Nikon D40x Test
Member of DIWA Awards Nikon DSLR
LetsGoDigital Camera Preview
Nikon D40x DSLR Test
Nikon D40x Digitale SLR
Nikon Preview - Pagina 5/16
Gepubiceerd op Dinsdag 6 Maart 2007
Nikon AF-S DX VR 55-200mm IF-ED lens Nikon D40x behuizing
Nikon AF-S DX VR 55-200 mm IF-ED lens
Nikon D40x Camera behuizing
Nikon AF-S DX VR 55-200 mm IF-ED lens Nikon D40x Camera behuizing
Tegelijkertijd met de Nikon D40x digitale SLR introduceert Nikon het AF-S DX VR 55-200 mm f/4-5.6G IF-ED objectief. De nieuwe Nikon lens is een compact, en licht 3,6x zoomobjectief dat is uitgerust met vibratiereductie (VR). De AF-S DX VR 55-200 mm IF-ED lens is ontworpen voor gebruik met de D80, D40 en D40x camera's. Het Nikon objectief biedt een fraai zoombereik van 55-200 mm (equivalent met 82,5 - 300mm bij kleinbeeld) en is geschikt voor allerlei soorten fotografie, van portret- tot sport- en natuurfotografie. Het door Nikon gehanteerde systeem van vibratiereductie (VR) maakt het voor gebruikers mogelijk om aanzienlijk scherpere foto's uit de hand te maken bij langere sluitertijden. Met dit objectief kunnen gebruikers scherpere foto’s maken bij sluitertijden van ongeveer 3 stops langzamer dan anders mogelijk zou zijn. Daarnaast bevat de AF-S DX VR 55-200 mm f/4-5.6G IF-ED lens SWM voor een stille en vloeiende automatische scherpstelling, en een ED glaselement voor foto's met een hogere resolutie en een hoog contrast. Met de beschikbaarheid van een VR objectief en de combinatie van een 10,2 Megapixel body wordt er een krachtige totaaloplossing geboden aan de amateurfotograaf.
De Nikon D40-serie is toch wel vrij verrassend te noemen. Verrassend in positieve zin, daar in eerste instantie het zeer compact maken van een digitale SLR camera bij voorkeur wordt neergesabeld door fotografen met als argument dat met een dergelijke ingreep het typische SLR gebruik verloren gaat. Wie eenmaal de Nikon D40x in de hand neemt zal inderdaad direct ervaren hoe klein en hoe licht de behuizing is, maar dit gevoel wordt eerder als prettig ervaren dan als niet comfortabel. Nikon heeft ondanks de verkleining het concept van een degelijke reflexbehuizing weten te behouden. De camera heeft een duidelijke handgreep en ligt stevig in de hand, en ook de knoppen en het instelwiel zijn van een formaat dat niets te wensen overlaat. De minimalisering is zeker niet ten koste gegaan van het gebruikersgemak en dat mag toch wel benadrukt worden. Het lijkt erop dat, door de handgreep duidelijk naar voren te richten, de vingers minder gebold om de greep klemmen, waardoor de beperkte ruimte tussen greep en objectief niet leidt tot een ingeklemd gevoel van de vingers tussen greep en objectief. Dit wil in de praktijk nog wel eens het geval zijn. De Nikon D40x is wat mij betreft een zeer geslaagd voorbeeld van een uiterst compacte en lichte digitale SLR camera.
Lichtmeting Flitscompensatie Nikon D40x Menu
Nikon D40x Lichtmeting
Nikon D40x Flitscompensatie
Nikon D40x Menu
Nikon D40x Lichtmeting Nikon D40x Flitscompensatie Nikon D40x Menu
De Nikon D40x beschikt over drie soorten lichtmeetinstellingen. Als eerste de matrix-meting die onder de meeste omstandig-heden voldoet en waarbij het gehele beeld meegenomen wordt in de berekening. Als tweede de centrumgerichte meting waarbij ook het gehele beeld meegenomen wordt, echter; de nadruk ligt hierbij op het midden (het centrum). En als laatste de spotmeting waarbij of alleen een klein gedeelte in het midden of alleen het actieve AF veld wordt gebruikt voor de lichtmeting.
Naast belichtingcompensatie kan het bij flitsfotografie ook nodig zijn de flitsintensiteit te compenseren. Flitscompensatie is mogelijk in P/S/A/M mode en kan met -3EV tot +1EV met 1/3 EV ingesteld worden en wordt toegepast wanneer het onderwerp te veel of te weinig effect van de flitser heeft. De flitscompensatie geldt niet alleen voor de ingebouwde flitser, maar ook voor de optionele Nikon SB-400, SB-800, SB-600 en SU-800 Speedlight flitsers.
