40 moeten classificeren. De D50 biedt de meer traditionele handmatige opties plus de gemakkelijk te gebruiken Variabele programmastanden, terwijl de D40 uitpakt met de zeven Digitale Vari-programmastanden. De D40X volgt de D40 in dat opzicht, door een gebruikersvriendelijke interface te bieden voor de 'point&shoot' fotograaf die het gemak van automatisch verkiest terwijl toch de mogelijkheid tot experimenteren voorhanden blijft.
Tom Boné, Chief Editor, Nikonians.
De D50 heeft een 2,0 inch LCD monitor, terwijl de D40 en D40X de grotere en populairdere 2,5 inch 230.000 pixels, lage temperatuur Polysilicon TFT LCD voeren die ook bij de D80 en hogere modellen gebruikt wordt. De sluiters zijn anders deze keer, de D40 heeft een mechanische en CCD elektronische sluiter met snelheden van 30 seconden tot 1/4000 seconde in stappen van 1/3 en biedt flitssynchronisatie tot 1/500 seconde. De D40X (met alleen een elektronische sluiter) haalt dezelfde sluitersnelheden, maar de X-flitssynchronisatie zakt naar 1/200 seconde (hetzelfde als bij de D80). Ter vergelijking: de D50 heeft een snelheid van 1/500 tweede flitssynchronisatie. We durven te voorspellen dat hier een punt van gemaakt zal worden door sommige van onze invulflits-gebruikende Nikonians.

De Nikon D40X is niet een geweldige sprong voorwaarts voor Nikon, maar het lijkt op een weloverwogen stap om een DSLR optie te creëren voor de grote markt van fotografen die zich besluiten te scharen in de rangen van de geavanceerde amateur of serieuze semiprof.

Nieuwe D40X bezitters worden verwelkomd in de D40/D50 Gebruikers Groep:
Nikon D40x User Group
< vorige pagina - Nikon D40x
Nikon D40x - volgende pagina >
Nikon D40x
Nikon D40x Camera
Nikon D40x SLR
Vergelijk Nikon D40x
Nikon D40x Test
D40x
Nikon D40x Fotos
Nikon D40x Specs
Nikon D40x User Reviews
Nikon Digitale Cameras
Nikon Camera Test