Nikon D40x Software
Member of DIWA Awards Nikon Digitale SLR
LetsGoDigital Camera Preview
Nikon D40x DSLR Preview
Nikon D40x Digitale SLR
Nikon preview - Pagina 3/16
Gepubiceerd op Dinsdag 6 Maart 2007
Nikon Picture Project Software Nikon Capture NX Software
Nikon D40x
Nikon Capture NX Software
Nikon D40x Picture Project Software Nikon D40x Capture NX Software
De Nikon D40x wordt standaard geleverd met PictureProject software. PictureProject is een gebruiksvriendelijk stuk software waarmee je de beelden die met de Nikon D40x zijn gemaakt op eenvoudige wijze kunt organiseren, bewerken en kunt gebruiken. PictureProject is zo gemaakt dat je feitelijk weinig of geen kennis nodig hebt om de beelden te kunnen bewerken. Wanneer je de software op een notebook of computer installeert en je de Nikon D40x aansluit worden de beelden automatisch overgezet. Met PictureProject is het ook mogelijk op naam, trefwoord, datum, etc. te zoeken. Zeker handig als je zoals velen na een tijdje een harde schijf vol beeldmateriaal hebt vergaard. Daarnaast kun je met de software correcties en bewerkingen uitvoeren en worden de originele beelden bij beeldbewerking behouden, zodat je eventueel foutief uitgevoerde bewerkingen altijd ongedaan kunt maken.
De Nikon D40x kent ook de mogelijkheid om in RAW formaat opnames vast te leggen. RAW is eigenlijk een origineel, of in analoge termen een negatief, en geeft toegang tot de mogelijkheid zelfstandig de opname te bewerken. Daarvoor is wel een beeldbewerkingpakket nodig dat NEF, het soort RAW waarin Nikon de opnames opslaat, kan openen en converteren naar bijvoorbeeld JPEG. Capture NX is een dergelijk pakket dat speciaal is ontwikkeld voor de fotograaf. Nieuw bij Capture NX is de handige U-point technologie waarmee je heel eenvoudig selectief een bepaalde kleur kunt verbeteren, zonder ingewikkelde maskers of lagen aan te brengen. Elk sturingspunt is voorzien van een aantal schuiven waarmee verschillende aspecten van het sturingspunt snel kunnen worden aangepast. De NEF bestanden kunnen extra bewerkt worden inzake correctie van vignettering en tonvormige vertekening. Nikon Capture NX ondersteunt het NEF formaat, JPEG, TIFF en overige formaten.
AF hulplicht AEL knop USB 2.0 Hi-Speed
Nikon D40x AF hulplicht
Nikon D40x AEL knop
Nikon D40x USB 2.0 Hi-Speed
Nikon D40x AF hulplicht Nikon D40x AEL knop Nikon D40x USB 2.0 Hi-Speed
Vanaf de voorzijde van de Nikon D40x DSLR gezien is links van het objectief een LED geplaatst dat dient om hulp te bieden aan de scherpstelling wanneer er weinig licht voorhanden is. Bij continue opnames of handmatig scherpstellen en bij de Sport scène is het AF hulplicht uitgeschakeld. Het hulplicht heeft een bereik van maximaal 3 meter en kan gebruikt worden in combinatie met een lens die een bereik heeft tussen de 24 en 200 mm. De beschikbaarheid van een AF hulplicht is ideaal bij schemerige omstandigheden zoals binnenopnames.
Rechts van de optische zoeker is een AEL knop geplaatst. Diegene die creatief met een belichting weet om te gaan zal een dergelijke functie weten te waarderen. Vaak komen er in een bepaalde compositie verschillende lichtwaarden voor die soms ver uit elkaar liggen qua lichtintensiteit. Door de AEL knop in te drukken kan de belichting worden vergrendeld waarna de gewenste compositie bepaald kan worden. De knop heeft een dubbele functie; het is mogelijk de scherpstelling te vergrendelen los van de belichting, maar beiden tegelijkertijd of andere combinaties zijn ook mogelijk.
In het menu van de camera kan er een keuze worden gemaakt uit Mass Storage en MTP/PTP. Bij MPT/PTP kan de camera uitgeschakeld worden en de USB kabel verwijderd worden zodra de dataoverdracht klaar is. Dit protocol is in feite intelligenter en geeft tevens de mogelijkheid om de camera via een computer te bedienen met de Nikon Camera Control Pro software. De snelle USB 2.0 Hi-Speed interface is ideaal om de hoge resolutie opnames en grote bestanden op hoge snelheid naar een computer of laptop over te zetten.
Dioptrie Diafragma Beeldkwaliteit
Nikon Dioptrie
Nikon Diafragma
Nikon Beeldkwaliteit
Nikon D40x Dioptrie Nikon D40x Diafragma Nikon D40x Beeldkwaliteit
Rechts van de zoeker is een kleine schuif geplaatst waarmee de zoeker van de Nikon D40x kan worden afgesteld op het oog van de fotograaf. Met nauwelijks hoorbare klikjes wordt via het verticaal bewegen van het schuifje de instelling gewijzigd. Wanneer het AF kader scherp in de zoeker wordt afgebeeld, is de zoeker optimaal op het oog afgesteld. De zoeker heeft een gezichtsveld van circa 95% en een vergrotingsfactor van 0,8x. De zachte oogschelp is comfortabel voor brildragende fotografen.
De A op het instelwiel staat voor diafragma. Door het diafragma in te stellen kun je direct invloed uitoefenen op de scherptediepte. Wie veel automatisch fotografeert zal het wellicht niet eens opvallen, maar vooral bij het maken van een portretje geeft een onscherpe achtergrond een mooier resultaat. In de automaatstand, behalve bij Portret scène, zal hier geen rekening mee gehouden worden. Door zelf het diafragma te bepalen kan er meer onscherpte voor een portretje of juist meer scherptediepte voor een digitale macro of landschapopname gerealiseerd worden.
Via het menu van de Nikon D40x is de beeldkwaliteit naar eigen wens in te stellen. Zo kun je er voor kiezen met een lagere resolutie te werken; L voor 10, M voor 5,6 en S voor 2,5 Megapixels en is de compressiefactor in 3 stappen in te stellen. Fine staat voor 1:4, Normaal staat voor 1:8 en Basis staat voor 1:16. Daarnaast kun je RAW, JPEG of RAW+ JPEG opnames maken. Helaas is de laatste keuze alleen mogelijk met JPEG met een Basis compressiefactor.
< vorige pagina - Nikon D40x
Nikon D40x - volgende pagina >
Nikon D40x
Nikon D40x Camera
Nikon D40x SLR
Vergelijk Nikon D40x
Nikon D40x Test
D40x
Nikon D40x Fotos
Nikon D40x Specs
Nikon D40x User Reviews
Nikon Digitale Cameras
Nikon Camera Test