Konica Minolta DiMAGE X1 Review
Member of DIWA Awards LetsGoDigital Online Magazine
Konica Minolta DiMAGE X1 review
Konica Minolta DiMAGE X1 Digitale Camera Preview
DiMAGE X1 Review
DiMAGE X1 - Introductie
Wij wisten voor een paar uur beslag te leggen op de nieuwe Konica Minolta DiMAGE X1 digitale camera. Kort gezegd: een ongelooflijk ontwerp! Op het eerste gezicht vertoont de camera een opmerkelijke overeenkomst met een digitale camera zoals de Nikon Coolpix S1, maar draai de prachtige camera om en hij straalt je tegemoet. De achterwand van de Konica Minolta DiMAGE X1 lijkt als twee druppels water op een spiegel, een verbazing-wekkend ontwerp, zijn verschijning is echt uniek! Konica Minolta heeft de Konica Minolta X1 ontworpen om een digitale camera te creëren die alles in zich heeft voor wat betreft beeldkwaliteit, functies, ontwerp en formaat. De nieuwe DiMAGE X1 is het resultaat van het continu herscheppen en restylen van de DiMAGE X-serie digitale camera's. Gecombineerd met de beeldtechniek van Konica Minolta, de innovaties en een indrukwekkende 8 Megapixel aan resolutie zet de Konica Minolta DiMAGE X1 een nieuwe standaard neer voor digitale design camera's. De X1 heeft een recentelijk ontworpen optisch systeem, een toegevoegde waardevolle innovatieve functie van de engineers van Konica Minolta.
Konica Minolta DiMAGE X1 gehuisvest in een eersteklas, fantastisch ontworpen behuizing
Konica Minolta DiMAGE X1 gehuisvest in een eersteklas, fantastisch ontworpen behuizing
Anti-Shake technologie Nieuw ontworpen optische zoomlens
Konica Minolta DiMAGE X1 Anti-Shake technologie Konica Minolta DiMAGE X1 Optische zoomlens
Konica Minolta DiMAGE X1 Anti-Shake technologie
Konica Minolta DiMAGE X1 Optische zoomlens
Voor het eerst past Konica Minolta het Anti-Shake systeem toe in de X-serie; de DiMAGE X1 biedt de Anti-Shake functionaliteit die helpt om de effecten van camerabewegingen te corrigeren zodat een helder scherp beeld gegarandeerd is, van scènes die normaliter moeilijk vast te leggen zijn vanuit de hand, zoals bij moeilijke lichtomstandigheden of binnenshuis. In tegenstelling tot de A en Z series, kan de DiMAGE X1 bogen op een recentelijk ontwikkeld type van Anti-Shake systeem dat perfect samengaat met de gevouwen optiek en dat het formaat van de camera klein kan houden. Dit nieuwe type Anti-Shake systeem biedt een ongekende stabiliteit en biedt het equivalent tot 3 EV om te assisteren in het compenseren voor camerabewegingen. Het systeem is zeer effectief voor het fotograferen in slechte lichtomstandigheden en gebruikt lange sluitertijden van 1/6 seconde bij groothoek.

De beide Anti-Shake systemen van Konica Minolta, het nieuwe in de Konica Minolta DiMAGE X1 en het CCD-shift mechanisme, zorgen voor stabiele opnamen zonder een enkele lens te verschuiven in de lensgroep. Met andere woorden, deze systemen bewerkstellingen Anti-Shake terwijl de prestatie van de lens, ontworpen om een optimaal resultaat te bereiken, in alle opzichten behouden blijft. De Anti-Shake technologie van Konica Minolta representeert een hoogtepunt van de camera technologie.
Om de hoge resolutie te herbergen terwijl de body zo klein mogelijk moet blijven, voert de Konica Minolta DiMAGE X1 een nieuw ontworpen "niet-uitschuivende" 3x optische zoomlens die een brandpuntafstand levert van 7.7 tot 23.1mm (gelijkwaardig aan 37 tot 111mm bij een 35mm camera) en een diafragma bereik van F3.5 tot F3.8. Aanvullend op dit uitzonderlijke optische systeem biedt de Konica Minolta X1 twee manieren om close-ups te maken: Auto Macro Mode (Kortste fotografeerafstand: 10cm in groothoek en 40cm in telestand), die macro shots mogelijk maakt zonder de instelling te veranderen, en Super Macro Mode die close-ups vastlegt op slechts 5 cm afstand.
Grote 2.5-inch display Ultra High speed
CxProcess III
DiMAGE X1 Grote 2.5 inch display Konica Minolta X1 CxProcess III Konica Minolta X1 Ultra High speed
DiMAGE X1 Grote 2.5 inch display
Konica Minolta X1 CxProcess III
Konica Minolta X1 Ultra High speed
De Konica Minolta DiMAGE X1 is uitgerust met een grote 2.5 inch LCD display die helder en duidelijk zicht geeft op de vast te leggen beelden en die het lezen van het menu gemakkelijk maakt. De Bright LCD tegenlicht functie stelt je in staat om de display 1.5 keer zo helder in te stellen zodat hij ook buitenshuis in fel zonlicht goed leesbaar blijft. Het oppervlak van de Konica Minolta X1 wordt beschermd door een gemakkelijk te onderhouden acryl paneel, net zoals bij de Konica Minolta DiMAGE X50 en DiMAGE X60 digitale camera's, zodat vuil gemakkelijk verwijderd kan worden.

