Nikon Coolpix P1 review
Member of DIWA Awards LetsGoDigital Online Magazine - Your Online Magazine for Digital Imaging
LetsGoDigital Digital Camera Magazine
Nikon Coolpix P1 Digitale Camera Preview
Nikon P1 Wireless Camera - Pagina 1/10
Zaterdag 11 November 2005
Geschreven door: Dennis Hissink
Introduction
Tijdens de IFA show in Berlijn, hield Nikon een persconferentie waarbij de nieuwe reeks van Coolpix digitale camera's geïntroduceerd werd. De nieuwe Nikon Coolpix P1 digitale camera was één van hen. Op het eerste gezicht leek er niets speciaals te vertellen over deze introductie, maar schijn bedriegt! Met de Coolpix P1 introduceert Nikon zijn eerste digitale camera met ingebouwde Wi-Fi. Tijdens de persconferentie wees Nikon erop dat zij door hun jarenlange aanwezigheid in de digitale imaging wereld heel wat ervaring vergaard hebben maar dat de draadloze functies altijd gericht waren op de professionele fotograaf. De Nikon Coolpix P1, samen met zijn kleinere broertje de Coolpix P2, is 's werelds eerste digitale camera met ingebouwde wireless communicatie voor de consumentenmarkt. Wacht even, ik hoor je al denken: 'En de Kodak EasyShare-One camera dan…?' Ok, die heeft wireless kenmerken, maar deze zijn niet ingebouwd. Om draadloze communicatie te bewerkstelligen heeft de Kodak camera een flash kaart nodig met geïntegreerde draadloze functies. Een duurdere oplossing dan de Wi-Fi module die is ingebouwd in de camera zelf zoals bij de nieuwe Coolpix P1. We hebben een korte tijd een pre-productie model van de Nikon Coolpix P1 in huis gehad en we hebben tijd uitgetrokken om je een preview van de Nikon P1 te kunnen bieden.
Nikon Coolpix P1 met draadloze communicatie functies
Nikon Coolpix P1 met draadloze communicatie functies
Nikon P1 Secure Digital geheugenkaart
Nikon P1 Batterij
Nikon Coolpix P1 Secure Digital flash geheugenkaart
Nikon Coolpix P1 Secure Digital flash geheugenkaart Nikon Coolpix P1 Batterij
De nieuwe Coolpix P1 ondersteunt net zoals de andere Nikon Coolpix digitale camera's, de Secure Digital flash geheugenkaart. Nog niet eens zo lang geleden ondersteunde Nikon de CompactFlash kaart als belangrijkste opslagmedium, maar de meest recente generaties Coolpix camera's ondersteunen enkel de Secure Digital kaart. De Nikon Coolpix P1 is uitgerust met een intern geheugen van ongeveer 32MB. Als er geen geheugenkaart ingebracht is, worden de foto's opgeslagen op het inwendige geheugen van de camera, weergegeven en verwijderd van het geheugen van de camera. Wanneer er in de Nikon P1 echter een geheugenkaart is ingebracht, worden de foto's automatisch op deze kaart opgeslagen. Om toch foto's op het inwendige geheugen op te slaan dient de externe geheugenkaart verwijderd te worden. Als er een SD kaart gebruikt wordt, zal het formatteren alleen deze kaart betreffen en niet het inwendige geheugen. De Secure Digital Flash kaart moet verwijderd worden voordat het inwendige geheugen geformatteerd kan worden of gebruikt voor opslag, bekijken of verwijderen van foto's. Voor deze preview heb ik de SanDisk Ultra II Plus SD geheugenkaart gebruikt. Deze slimme kaart kan in tweeën 'gebroken' worden waarna een USB interface vrijkomt. De SD Plus kaart kan direct in een vrije USB poort gestoken worden zonder dat er een kabel of een kaartlezer benodigd is. Natuurlijk is de camera nog steeds aan te sluiten via een USB kabel en kunnen foto's op die manier overgezet worden.
De Nikon P1 gebruikt een Lithium-ion batterij voor energie. De camera wordt standaard geleverd met een Nikon EN-EL8 (3.7V/730mAh) batterij. De EN-EL8 batterij moet opgeladen worden via de bijgeleverde Nikon MH-62 batterijoplader. Deze oplader doet ongeveer 2 uur over het volledig opladen van de EN-EL8 batterij. Eerst dient de beschermkap verwijderd te worden van de EN-EL8 batterij waarna deze ingebracht kan worden in de MH-62 oplader. De CHARGE lamp zal gaan knipperen zodra de batterij is geplaatst. Het opladen is voltooid wanneer de lamp niet meer knippert. Aan de onderkant van de Nikon P1 camera vinden we het deksel van het batterij compartiment. Het dekseltje moet naar één kant geschoven worden totdat het niet meer verder kan om het te openen. Stop de EN-EL8 batterij in het compartiment zoals aangegeven staat bij de ingang van het compartiment ervoor zorgend dat de positieve + en negatieve - kanten van de batterij op de juiste plaats zitten. Erg functioneel is het palletje dat de batterij vergrendelt. De oranje pal wordt opzij geduwd als de batterij geplaatst wordt. De pal zal over de batterij vallen als de batterij volledig op zijn plek zit. Zorg ervoor dat de vergrendeling goed over de batterij valt. Wanneer het compartiment deurtje geopend wordt zal het palletje ervoor zorgen dat de batterij op zijn plek blijft zitten en niet per ongeluk uit het compartiment valt.
