Kodak EasyShare P880 test
Member of DIWA Awards LetsGoDigital Online Magazine - Your Online Magazine for Digital Imaging
Kodak EasyShare P880 Digital Camera Preview
Kodak P880 - Pagina 1/10
Zondag 6 november 2005
Geschreven door Dennis Hissink
Introductie
Kodak lanceerde begin augustus 2005 een nieuw EasyShare digitaal camera concept, de P-serie. De nieuwe Kodak EasyShare P880 is een van de eerste twee P-serie digitale camera's die prestatie en gebruikers gemak combineert. En de specificaties zijn zeker interessant genoeg om tijd te steken in een preview van dit model. De Kodak P880 biedt 8 Megapixel aan resolutie, RAW ondersteuning (1ste keer voor een Kodak EasyShare digitale camera), een interessante optische zoomlens die 24-140mm (gelijkwaardig aan een 35mm camera), f/2.8-4.1 brandpuntafstand biedt en een handmatige zoomring. De P880 is Kodaks antwoord op de entry-level digitale spiegelreflexcamera, en biedt hiermee een alternatief voor de duurdere en minder compacte D-SLR's. Kodak verovert dag na dag een groter marktaandeel in de VS en het lijkt erop dat Kodak precies op tijd overgestapt is van analoog naar digitaal. De Kodak EasyShare P880 is de meest recente camera die door Kodak is aangekondigd. Wij mochten een pre-productie model ontvangen en graag gunnen we je een uitgebreide blik op de EasyShare P-880 en laten we je zien wat deze camera allemaal kan. Zijn hoge resolutie is meer dan genoeg om je uit te kunnen leven en de mooie groothoek stelt je in staat je creativiteit te uiten in landschapsfotografie en bij foto-graferen in kleine ruimtes.
Kodak EasyShare P880 Digitale Camera
Kodak EasyShare P880 Digitale Camera
Kodak EasyShare P880 LCD display
Kodak P880 Opslag media
Kodak EasyShare P880 LCD display Kodak EasyShare P880 Secure Digital opslag media
Kodak EasyShare P880 LCD display Kodak EasyShare P880 Secure Digital opslag media
Het is goed om te zien dat Kodak de camera ontworpen heeft met een grote display van 2.5-inch. Nog niet eens zo lang geleden waren we aan de 1.5-inch displays gewend en speelde de optische zoeker een veel grotere rol dan vandaag de dag het geval is. Sinds het formaat vergroot is, zijn de meeste consumenten overtuigd van het gemak van een LCD display. Let maar eens op de fotograferende mensen om je heen gedurende evenementen of wanneer je ze op t.v. ziet bij sportevenementen; het zal je onmiddellijk opvallen dat fotografen niet meer door de zoeker aan het staren zijn, maar dat ze rechtop staan met hun armen gestrekt voor zich en hun ogen gefocust op de LCD display. Over vooruitgang gesproken! Kodak heeft met verschillende soorten LDC displays geëxperimenteerd, OLED was daarbij veelbelovend. De nieuwe Kodak EasyShare P880 heeft een standaard kleuren hybride LCD display met een resolutie van 115.000 pixels (480x240). Het is gemakkelijker om door het menu te navigeren op een grote display en ook het bekijken van de opnames is een stuk aangenamer. Een hogere resolutie zou leuk geweest zijn maar 115K voldoet prima. De beeldhoek van de LCD van links naar rechts is goed, van bovenaf op de display gekeken wordt hij wat licht vanaf ongeveer 30° en hij wordt donker wanneer van onder naar boven in een hoek van ongeveer 30° gekeken wordt.
Net zoals bijna ieder merk dat tegenwoordig verkrijgbaar is, heeft ook Kodak zich compleet gefocust op de Secure Digital (SD) geheugenkaart. Deze kleine lichtgewicht flash kaart is verkrijgbaar in vele soorten waar opslagcapaciteit en snelheid het verschil uitmaken. Je kunt denken aan standaard SD kaarten met een gemiddelde schrijf- en leessnelheid, of de middenklasse kaarten en hoge snelheid kaarten zoals de SanDisk Extreme III met een minimale lees- en schrijfsnelheid van 20MB per seconde. Voor de Kodak P880 heb ik gekozen om te werken met een nieuw soort SD kaart, de SanDisk Ultra II SD Plus. Deze SanDisk kaart heeft een uniek kenmerk zoals je kunt zien op de foto. Hij breekt zogenaamd in tweeën waarna een USB interface tevoorschijn komt. Hierna kan de SD Plus kaart ingebracht worden in een vrije USB poort, rechtstreeks vanuit de camera zonder dat er een kabel of kaartlezer nodig is. De EasyShare P880 camera heeft 32MB aan intern geheugen, maar je hebt heel wat extra MB's nodig om hoge resolutie foto's op te kunnen slaan. Ik zou een geheugenkaart van minstens 512MB aanraden zodat je zeker op vakanties en weekendtripjes van voldoende geheugen voorzien bent. Het SD compartiment bevindt zich aan de zijkant van de camera. Duw op het klepje om het te openen. Breng de kaart in en sluit het deurtje.