De LCD monitor van de Nikon D40x geeft in hoge kwaliteit het menu weer. Het hoofdmenu bestaat uit verschillende submenu's; Weergave, Opname, Set-up, Instellingen, en Retouche. Via de multi-controle knop en de bevestigingsknop (OK) in het midden daarvan kun je snel door het overzichtelijke menu bladeren. De instellingen worden in verschillende kleuren weergegeven en lichten op wanneer er voor een bepaalde instelling wordt gekozen.
Nikon D40x Fn knop Nikon D40x Retouche Nikon Dubbelopname
Nikon D40x Fn knop
Nikon D40x Retouche
Nikon D40x Dubbelopname
Nikon D40x Fn knop Nikon D40x Retouche Nikon D40x Dubbelopname
Aan de linkerzijkant van de voorzijde bevindt zich een zogenaamde Fn-knop. Deze knop is een sneltoets voor veel gebruikte instellingen zoals ISO, witbalans, beeldkwaliteit, etc. Via het menu van de camera kan een van deze instellingen onder de knop worden gezet, zodat je de gekozen instelling snel kunt benaderen. Je dient hiervoor de Fn-knop ingedrukt te houden en aan het commandowiel te draaien voor de gewenste instelling. Standaard dient de FN knop om de zelfontspanner te activeren.
Nikon biedt de mogelijkheid om opnames direct in de Nikon D40x te bewerken. Via het retouche menu zijn er verschillende mogelijkheden om na de opname correcties uit te voeren. Het automatisch retoucheren van de rode ogen zal waarschijnlijk het meest gebruikt en gewaardeerd worden. Vanzelfsprekend functioneert deze functie alleen bij flitsfotografie. De correctie wordt via een preview weergegeven en als gecorrigeerde kopie van het origineel op de Secure Digital kaart opgeslagen.
Via het retouche menu is het ook mogelijk twee NEF (RAW) opnames in elkaar te laten overvloeien. Via de monitor worden de twee opnames in het klein weergegeven met daarnaast een preview van de samenvoeging. Voor een optimale dubbelopname is het nodig om de eerste opname te compenseren. Dit is eenvoudig via hetzelfde menu uit te voeren en wordt direct weergegeven in de preview mode. Door vooraf het bestandsformaat en de kwaliteit te kiezen kun je het eindresultaat op verschillende manieren opslaan.
Nikon D40x
Nikon D40x
Gepubiceerd op Dinsdag 6 Maart 2007
Geschreven door Dennis Hissink
Editors conclusie:
"De Nikon D40x is gemaakt volgens een concept dat zich in zeer korte tijd heeft bewezen. Een digitale SLR camera waarbij de nadruk ligt op gebruiksvriendelijkheid en waarbij gebruik is gemaakt van een heel eenvoudige benadering van, wat voor velen nog wel eens technisch jargon was, digitale fotografie. Door een eenvoudige benadering en met de hulp van intelligente software in de camera, wordt op een duidelijke en gemakkelijke manier hoge kwaliteit fotografie mogelijk. De Nikon D40x is handig compact, maar heeft daarmee niet zijn stabiliteit verloren. De camera is uitermate geschikt om snel mee te nemen en is ook ideaal om tijdens uitjes of vakantie ingezet te worden. Wat mij betreft heeft Nikon een zeer sterk en overtuigend concept neergezet en ik kan mij dan ook voorstellen dat wij in navolging van de D80, D200 en D400 wederom met een succesnummer te maken hebben. Het is opvallend te zien dat hoogwaardige techniek uit de semi- en professionele fotografie in snel tempo wordt geïntegreerd in de amateur DSLR camera's. Nikon zit stevig in het zadel en lijkt er voorlopig niet af te komen, indrukwekkend! Zodra er een full-production model beschikbaar is, zullen wij de Nikon D40x mee laten draaien in een volledige test."
< vorige pagina - Nikon D40x
Nikon D40x - volgende pagina >
Nikon D40x
Nikon D40x Camera
Nikon D40x SLR
Vergelijk Nikon D40x
Nikon D40x Test
D40x
Nikon D40x Fotos
Nikon D40x Specs
Nikon D40x User Reviews
Nikon Digitale Cameras
Nikon Camera Test