Nikon Coolpix S4 test
Member of DIWA Awards LetsGoDigital Online Magazine - Your Online Magazine for Digital Imaging
Nikon Coolpix S4 Digitale Camera Preview
S4 Coolpix - Pagina 1/8
Vrijdag 28 Oktober 2005
Geschreven door: Dennis Hissink
Introductie
De Nikon Coolpix S4 is één van de Coolpix digitale camera's die door Nikon werd geïntroduceerd juist voordat de IFA 2005 van start ging. Het concept van de Nikon S4 is een oude bekende. De kantelbare optische zoomlens is al eerder opgenomen in bijvoorbeeld de Coolpix 4500 en 995 digitale camera's. Toentertijd een succesvol concept, mede door de uitgebreide mogelijkheden die deze modellen met zich mee brachten. In feite werden de genoemde camera veelal door fotografen als aantrekkelijke tweede camera gezien. Hoewel het design van de Nikon Coolpix S4 enigszins gelijkenis vertoont met zijn voorgangers lijkt de doelgroep gewijzigd te zijn. En mijn inschatting is dan ook dat de doelgroep een stuk groter is, de S4 camera is meer een instapmodel met aantrekkelijke specificaties en met minder nadruk op allround capaciteiten. Grote wijzigingen zijn met name terug te vinden in het objectief dat met 10x optische zoom veel optische reikwijdte geeft en daarnaast de intrede van de 6 Megapixel CCD met daarbij de software oplossing die door Nikon meer en meer toegepast wordt. De Nikon S4 digitale camera hebben wij kort in huis gehad. Het betreft een pre-productie model zodat we op dit moment alleen een uitgebreide preview publiceren. De Nikon Coolpix S4 preview geeft een overzicht van de mogelijkheden en belicht de camera van diverse kanten.
Nikon Coolpix S4 met 10x optische zoom en kantelbaar objectief
Nikon Coolpix S4 met 10x optische zoom en kantelbaar objectief
Nikon S4 Opslagmedium
Nikon S4 Batterijen
Nikon CoolPix S4 Opslagmedium
Nikon Coolpix S4 Opslagmedium Nikon Coolpix S4 Batterijen
De Secure Digital geheugenkaart is bijna niet meer weg te denken. Ook de Nikon S4 camera maakt gebruik van dit type geheugenkaart. Daarnaast is de S4 digitale camera uitgerust met een intern geheugen van ongeveer 13,5MB. Is er geen geheugenkaart geplaatst, dan worden de foto's opgeslagen op, weergegeven in en gewist van het interne geheugen van de camera. Wordt er daarentegen wel een SD kaart gebruikt dan heeft deze de prioriteit. Bij gebruik van de SD kaart heeft formatteren alleen betrekking op de geheugenkaart, niet op het interne geheugen. De SD kaart moet worden verwijderd voordat u het interne geheugen kunt formatteren of gebruiken voor opslaan, wissen of bekijken van foto's. Tijdens de preview heb ik gebruik gemaakt van de SanDisk Ultra II Plus SD geheugenkaart. Dit handige kaartje is in tweeën te knikken waarna een USB interface vrijkomt. De SD Plus kaart kan vanuit de Nikon Coolpix S4 direct in een vrije USB poort gestoken worden zonder dat er enige bekabeling of een cardreader nodig is. Natuurlijk kun je de camera ook via een USB kabel aansluiten en op deze manier de bestanden overzetten.
Om de camera in leven te houden zijn twee AA formaat batterijen nodig. De camera wordt of geleverd met twee AA alkaline batterijen of 2 AA NiMH batterijen inclusief lader. Dit ligt aan het land of de regio waar de S4 verkocht wordt. Uitgaande van de levering van de oplaadbare batterijen dienen deze natuurlijk eerst even opgeladen te worden. Met de geleverde Nikon MH-71 lader worden de twee oplaadbare NiMH batterijen in ongeveer tweeënhalf uur tijd opgeladen. Het lampje op de lader knippert tijdens het laden en gaat uit wanneer de batterijen volledig opgeladen zijn. De onderzijde van de Nikon S4 herbergt het batterijcompartiment. Een goed sluitende deksel houdt het compartiment op slot. Door het klepje in de juiste richting te schuiven opent het compartiment zich en kunnen de twee AA formaat batterijen in het compartiment geschoven worden. Naast het gebruik van NiMH batterijen ondersteunt de Coolpix S4 camera alkaline en Lithium batterijen. Eigenaardig is het feit dat in het menu van de camera moet worden aangegeven welke batterij in de camera gebruikt worden om er zeker van te zijn dat de batterij-indicator het juiste batterijniveau weergeeft. Wie de camera langdurig op een vaste locatie wil gebruiken kan de optionele Nikon EH-62B lichtnetadapter overwegen.
