Nikon Coolpix S3 review LetsGoDigital
Lid van DIWA Awards LetsGoDigital Online Magazine - Uw Online Magazine voor Digitale Fotografie
Nikon Coolpix S3 Digitale Camera Preview
S3 Coolpix - Pagina 1/8
Maandag 10 Oktober 2005
Geschreven door Dennis Hissink
Introductie
Net voordat de IFA 2005 van start ging heeft Nikon een nieuwe serie digitale camera's geïntroduceerd waaronder de Nikon Coolpix S3. Deze stijlvol ontworpen digitale camera wordt in diverse kleuren uitgeleverd, de witte versie hebben wij voor een paar dagen op kantoor gehad. De sample die we in deze preview uitgebreid tonen is een zogenaamde pre-productie sample wat inhoudt dat eindconclusies over de beeldkwaliteit en overige kwaliteit aspecten niet gegeven worden. Wij willen u echter in geen geval de mogelijkheid onthouden om alvast uitgebreid kennis te maken met de nieuwe Nikon S3 camera. De Nikon S3 digitale camera heeft een fraai voorkomen, en het compacte formaat leent zich uitstekend voor het meedragen van de S3 waarheen je ook gaat. De hoge resolutie van 6 Megapixels verpakt in een behuizing van slechts 19mm dik en een intern optisch Nikkor objectief met een bereik van 35-105mm en natuurlijk niet te vergeten het fraaie 2.5-inch formaat display maken de Nikon Coolpix S3 verrassend veelzijdig inzetbaar. De komende preview geeft een weergave van de mogelijkheden en de functies die de S3 met zich meedraagt.
Nikon CoolPix S3 een juweel van een design
Nikon CoolPix S3 een juweel van een design
Opslagmedia
LCD display
Nikon CoolPix S3 Opslagmedia Nikon CoolPix S3 LCD display
Nikon CoolPix S3 Opslagmedia Nikon CoolPix S3 LCD display
Ook Nikon heeft zich al enkele jaren bijna volledig gericht op de Secure Digital (SD) geheugenkaart als opslagmedium. De SD kaart is in diverse uitvoeringen verkrijgbaar waarbij snelheid en opslagcapaciteit het grote verschil uitmaken. Voor de preview van de Nikon S3 camera heb ik een SanDisk Ultra II SD Plus geheugenkaart gebruikt. Dit type geheugenkaart heeft een unieke eigenschap zoals de productopname laat zien. Het kaartje is in tweeën te knikken waarna een USB interface vrij komt. De SD Plus kaart kan vanuit de camera direct in een vrije USB poort gestoken worden zonder dat er enige bekabeling of een cardreader nodig is. De foto's die met de Coolpix S3 gemaakt worden kunnen ook in het interne geheugen worden opgeslagen. Zodra er een geheugenkaart gebruikt wordt krijgt de opslag op de kaart de prioriteit. Om het interne geheugen te formatteren dient de geheugenkaart eerst uit de camera te worden gehaald. Aan de zijkant van de camera is een klein geheugencompartiment netjes achter een fraaie deksel verborgen. Gezien de resolutie van 6 Megapixels en de grootte van de bestanden is een minimale opslagcapaciteit van 256MB (80 opnamen in hoogste resolutie) gewenst.
Dat de optische zoeker bij een compacte digitale camera een onderdeel is dat niet veel wordt gebruikt is iets wat velen al langer opviel. Vooral bij grote evenementen is het typerend dat je fotograferende mensen niet langer meer zag turen via de camera door een zoeker, maar dat de lichaamshouding was veranderd in het bijna gestrekt houden van beide armen en de blik strak gefocust op het kleine scherm. Nikon had al eens eerder geëxperimenteerd met een digitale camera zonder zoeker, maar kreeg niet zelden vanuit de media de nodige kritiek vanwege het ontbreken van de zogenaamde onmisbare schakel in de vorm van de optische zoeker. Nu was het wel zo dat de kwaliteit van de LCD display nog niet zo hoogstaand was. De Nikon Coolpix S3 heeft geen optische zoeker, maar is voorzien van een 2.5-inch formaat LCD display. Niet alleen is hij een streling voor het oog; het praktische gebruik van het menu, het plezier van de weergave en het eenvoudig kunnen maken van een compositie nemen hiermee toe. De display heeft een resolutie van 110.000 pixels en kan in helderheid worden aangepast.
