Nikon D200 Test
Member of DIWA Awards LetsGoDigital Online Magazine
Nikon D200 D-SLR Digitale Camera Preview
D200 SLR - Pagina 1/20
Dinsdag 1 November 2005
Geschreven door: Dennis Hissink
Introductie
Soms bevindt zich tussen de vele productaankondigingen een product dat je beslist in handen wilt houden en het wachten daarop is bijna onmogelijk. Vandaag echter zijn we verheugd u een exclusieve preview te kunnen bieden van een zeer interessante, langverwachte nieuwe Nikon D-SLR: de Nikon D200. Nikon claimt: "De Nikon D200 slaat een brug", en nadat ik persoonlijk de nieuwe D200 D-SLR heb mogen uitproberen, kan ik deze verklaring alleen maar bevestigen. Op dit moment is er geen enkele oplossing die de Nikon D200 kan evenaren, niet eens bij benadering, voor wat betreft kwaliteit, specificaties en prijs. Met de introductie van de D200, creëert Nikon een nieuwe klasse van digitale SLR camera's die precies tussen de instap (D50 en D70s) en professionele D-SLR camera's (D2Hs en D2x) inpast. Zelf ben ik een fervent D100 gebruiker; dagelijks maak ik productshots zoals die van de D200 die je tegenkomt in deze Nikon D200 preview. Natuurlijk wilde ik graag mijn D100 upgraden maar tot nu toe ontbrak er een D-SLR zoals de D200. Tot nu toe dus....
Nikon D200 slaat de brug tussen amateur en professional
Nikon D200 Professioneel uiterlijk Nikon D200 Geavanceerde bediening
Nikon D200 D-SLR Professioneel uiterlijk en gevoel Nikon D200 D-SLR Geavanceerde bediening
Nikon D200 D-SLR Professioneel uiterlijk en gevoel Nikon D200 D-SLR Geavanceerde bediening
Wanneer je een nieuwe camera voor de eerste keer in je hand hebt, dan voelt hij of goed, of slecht aan. De Nikon D200 voelt gewoon perfect! De D200 digitale reflex camera combineert een solide uiterlijk en gevoel met een geavanceerde bediening die je mag verwachten van een professionele digitale spiegelreflexcamera. De knoppen van de Nikon D2x, een 2.5-inch formaat LCD display met 230.000 pixels, 10.2 effectieve Megapixels, hoge snelheid continue opname tot 37 beelden in JPEG en 22 in RAW formaat, een grote lichtsterke zoeker met een beeldweergave van 95%, gevuld met Nikon D2x functies, verpakt in een lichtgewichte, robuuste magnesium behuizing zijn enkele van de vele functies die de Nikon D200 de status van hoge kwaliteit verlenen. Maar wat is zijn prijs? We weten allemaal dat Canon een van de grootste concurrenten is in de digitale fotografiewereld, en de laatste introductie van een full-frame D-SLR verraste ons allemaal. Slechts door zijn prijs is hij voor de meesten van ons buiten bereik. Volgens de informatie die ik gekregen heb, hoewel op dit moment nog niet officieel bevestigd, en afhankelijk van de regio, zal de prijs van de nieuwe Nikon D200 ver onder de 2.000 Euro liggen. Waarschijnlijk rond de 1700 Euro (excl. BTW)! Een prijs die shockeert en wel heel concurrerend is.
Bij de bediening van de Nikon D200 lijkt het alsof je een kleinere versie van de Nikon D2X in je handen houdt. De complete bediening van de D200 is geërfd van de reeds zeer bekende en gewaardeerde Nikon D2x D-SLR. Het is niet alleen het uiterlijk en het gevoel van de body van de D200 die je het gevoel geven dat je doet denken: "Ik ben een PRO...", het is het menu dat dit bevestigt met meer dan 40 custom instellingen. Het kostte me aardig wat tijd om één voor één door al deze instellingen te lopen. In vergelijking met de D100 is de D200 niet slechts een simpele opvolger, maar vertegenwoordigt hij een compleet geëvolueerde nieuwe generatie. De grote 2.5 inch LCD display biedt een hoge resolutie en geeft perfect zicht op de genomen foto's. De nieuwe display biedt een ultra brede beeldhoek van 170° naar alle richtingen. Dit moest ik natuurlijk in fel zonlicht uitproberen, en ja, de LCD is ook bij zonnig weer contrastrijk. Opgenomen foto's kunnen vergroot bekeken worden tot 400%. Dit is zeer handig zodat je je ervan verzekert dat het moment dat je vastgelegd hebt, ook werkelijk het moment is dat je vast wilt houden. De vergotingsfunctie is prima geschikt om kleine details te checken.