Auto mode Digitale zoom Weergave
Nikon Coolpix P1 Auto mode Nikon Coolpix P1 Digitale zoom
Nikon Coolpix P1 Auto mode Nikon Coolpix P1 Digitale zoom Nikon Coolpix P1 Weergave
Bovenop de Nikon P1 digitale camera is de Keuze draaiknop geplaatst. Onder deze knop bevinden zich verschillende instellingen waaruit gekozen kan worden. Eén daarvan is de Auto mode. Wanneer voor deze instelling gekozen is, biedt hij de gebruiker de gemakkelijkste manier van foto's maken. In deze automatisch "point-and-shoot" stand, worden de meeste instellingen van de Nikon Coolpix P1 bediend door de camera overeenstemmend met de fotografeeromstandigheden, voor het behalen van een optimaal resultaat in de meeste situaties.
Naast de optische zoom biedt de Nikon Coolpix P1 tot 4x digitale zoom (equivalent van 35mm: 504mm). In digitale zoom worden de gegevens van de beeldsensor van de camera digitaal verwerkt; het centrumgebied van de foto wordt vergroot om het kader op te vullen. In tegenstelling tot de optische zoom, deze vergroot niet het aantal details zichtbaar in het beeld. Wanneer de digitale zoom gebruikt wordt is het focusgebied gefixeerd op het centrum van het kader en de meting is vastgezet op centrumgerichte meting.
De Nikon P1 digitale camera heeft een sneltoets voor de weergavestand. Door erop te drukken verschijnen de opgeslagen foto's volledig in beeld. Door de W zoomknop in te drukken verschijnen de beelden als kleine miniaturen. Om extra foto's te bekijken dient de multi-selector naar boven of rechts geduwd te worden om de foto's in volgorde van opname te bekijken, of omlaag en naar links om ze in omgekeerde volgorde te zien. Deze procedure is zeer snel omdat de foto's getoond worden in een lage resolutie wanneer ze van het geheugen of een geheugenkaart gelezen worden. Dit voorkomt dat er gewacht moet worden totdat een foto in volledige resolutie getoond wordt.
Dennis Hissink
AF-hulplicht Ingebouwde flits Nikon P1 Wi-Fi
Nikon Coolpix P1 Built-in flash
Editor's commentaar:
"De Nikon Coolpix P1 is een gemakkelijk te bedienen digitale camera met een hoge resolutie CCD sensor aan boord. Doordat hij is uitgerust met een standaard optische zoomlens waarmee hij een optisch bereik biedt van 36-126mm (equivalent van 35mm camera) en automatische voorgeprogram-meerde scènes, zou je kunnen zeggen dat het wederom slechts een camera is voor gemakkelijk fotograferen. Maar de integratie van een draadloos communicatie systeem is uniek, alleen Canon en Kodak hebben een camera in hun assortiment met draadloze functies. De vraag is nu: zullen Wi-Fi aangesloten camera's potentie hebben, zal het dé functie zijn die een nieuwe serie van digitale camera's richting consument zal sturen? Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat draadloze overdracht groot gemak zal bieden en nieuwe mogelijkheden zal toevoegen aan de nu reeds volgepakte camera's. De tijd zal het leren..."
Nikon Coolpix P1 AF-hulplicht Nikon Coolpix P1 Ingebouwde flits
De Coolpix P1 is uitgerust met een AF-hulplicht. Als er weinig licht is zal het AF-hulplicht bijlichten wanneer de ontspanknop half ingedrukt wordt, zodat de camera ook bij weinig licht gemakkelijk kan scherpstellen. Het effectieve bereik bij uitzoomen: een bereik van ongeveer 0.5 - 1.4m en bij inzoomen: een bereik van ongeveer 0.5 - 1.4m. Het is ook mogelijk het AF-hulplicht te deactiveren bijvoorbeeld als het licht te fel is voor menselijke onderwerpen (denk hierbij aan pasgeboren baby's) of wanneer flitsfotografie geen optie is.
De Nikon P1 heeft een ingebouwde flits. En de beschikking over verschillende flitsstanden: Auto (beste keus in de meeste situaties), Auto met rode-ogenreductie (gebruik voor portretten en werkt het beste als het onderwerp ruim binnen het bereik van de flits is en de preflits opvangt), Flits UIT (gebruik voor situaties waar genoeg natuurlijk licht opgevangen wordt bij weinig licht of wanneer er een flitsverbod is), Flits Aan (gebruik voor invullen (verlichten) van schaduwen en tegenbelichte onderwerpen), Lange Sluitertijden synchronisatie (autoflits, gecombineerd met lange sluitertijden. Gebruik om 's nachts of bij weinig licht achtergrond en onderwerp beide vast te leggen) en Flitsen op het laatste sluitergordijn (creëert een straal van licht bij bewegende onderwerpen).
Nikon Coolpix P1 - volgende pagina >
LetsGoDigital Magazine
Laatste nieuws
Nikon digitale cameras
Vergelijk digitale camera
Nikon digitale camera tests