Nikon D40x Camera Preview
Member of DIWA Awards Nikon
LetsGoDigital Camera Preview
Nikon D40x DSLR Preview
Nikon D40x Digitale SLR
Nikon preview - Pagina 1/16
Gepubiceerd op Dinsdag 6 Maart 2007
Geschreven door Dennis Hissink
Nikon D40x
Introductie "Nikon D40x"
Nikon verraste vorig jaar de digitale SLR cameramarkt met de introductie van een zes Megapixel camera. En zoals verwacht waren de eerste reacties veelal die van teleurstelling. Was het immers niet zo dat iedere zichzelf respecterende camera-fabrikant mee moest gaan in de Megapixel race? Nikon zette met de introductie van de Nikon D40 de voet dwars en heeft het belang van pixelkwaliteit overtuigend laten doordringen. Het grootste deel van de consumenten, laten we zeggen de huis- tuin, en keukenfotografen heeft absoluut geen baat bij grote aantallen Megapixels zolang men zich niet op het pad van de veeleisende hobby of professionele fotograaf begeeft. Voor wie toch de behoefte heeft aan meer Megapixels om bijvoorbeeld deelvergrotingen te maken van zijn bestanden of digitale fotografie als serieuze hobby wil bedrijven heeft Nikon een zustermodel van de D40 geïntroduceerd: de Nikon D40x. De Nikon D40x heeft dezelfde functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid als de D40, maar is daarentegen uitgerust met een 10,2 Megapixel CDD beeldsensor. Ik heb een pre-productie sample van de nieuwe Nikon D40x een tijdje op kantoor gehad en zal meer inzicht geven in de mogelijkheden van Nikon's nieuwe DSLR in de nu volgende uitgebreide Nikon D40x preview.
Nikon D40x Digitale SLR Preview
Nikon D40x Camera behuizing Nikon D40x Geheugenkaart
Nikon D40x Camera behuizing
Nikon D40x Secure Digital geheugenkaart
Nikon D40x Camera behuizing Nikon D40x Secure Digital geheugenkaart
De nieuwe Nikon D40x heeft dezelfde uiterlijke kenmerken als de D40 camera, weegt ongeveer 20 gram zwaarder (exclusief accu en geheugenkaart) en heeft exact dezelfde maatvoeringen. Met de introductie van de Nikon D40x heeft Nikon dus een tweede digitale SLR camera in zijn assortiment opgenomen waarbij het compacte ontwerp en de gebruiksvriendelijke bediening absoluut prioriteit hebben gekregen. Recente cijfers (BCN ranking Japan) hebben aangetoond dat Nikon in Japan met de Nikon D40, D80 en D200 zeer succesvolle verkoopcijfers heeft laten zien. Het in snel tempo op de markt introduceren van doordachte DSLR modellen blijkt garant te staan voor het veroveren van marktaandeel. De kenmerken van de Nikon D40x zijn net als bij de D40 gericht op de massa; dat deel van de consumenten waar aantallen te halen zijn. Het concept waar Nikon jaren geleden voor tekende staat nog steeds overeind. De beeldsensor heeft het DX formaat en in combinatie met de Nikon F bajonet vatting wordt uitwisselbaarheid met AF-S en AF-I CPU lenzen gegarandeerd. Het is nochtans niet mogelijk, evenmin als bij de D40, om niet-CPU lenzen op de D40x te plaatsen.
Op het moment dat Nikon bekend maakte dat de D50 alleen Secure Digital als opslagmedium gebruikte waren de eerste reacties soms wat negatief. Immers: hoe kon een merk als Nikon afstand nemen van de CompactFlash geheugenkaart? Zoals vaker gebeurt, blijkt langetermijnplanning onderschat en naar verwachting zal dan ook niemand meer wakker liggen van de bekendmaking van Nikon's ondersteuning van de SD kaart voor de nieuwe Nikon D40x. De Nikon D40x heeft aan de achterkant, in de handgreep, een ingebouwd kaartslot waar een Secure Digital of SDHC geheugenkaart ingestoken kan worden. De Secure Digital kaart en de sinds kort verkrijgbare SDHC (Secure Digital High Capacity) kaarten zijn niet meer weg te denken en zijn in technisch opzicht gewaagd aan de grotere CompactFlash geheugenkaarten. Naar verwachting zal de 8GB SDHC kaart nog dit jaar worden geïntroduceerd als voorloper op de 16 en 32GB geheugenkaarten die zeker daarna hun opwachting zullen maken. Voorlopig kan de bezitter van de Nikon D40x SD kaarten tot 2GB en SDHC tot en met 4GB inzetten en zal er genoeg keuze zijn uit opslagcapaciteiten, maar ook uit verschillende snelheden. Op dit moment is de maximale snelheid 20MB/sec voor een SDHC klasse 6 kaart.