De DiMAGE Master Lite en Kodak EasyShare software, die meegeleverd worden met de X1 stellen je in staat om gedetailleerde beeld-bewerking en kleur matching uit te voeren en heeft een intuïtieve handleiding die zeer geschikt is voor beginnelingen. Het delen, printen of maken van foto cd's is nog nooit zo gemakkelijk geweest.
De Konica Minolta X1 voert een 1/1.8 inch CCD beeldsensor met ongeveer 8.3 Megapixels, de hoogste resolutie in een digitale compact camera die momenteel verkrijgbaar is (vanaf juni 2005). Deze resolutie garandeert 3264x2448 pixel foto's; voldoende resolutie voor het printen van strakke en gedetailleerde vergrotingen tot A3+ formaat. Hoewel de behuizing van de X1 zeer compact is voert hij de gevouwen optiek technologie, waardoor een 3x optische zoom past in een behuizing van minder dan 20mm, om precies te zijn 19.5mm in breedte!

Voor het verkrijgen van een optimale compatibiliteit met de nieuwe optiek, de 8 Megapixels aan resolutie en het 1/1.8 type CCD, gebruikt de Konica Minolta DiMAGE X1 de hoogwaardige beeldprocessing technologie: CxProcess III. Door deze combinatie kan de DiMAGE X1 beelden reproduceren die net zo helder en natuurlijk overkomen als wanneer je ze met het blote oog ziet. Je kunt genieten van levensechte kleuren en tonen, rechtstreeks op de print, zelfs zonder bewerkt te zijn op een computer.
De DiMAGE X1 maakt het nemen van heldere foto's van hoge kwaliteit wel erg gemakkelijk met een Digitale Onderwerp Program Selectie die voorgeprogrammeerde instellingen biedt voor zeven gebruikelijke foto scènes: Portret, Landschap, Zonsondergang, Super Macro, Nacht Portret, Nachtopname en Tekst. Eenvoudigweg de instelling kiezen die het beste past bij de belichtingscondities en de X1 is in een mum van tijd klaar met de meest optimale instellingen om dat ene speciale moment vast te leggen als blijvende herinnering. USH Continuous Advance legt 640x480 pixel beelden vast tot 10 beelden per seconde bij elke kwaliteitsinstelling, wat het een ideale instelling maakt om actieopnamen te maken bijvoorbeeld bij een tenniswedstrijd of van een golfslag. Ook bewaart de UHS Progressive Capture beelden van de laatste 1.5 seconde voordat de ontspanknop losgelaten wordt (tot 15 beelden van 640x480). Dit betekent dat geen enkele fotokans je meer zal ontglippen tijdens de snelle acties bij sportevenementen.
Superslanke body Cradle en VGA video
Dennis Hissink LetsGoDigital Online Magazine
DiMAGE X1 Superslanke body DiMAGE X1 Cradle en VGA video
Editors commentaar:
"De laatste maanden hebben we gezien dat er verschillende ultracompacte 5 Megapixel stijlvol ontworpen digitale camera's zijn geïntroduceerd, maar Konica Minolta hebben zichzelf overstegen met een digitale camera volgepakt met innovatieve technologieën zoals Anti-Shake, een recentelijk ontworpen lens systeem en een hoge resolutie van 8 Megapixels. Zodra wij een volledig productiemodel ontvangen zullen we bij u terugkomen met een volledig Konica Minolta DiMAGE X1 test rapport…"
DiMAGE X1 Superslanke body DiMAGE X1 Cradle en VGA video
De uiterst dunne, platte body van de Konica Minolta DiMAGE X1, zonder delen die uitstken, meet slechts 95x68x19.5mm (B x H x D), en is hiermee de eerste camera uit de DiMAGE X-serie die een body formaat van minder dan 20mm bereikt. Een ander opvallend kenmerk van de Konica Minolta X1 is zijn stijlvolle body design. Ontwerpers hebben hun uiterste best gedaan om een design te verkrijgen dat alle kenmerken draagt van een succesvol design concept: een nieuwe 'geavanceerde' levenstijl die gebruikers ervan overtuigt dat de camera meer is dan een fotomakend apparaat, een body ontwerp dat onweerstaanbaar is, en dat in de hand gehouden moet worden en aangeraakt en bekeken, een minimalistische aanpak van de bediening die de heldere en elegante verschijning complimenteert, een extravagante aanpak van de ingebouwde geavanceerde technologie en een vleugje van moderne luxe, die benadrukt wordt door de verfijnde afwerking van de camera. De elegante afgeronde vormen van de DiMAGE X1 verheugen zich in een tere elegantie die maakt dat je de camera onmiddellijk in je handen wilt nemen. De ronde vormen passen precies in je handpalm zodat de X1 meteen vertrouwd aanvoelt en comfortabel in de hand ligt. De modellen in zilverkleur hebben een futuristisch en bevallig uiterlijk met een high-end satijnen afwerking die perfect samen gaat met het voelbaar elegante karakter van de Konica Minolta DiMAGE X1. De modellen verkrijgbaar in wijnrood en zwart stralen exclusiviteit uit met hun glanzende spiegelafwerking. De camera's roepen een gevoel van bewondering op als je naar ze kijkt, bijna alsof je ze zou willen opwrijven.