Monitorbescherming Batterij opladen Batterij EN-EL3e
Nikon D200 SLR Batterij EN-EL3e
Nikon D200 SLR Monitorbescherming Nikon D200 SLR Batterij opladen Nikon D200 SLR Batterij EN-EL3e
Voor het beschermen en schoonhouden van de grote 2.5-inch monitor, levert Nikon een Nikon BM-6 LCD monitor beschermkap bij de D200. Hij is gemakkelijk aan te brengen; plaats de bovenkant van de beschermkap juist boven de LCD display en klik hem op zijn plek. Verwijderen gebeurt door stevig aan de onderkant van de kap te trekken. Persoonlijk zou ik hem in de praktijk niet gebruiken, hoewel ik me kan voorstellen dat je vooral in het begin stof, krassen of wat dan ook verre van je nieuwe display wilt houden!
De Nikon MH-18a snellader die gebruikt wordt om de Nikon EN-EL3e Lithium-ion batterij op te laden, zit bijgesloten in de doos. Het is een nieuw type batterij, intelligenter, die de camera gedetailleerde informatie geeft over het aantal keren dat hij opgeladen is en over zijn conditie. Plaats de batterij in de lader, kijk of het Charge batterij lampje knippert als de batterij oplaadt en laat de batterij in de lader totdat hij volledig opgeladen is wat zo'n twee uur en 15 minuten zal duren. Het Charge lampje stopt met knipperen als het proces geheel afgerond is.
De D200 D-SLR gebruikt een nieuw ontworgen hoge energie Lithium-ion batterij. De batterij zou voldoende energie moeten leveren voor ongeveer 1800 foto's, genoeg om je op een regenachtige dag niet te vervelen! De EN-EL3e batterij deelt zijn informatie met de camera. De status van de batterij kan gecheckt worden via het menu, hij toont de status op zes niveaus, samen met de batterijduur en het aantal foto's dat genomen is na de laatste keer dat de batterij opgeladen werd. De nieuw ontwikkelde optionele Nikon MB-D200 batterijpack verlengt de fotografeercapaciteit door twee EN-EL3e batterijen of zes AA formaat batterijen.
Dennis Hissink
Dioptrie Top LCD panel
Nikon D200 SLR Top LCD panel
Editor's commentaar:
"Tja, wat kan ik zeggen? Ik ben enthousiast maar misschien is dat niet het correcte woord: ik ben opgewonden benadert dichter het gevoel dat ik over de D200 heb. Opgewonden omdat ik geloof dat de Nikon D200 het juiste product is voor alle trouw wachtende Nikon fans. Ok, je kunt twisten over het feit dat het zolang duurde voordat Nikon anticipeerde op de snel groeiende markt, maar hé, hij is er nu! Ik ben ervan overtuigd dat Nikon D100 gebruikers, inclusief mijzelf, positief zullen reageren op deze introductie en zullen upgraden naar dit nieuwe niveau waar PRO en Entry-level elkaar ontmoeten... een brug is geslagen! Ik kan me ook voorstellen dat de D200 gebruikt zal worden als tweede body voor professionals die daarmee de voordelen van de DX standaard gebruiken. De Nikon D200 heeft het allemaal en ik ben er zeker van dat we hier te maken hebben met een allround digitale spiegelreflex camera met een zeer interessant prijskaartje..."
Nikon D200 SLR Dioptrie Nikon D200 SLR Top LCD panel
Doordat de Nikon D200 een digitale spiegelreflex is moet je de optische zoeker gebruiken om foto's te kaderen. Om een helder zicht te krijgen, is het handig om te zorgen dat de display in de zoeker hetzelfde afgesteld staat als de focusmogelijkheid van je eigen oog. Indien nodig kan de dioptrie aanpassing geschieden door te draaien aan de controleknop, naast de zoeker, totdat de focus kaders duidelijk scherp in beeld zijn als je via de ontspanknop scherpstelt. De oude dioptrie controleknop op de Nikon D100 veranderde te gemakkelijk waardoor een 'out-of-focus' beeld ontstond. De nieuwe dioptrie controleknop biedt meer weerstand en zal daardoor niet snel per ongeluk versteld worden.
De Nikon D200 biedt momenteel het grootste top LCD scherm van de industrie. Het bevat een schat aan gegevens zoals: fotografeerinstelling, batterijconditie, kaartinformatie, hulplijnen weergave, sluitertijd, diafragma, aantal overblijvende shots en nog veel meer. Door de powerknop in een zijwaartse positie te houden, wordt het tegenlicht van het controle scherm geactiveerd, waardoor de display ook in het donker goed te lezen is. Het blijft actief totdat de ontspanknop losgelaten wordt of als de belichtingsmeters van de D200 actief zijn.
Nikon D200 - volgende pagina >
Digitale camera magazine