Batterij opladen Dioptrie Optische zoom
Kodak P880 Optische zoom
Kodak P880 Batterij opladen Kodak P880 Dioptrie Kodak P880 Optische zoom
De Kodak EasyShare P880 wordt geleverd met een snellader en een Lithium-ion batterij. De P880 camera ondersteunt de Kodak KLIC-5001 oplaadbare Li-Ion Batterij van 1700mAh en ook de KLIC-5000 maar deze laatste is een batterij die minder energie levert. Hiermee kun je ongeveer 40% minder foto's maken per volledige oplading dan met de KLIC-5001 batterij die meegeleverd wordt met de Kodak EasyShare digitale camera. Je kunt de batterij ook opladen via een Kodak EasyShare printer dock of camera dock. De batterij kan 300 keer opgeladen worden en het opladen duurt drie uur per keer in de Kodak EasyShare Li-Ion Rapid Charger.
De elektronische zoeker van de Kodak P880 digitale camera is uitgerust met een dioptrie aanpassing om het verschil van zicht per individu aan te kunnen passen. Om de scherpstelling van de elektronische zoeker in te stellen, dient de dioptrie aanpassing naar boven of onder gezet te worden totdat de zoeker display of het beeld in de display scherpgesteld is. Het uiteinde van de zoeker bestaat uit rubber dat comfortabel aanvoelt aan het oog en de bril beschermt. Hoewel de zoeker 237K pixels bevat en een scherp en comfortabel zicht biedt, geloof ik toch dat de voorkeur van de gebruiker zal uitgaan naar de 2.5-inch display.
De optische zoom van de camera heeft een zeer interessante brandpuntafstand, 24-140mm (gelijkwaardig aan 35mm). Er zijn maar weinig digitale camera's die een 24mm groothoek zoom bieden en de Kodak EasyShare P880 is er één van. Door gebruik te maken van de optische zoom kun je tot 5.8x dichterbij een onderwerp komen. Zelfs gedurende video opnames kun je de optische zoom aanpassen. Om het onderwerp te kaderen kun je de elektronische zoeker gebruiken of de LCD display. Erg handig is de manier waarop de Kodak P880 zoomt; draai aan de handmatige zoomring om in- of uit te zoomen.
Dennis Hissink
AF-hulplicht Digitale zoom
Kodak P880
Editor's commentaar:
"De Kodak EasyShare P880 is een interessante digitale camera. Het is een nieuw concept van Kodak. Hij is gevuld met allerlei fotografische instellingen maar de nadruk ligt op het gebruikersgemak. De Kodak P880 is zeer gemakkelijk te bedienen. Ofschoon ik me niet kan voorstellen dat de Kodak EasyShare P880 een interessante digitale camera is voor een ieder die zichzelf als semi-professional of pro ziet, bevat de P880 een aantal functies en instellingen die je gewend bent te gebruiken met een geavanceerde camera zoals een digitale reflex. De Kodak EasyShare P880 zal vooral interessant zijn voor een grote groep consumenten die zoekt naar een camera die net wat meer biedt dan een instap (EasyShare) digitale camera maar op voorwaarde dat geen verregaande fotografische kennis nodig is. De Kodak P880 heeft niet het ultieme compacte design, maar een fantastische handligging, solide bouw en is daardoor een concept met grote potentie.."
Kodak P880 AF-hulplichtt Kodak P880 Digitale zoom
Tussen de handgreep en de optische lens vind je het AF-hulplicht. Deze functie is zeer functioneel bij slechte lichtomstandigheden. Het helpt je om scherpere foto's te maken. Als de ontspanknop half ingeduwd wordt bij weinig omgevingslicht, zal het AF-hulplicht automatisch een straal licht afvuren die je helpt om het onderwerp te belichten. De AF-hulplicht functie staat standaard op On bij de Kodak EasyShare P880. Het is mogelijk om deze status naar Off te veranderen in het menu van de camera. Maar waarom zou je? Het AF-hulplicht is zonder meer nodig in situaties met weinig omgevingslicht.
Ik kan me voorstellen dat je soms wat meer tele nodig hebt met een maximale optische zoom van 140mm (35mm equivalent). Bovenop de camera bevindt zich de digitale zoomknop. Een functie die je in staat stelt om digitaal in te zoomen gedurende iedere fotografeerstand voor het verkrijgen van meer zoom. Hiermee wordt een vergroting van 1.4x of 2x bereikt en dat betekent dat de Kodak EasyShare P880 gecombineerd met de optische zoom een zoom biedt van 5.8x tot 12x. Natuurlijk zorgt de digitale zoom voor een vermindering van de opnamekwaliteit maar in sommige gevallen kan het de moeite van het proberen waard zijn!
Kodak EasyShare P880 - volgende page >
Hoofdpagina
Laatste nieuws
Kodak Digitale Camera's
Vergelijk digitale camera
Digitale camera test