De Konica Minolta DiMAGE X1 is de eerste digitale camera van Konica Minolta die geleverd wordt met een eigen multifunctionele cradle. Hij sluit naadloos aan op de vloeiende lijn van de Minolta X1, hij elimineert het moeizaam aansluiten van allerlei kabels en biedt een snelle en eenvoudige connectiviteit voor het uploaden en bekijken van beelden rechtstreeks op je computer of televisie. De DiMAGE X1 multifunctionele cradle kan verder dienen als batterij oplader van de losse batterij of ook wanneer deze zich nog in de camera bevindt. De Cradle heeft tevens de mogelijkheid om de LCD display naar voren te draaien zodat hij gebruikt kan worden als beeld viewer.

Bovendien voor de eerste keer in de X-serie is de mogelijkheid aangebracht van het opnemen van vloeiende hoge resolutie VGA (640x480 punten) videoclips met geluid. De Anti-Shake technologie en de autofocus bundelen hun krachten om verbazingwekkend heldere beelden te produceren. Tijdens het opnemen kan ook dichter bij de actie gekomen worden door de 3X optische zoom te gebruiken, zonder dat er enig verlies van beeldkwaliteit optreedt. DE X1 digitale camera neemt video's op en JPEG (MOV) formaat en is compatibel met QuickTime om de beelden af te spelen op een computer.
Konica Minolta DiMAGE X1 Camera vergelijk tabel
Sony Cybershot T7 FujiFilm FinePix Z1
Nikon Coolpix S2
Konica Minolta DiMAGE X1
  Digital Camera model
Konica Minolta DiMAGE X1
Nikon Coolpix S2
Sony Cybershot T7
FujiFilm FinePix Z1
  Resolution
8.00 Megapixel
5.10 Megapixel
5.10 Megapixel
5.10 Megapixel
  Maximum resolution
3264x2448
2592x1944
2592x1944
2592x1944
  Minimum resolution
640x480
640x480
640x480
640x480
  Sensor size
1/2.8 inch
1/2.5 inch
1/2.4 inch
1/2.5 inch
  Sensor type
CCD
CCD
Super HAD CCD
Super CCD V HR
  Optical zoom
Yes
Yes
Yes
Yes
  Zoom wide (mm)
37
35
38
36
  Zoom tele (mm)
111
105
114
108
  Focus range (cm)
10
30
50
60
  Macro focus range (cm)
5
4
1
8
  ISO ratings
auto, 50, 100, 200
auto, 50, 100, 200, 400
auto, 100, 200, 400
auto, 64, 100, 200, 400, 800
  Shutter priority
No
No
Yes
No
  Minimum shutter
1
2
1
4
  Maximum shutter
1/250
1/350
1/1000
1/1000
  Build-in flash
Yes
Yes
Yes
Yes
 Video function with sound
Yes
Yes
Yes
Yes
  Maximum video resolution
640x480
640x480
640x480
640x480
  Frames per second (fps)
20fps
15fps
30fps
30fps
  LCD size
2.5 inch
2.5 inch
2.5 inch
2.5 inch
  LCD Resolution (pixels)
118,000 pixels
110,000 pixels
230,000 pixels
115,000 pixels
  USB
USB 2.0
USB 1.1
USB 2.0
USB 2.0
  Weight
135g.
140g.
115g.
130g.
  Sizes
95x68x19.5mm
91,9x59x22mm
92x60x15mm
90x55x18.6mm
  Full camera specification
  More information
Konica Minolta Digital Cameras Gerelateerde links
Konica Minolta Dynax 5D preview [NIEUW]
Laatste nieuws headlines Digitale camera reviews
Konica Minolta DiMAGE Z5 review
Alle Konica Minolta specificaties
Nikon D70s preview
Konica Minolta DiMAGE Z20 review
Konica Minolta DiMAGE X60
Nikon D50 preview
Frontpage LetsGoDigital Online Magazine
Digitale Camera Database
Vergelijk digitale cameras
Image Gallery
Nieuws archief
Digital imaging links
Card readers
Flash geheugenkaart overzicht
Konica Minolta DiMAGE X1 review