Accu opladen Accu plaatsen Interne flitser
Nikon CoolPix S3 Accu opladen
Nikon CoolPix S3 Interne flitser
Nikon CoolPix S3 Accu opladen Nikon CoolPix S3 Accu plaatsen Nikon CoolPix S3 Interne flitser
De Nikon S3 camera wordt geleverd met het Nikon MV-11 COOL-station. Dit station wordt via de lichtnetadapter aangesloten. De camera wordt vervolgens in het station geplaatst en direct wordt de accu bijgeladen. Dit handige systeem draagt bij aan het gebruikersgemak. Tijdens het laden knippert de groene batterij-indicator naast de display. Als deze continu brandt is de accu opgeladen en de Coolpix S3 kan van het station worden verwijderd. Doordat je de camera direct op het station plaats en dus niet eerst een lader moet pakken, accu moet verwijderen, etc. is het gemak toegenomen en ben je absoluut verzekerd van een volledig opgeladen accu.
Allereerst is het nodig de geleverde accu op te laden en deze in de camera te plaatsen. Schuif het deksel open, plaats de batterij op de juiste manier en sluit het deksel. Het batterijcompartiment van de Nikon S3 digitale camera is voorzien van een oranje gekleurde batterijvergrendeling. De oranje batterijvergrendeling schiet naar voren wanneer de batterij volledig is geplaatst en vergrendelt de batterij zodat hij op zijn plaats blijft. Een doeltreffende manier die tevens voorkomt dat de kostbare Lithium-ion accu uit het compartiment valt zodra dit geopend wordt.
De S3 digitale camera is voorzien van een klein ingebouwd flitsertje. De camera kent vijf flitsinstellingen: auto, auto met rode ogen reductie, flitser uit, invulflits en flitsen met lange sluitertijden. In de auto stand zal de camera bij weinig licht de flitser ontsteken en tevens, indien nodig, de gevoeligheid (ISO) verhogen. Het kleine flitsertje heeft bij het maken van een foto in de telestand een beperkte effectieve lichtopbrengst van maximaal 1,4 meter. De minimale afstand die nodig is om de hele compositie egaal uit te lichten is 30 centimeter.
Dennis Hissink - LetsGoDigital Online Magazine
Optische zoom AF-hulpverlichting
Nikon S3 Optische zoom Nikon S3 AF-hulpverlichting
Editor's commetaar:
"De Nikon Coolpix S3 is een logisch vervolg op het vorige model, de Nikon Coolpix S2 Nikon heeft de lat met de verhoging in resolutie op 6 Megapixels gelegd en verlaat daarmee de 5 Megapixels en lagere resolutie klasse. Op dit moment hebben diverse fabrikanten een stijlvol design cameraatje in het assortiment opgenomen met een uiteenlopende resolutie van 5 - 8 Megapixels. Het concept van de Coolpix S-serie lijkt stevig te staan en het mag gezegd worden het design is zeer geslaagd. Het handige formaat is ideaal om even in de binnenzak mee te nemen. Persoonlijk vind ik de Nikon S3 een goede combinatie van Design en Gebruikersgemak, een prima formaat LCD en een fraai en tegelijkertijd gebruiksvriendelijk ontwerp. Wat wil een mens nog meer?"
Nikon S3 Optische zoom Nikon S3 AF-hulpverlichting
Iemand die voor het eerst een dergelijke ultraplatte camera in handen krijgt verwacht niet zo snel een optische zoom. Dankzij de nieuwe lenstechnieken is het sinds enige jaren mogelijk een interne optische zoom toe te voegen aan een camera zoals de Nikon S3. Het 3x optische Zoom-Nikkor objectief steekt daardoor niet meer uit de camera. Samen met de digitale zoomfunctie resulteert dit in een totaal zoombereik van 12x. Het kleine zoomlensje wordt door een lensbescherming-schuifje beschermd.
Naast de optische lens is een kleine led geplaatst die een dubbele functie heeft; als zelfontspanner indicator en als AF-hulpverlichting. Deze laatste wordt automatisch geactiveerd wanneer de S3 camera in een situatie wordt gebruikt met weinig licht. De ontspanknop dient hiervoor half te worden ingedrukt. Dit hulpmiddel is zeer handig en helpt de S3 nauwkeurig scherp te stellen of zelfs scherp te kunnen stellen. De AF-hulpverlichting heeft een maximaal bereik van ongeveer 1,9 m tot 1,1 m. Deze functie werkt niet in combinatie met bepaalde programma's zoals vuurwerk, nachtlandschap, etc.
Product gallery : Nikon Coolpix S3
User review :  Nikon CoolPix S3
Nikon CoolPix S3 - volgende pagina >
LetsGoDigital hoofdpagina
Laaste nieuws
Digitale Camera's
Vergelijk Digitale Camera's
Digitale Camera Test
SLR lenzen
Forum