Creative Lighting System Nikon D40x - ISO Nikon D40x - Auto ISO
Creative Lighting System
ISO instellingen
Auto ISO
Nikon D40x Creative Lighting System Nikon D40x ISO instellingen Nikon D40x Auto ISO
De Nikon D40x is natuurlijk voorzien van een ingebouwde flitser. Deze flitser heeft een richtgetal van 12 dat voldoende is voor onderwerpen op een paar meter afstand van de camera. Wie echter meer met licht wil doen kan zich uitleven met Nikon's Creative Lighting System door de Nikon D40x uit te rusten met een SB-800, SB-600, SB-400, SB-R200 of R1C1 draadloze close-up Speedlight flitser. Via de iTTL flitsmeting wordt een uitgebalanceerde belichting verkregen en kan in vrijwel elke belichting-omstandigheid probleemloos gefotografeerd worden.
Ten opzichte van de D40 heeft de Nikon D40x een grotere reeks ISO instellingen tot zijn beschikking. In plaats van 200 ISO als eerste gevoeligheid heeft de Nikon D40x DSLR 100 tot 1600 ISO als standaard ISO reeks met H1 als extra hoge ISO. Het is niet mogelijk de ISO in kleine stapjes nauwkeurig in te stellen. Deze verfijnde instelmogelijkheden zijn weggelegd voor de Nikon D80 en hogere modellen. Door de pre-productie status is het nog niet mogelijk een definitieve uitspraak te doen over de ISO kwaliteit bij hoge ISO opnames.
Handig is de Auto ISO mode. Deze instelling is via het menu van de camera te activeren en zorgt ervoor dat de Nikon D40x automatisch de ingestelde ISO waarde aanpast als de belichting door de ISO instelling niet optimaal uitvalt of wanneer de minimaal ingestelde sluitertijd overschreden wordt (P en A mode). In de zoeker en op de LCD monitor is Auto ISO constant te zien en zal gaan knipperen wanneer de ingestelde waarde automatisch door de camera aangepast gaat worden.
Nikon EN-EL9 accu Nikon MB-23 lader
Nikon EN-EL9 accu Nikon MB-23 snellader
Nikon D40x EN-EL9 accu Nikon D40x MB-23 snellader
Net als de D40 maakt ook de Nikon D40x gebruik van de kleine Nikon EN-EL9 Lithium Ion accu. Hoewel compact (36 x56 x 14mm) en licht (51 gram) is door een verbeterd energiebeheer een groter aantal opnames uit een volle accu te halen. Volgens de gehanteerde CIPA standaard zijn 520 opnames uit de accu te halen (470 opnames bij de D40). De accu dient eerst via de geleverde MB-23 snellader volledig opgeladen te worden en kan daarna onderin de handgreep gestoken worden, waar het batterijcompartiment zich bevindt. Er is geen optionele batterijgrip voor de Nikon D40x beschikbaar.
De Nikon D40x wordt met een snellader geleverd; de MB-23 lader. De MB-23 is een snellader geschikt voor 100 - 240V en biedt ondersteuning voor het laden van de Nikon EN-EL9 Lithium Ion accu. Het volledig opladen van een EN-EL-9 accu neemt ongeveer 90 minuten in beslag. Tijdens het laden zal het Charge lampje gaan knipperen. Wanneer het lampje continu brandt is het laden voltooid en kan de accu in combinatie met de Nikon D40x gebruikt worden. Voor de bezitters van een oudere Nikon DSLR camera betekent een overstap ook een nieuw type accu.
Nikon D40x Digitale SLR
Nikon D40x
Gepubiceerd op Dinsdag 6 Maart 2007
Geschreven door Dennis Hissink
Editors commentaar:
"De introductie van de D40 met 'slechts' 6 Megapixels is internationaal een succes waarmee Nikon zijn gelijk heeft gekregen. De massa is op dit moment niet gebaat bij hoge resolutie; je kunt immers de opnames op elk gewenst formaat afdrukken in hoge kwaliteit. Toch is er altijd ruimte voor wat extra reserve moet Nikon gedacht hebben en daar er een vacuüm dreigde te ontstaan tussen de D40 en D80 digitale SLR camera's komt de introductie van een tien Megapixel DSLR precies op tijd. De Nikon D40x is een digitale SLR camera met een hogere resolutie voor diegene die wat meer pixels in reserve wil hebben om bijvoorbeeld bij beeldbewerking alle vrijheid te genieten. De Nikon D40x is hier en daar wat opgewaardeerd, maar heeft grotendeels het karakter van zijn kleine broer, de D40, behouden. De gebruiksvriendelijke bediening met behulp van de ingebouwde gidsfunctie is nadrukkelijk overeind gebleven. De nadruk van dit concept ligt op plezier bij het fotograferen zonder hiervoor fotografische kennis in huis te moeten hebben…"
Nikon D40x Digitale SLR
Nikon D40x - volgende pagina >
Nikon D40x
Nikon D40x Camera
Nikon D40x SLR
Vergelijk Nikon D40x
Nikon D40x Test
D40x
Nikon D40x Fotos
Nikon D40x Specs
Nikon D40x User Reviews
Nikon Digitale Cameras
Nikon Camera Test
Nikon D40x
Nikon D40x
Nikon D40x