Hoofdschakelaar Kantelbaar objectief AF-hulpverlichting
Nikon CoolPix S4 Hoofdschakelaar Nikon CoolPix S4 Kantelbaar objectief
Nikon Coolpix S4 Hoofdschakelaar Nikon Coolpix S4 Kantelbaar objectief Nikon Coolpix S4 AF-hulpverlichting
Bovenop de camera is de hoofdschakelaar geplaatst. Hiermee kan de Nikon S4 digitale camera ingesteld worden voor het weergeven en/of opnemen van foto's of het opnemen van videoclips. Naast de schakelaar is een minuscuul klein led geplaatst dat een indicatie geeft voor de volgende status: continu branden als de camera geactiveerd is, flikkert in de stand-by stand, knippert bij lege batterijen en staat uit wanneer de camera uitgeschakeld is. De aan/uit schakelaar is naast de hoofdschakelaar geplaatst.
Het unieke kantelbare objectief kan tot 180° naar voren worden gedraaid vanuit de opbergstand (0°) of 90° in de richting van de gebruiker. Op deze wijze kun je eenvoudig een zelfportretje maken of een opname maken vanuit een moeilijke positie. De weergave op de monitor wordt gespiegeld op het moment dat het objectief naar de gebruiker is gedraaid. Dit concept is voor de Nikon kenner een oude bekende, voorgaande modellen zoals de Nikon Coolpix 4500, 950 voerden deze optie. Het grote verschil met het kantelbare objectief is de enorme sprong voorwaarts met betrekking tot het bereik; van 4x optische zoom naar 10x!
Als er weinig omgevingslicht is of als er een onderwerp wordt gefotografeerd onder slechte lichtomstandigheden zal de AF-hulpverlichting automatisch geactiveerd worden. Door te richten en de ontspanknop half in te drukken zal een felle lichtbundel de automatische scherpstellingen van de camera bijstaan. De hulpverlichting heeft een maximumbereik van 2 meter. De AF-hulpverlichting zal niet worden geactiveerd wanneer deze via het menu is uitgeschakeld of wanneer de camera in bepaalde scènes opneemt, zoals schemering, nachtlandschap, etc. Standaard staat de AF-hulpverlichting automatisch ingeschakeld.
Dennis Hissink
Flitser Macro / Close-up
Nikon S4 Flitser
Editor's commentaar:
"De Nikon S4 bevalt mij prima. Het handige concept waarmee Nikon ten tijde van de Coolpix 4500 en 995 scoorde, het kantelbare objectief, doet vertrouwd aan. Het geeft mij alle gelegenheid om vrijwel uit elke hoek te fotograferen. Een optisch bereik van 38-380mm (equivalent van 35mm formaat) dekt een enorm gebied dat door een redelijk compact formaat camera wordt geboden. Qua bediening en qua mogelijkheden lijkt de Nikon Coolpix S4 veel op zijn mede-introducés. Het menu is overzichtelijk en laat zich snel en eenvoudig navigeren. De voorgeprogrammeerde scènes zijn bekend, maar de combinatie van scènes en compositie-assistentie, "In camera Red Eye removal", en Gezichtsherkenning AF zijn zijn sterke troeven die de Coolpix S4 camera met stip laten stijgen in de orde van gebruiksvriendelijkheid. Het groot formaat LCD display (2.5-inch) biedt een uitstekende weergave en is een goede vervanging van de toch altijd te kleine optische zoeker."
Nikon S4 Flitser Nikon S4 Macro / Close-up
De S4 digitale camera heeft een kleine flitser ingebouwd, pal naast het objectief. De camera kent een aantal flitsinstellingen: auto, auto met rode ogen reductie, flitser uit, invulflits en flitsen met lange sluitertijden. Met betrekking tot de rode ogen en de flitser die pal naast de lens is geplaatst: de Coolpix S4 camera kent een geavanceerde rode-ogencorrectie. De camera analyseert het beeld op rode ogen. Indien deze worden aangetroffen, wordt de foto bewerkt om het effect ervan te verminderen ("In-Camera Red-Eye Fix"). Het kost iets meer tijd om de foto op te slaan.
De Nikon S4 camera heeft een speciale macro / close-up stand. De Nikon camera's kennen van oudsher al een uitstekende macro functie. Deze stand kan worden gebruikt om opnamen op zeer korte afstand, tot 4cm, te maken. Door het kantelbare objectief is het een stuk handiger om bepaalde close-up opnamen te maken. In de macro / close-up stand stelt de S4 camera continu scherp, ook als de ontspanknop niet half wordt ingedrukt. De interne flitser heeft een minimale afstand van 40cm nodig om niet-egaal belichte foto's te voorkomen.
Nikon Coolpix S4 - volgende pagina >
Hoofdpagina
Laatste nieuws
Digitale camera's
Vergelijk digitale camera
Digitale camera test