Nikon D40x Camera behuizing
Member of DIWA Awards Nikon Cameras
LetsGoDigital Camera Preview
Nikon D40x DSLR Preview
Nikon D40x Digitale SLR
Nikon preview - Pagina 2/16
Gepubiceerd op Dinsdag 6 Maart 2007
Nikon 3D Color Matrix Meting II Nikon D40x Actiefotografie
Nikon D40x 3D Color Matrix Meting II
Nikon D40x Actiefotografie
Nikon D40x 3D Color Matrix Meting II Nikon D40x Actie fotografie
De 10,2 Megapixel Nikon D40x digitale SLR camera is voorzien van een hoogwaardige belichting die zich in de praktijk, bijvoorbeeld bij de Nikon D80, maar ook bij de professionele D2Xs, ruimschoots heeft bewezen. Ik heb het dan over de 3D Color Matrix Meting II, een geavanceerde en geoptimaliseerde belichting die gebruikt maakt van een speciale kleuren matrixmeting sensor. Het is goed om te zien dat innovatieve en hoge kwaliteitsoplossingen die in het professionele segment worden toegepast ook in snel tempo hun weg vinden in het amateur segment. Helderheid, kleur, contrast, geselecteerd scherpstelgebied en de afstand van de camera tot het onderwerp worden voor iedere foto gemeten. Deze meting refereert aan een on-board database van meer dan 30.000 fotografische scènes om accuraat en met hoge snelheid de uiteindelijke waarde te bepalen. Deze hoogwaardige techniek is naadloos verwerkt in het concept en de gebruiker zal de Nikon D40x dan ook moeiteloos kunnen bedienen.
Hoewel de resolutie van de Nikon D40x ten opzichte van de D40 is verhoogd van 6 naar 10 Megapixels is dit niet ten koste gegaan van de snelheid van continue opnames. De Nikon D40x is in staat achter elkaar 100 JPEG (JPEG Fine compressie) opnames met een snelheid van 3 beelden per seconde te schieten. Een opname in de hoogste JPEG kwaliteit heeft een bestandsgrootte van circa 4,8MB en een resolutie van 3872 x 2592 pixels. Wie liever in RAW formaat zijn kaart volschiet, zal na zes opnames even moeten wachten om de buffer te legen. Een RAW opname heeft een bestandsgrootte van circa 9MB. Het is ook mogelijk tegelijkertijd een opname in RAW en JPEG te maken (bestandsgrootte circa 10,1MB) met een maximale burst van zes opnames in een rij. Het is aan te raden een snelle Secure Digital of SDHC geheugenkaart te gebruiken. De snelheid van 3 bps zal voor de meeste fotografen voldoende zijn om de snelle momenten te kunnen vastleggen. Wie zich echt op actiefotografie wil toeleggen en sneller wil schieten zal moeten omkijken naar een andere camera; bijvoorbeeld de Nikon D200 DSLR.
Witbalans Witbalansinstellingen Beeldcommentaar
Nikon D40x Witbalans
Nikon D40x Witbalansinstellingen
Nikon D40x Beeldcommentaar
Nikon D40x Witbalans Nikon D40x Witbalansinstellingen Nikon D40x Beeldcommentaar
Een uitstekend werkende witbalans is een must voor een geslaagde opname. Zeker degene die in JPEG schiet is afhankelijk van een juiste witbalans. De Nikon D40x heeft naast de automatische witbalans een ruime keuze aan witbalansinstellingen zodat iedere belichtingsituatie gecontroleerd vastgelegd kan worden. Wie in RAW schiet is al wat minder afhankelijk en heeft wat meer speelruimte om achteraf een juiste witbalans te verkrijgen. Nikon Capture NX is een van de vele RAW bewerkingpakketten die verkrijgbaar zijn en waarmee uitstekend RAW formaat opnames bewerkt en geconverteerd kunnen worden.
Naast de standaard witbalansinstellingen zoals kunstlicht, daglicht, bewolkt, direct zonlicht, etc. biedt de Nikon D40x DSLR een zogenaamde PRE witbalans Preset instelling. Deze instelling maakt het mogelijk handmatig de witbalans te bepalen aan de hand van een grijskaart of een wit onderwerp. Daarnaast is het mogelijk de witbalans van een eerder gemaakte opname als referentie te gebruiken en te kopiëren naar de PRE witbalans Preset instelling. Dit is alleen mogelijk met opnames die met de Nikon D40x digitale SLR camera zijn gemaakt.
Het is zelfs mogelijk de opnames die met de Nikon D40x camera gemaakt zijn te voorzien van een tekst. De tekst heeft een maximale lengte van 36 karakters en kan via het menu van de camera worden ingevoerd. Op de monitor verschijnt een virtueel toetsenbord waarmee de tekst geïmporteerd kan worden. Via de standaard geleverde PictureProject of de optioneel verkrijgbare Nikon Capture NX software is het mogelijk de tekst weer terug te lezen.
Afspelen op TV Instelwiel Nikon informatie
Nikon D40x Afspelen op TV
Nikon D40x Instelwiel
Nikon D40x Informatie
Nikon D40x Afspelen op TV Nikon D40x Instelwiel Nikon D40x Informatie
Naast het afspelen van de opnames via de 2,5-inch monitor is het ook mogelijk de Nikon D40x aan te sluiten op een televisie. De Video Out interface geeft het signaal door via de videokabel, met de ingebouwde diashow functie kunnen de beelden op volgorde naar eigen keuze op een groot formaat scherm worden weergegeven. Natuurlijk is ook Nikon's Pictmotion weer van de partij, een programma waarmee fraaie diashows zijn op te maken. Een dergelijk onderdeel kan dan ook niet ontbreken in het camera-segment waarin de Nikon D40x wordt geplaatst.
Bovenop de camera, rechts van de ingebouwde flitser, is een instelwiel geplaatst met daarop een groot aantal hoofdprogramma's. Naast de geavanceerde programma's P/S/A/M waarmee volledige controle over de camerainstellingen mogelijk is, zijn er ook een aantal voorge-programmeerde scènes waarmee alleen die instellingen te wijzigen zijn die gerelateerd zijn aan het gekozen programma. Op die manier kun je heel eenvoudig bepaalde opnames maken zonder dat hiervoor enige fotografische kennis nodig is.
Door het compacte formaat van de Nikon D40x digitale SLR camera heeft de kleine informatiedisplay bovenop de camera het veld moeten ruimen. De informatie wordt nu direct weergegeven op de grote 2,5-inch formaat display achterop de camera. Door het grote formaat kan er in een keer veel meer informatie weergegeven worden en worden de verschillende instellingen overzichtelijk getoond. Het is mogelijk de achtergrond te wijzigen zodat je ook jouw eigen favoriete opname als achtergrond kunt gebruiken.
< vorige pagina - Nikon D40x
Nikon D40x - volgende pagina >
Nikon D40x
Nikon D40x Camera
Nikon D40x SLR
Vergelijk Nikon D40x
Nikon D40x Test
D40x
Nikon D40x Fotos
Nikon D40x Specs
Nikon D40x User Reviews
Nikon Digitale Cameras
Nikon Camera Test