Fujifilm S5 Test Oordeel
DIWA Awards member Fujifilm
Fuji Camera Preview
Fujifilm FinePix S5 Pro Test oordeel
Fujifilm S5 Pro preview
Pagina 5/15
Gepubliceerd op Dinsdag 30 januari 2007
Geschreven door Dennis Hissink
Fujifilm FinePix S5 Pro Fotografie Fujifilm FinePix S5 Pro Software
Digitale Fotografie FinePix Studio Software
Fujifilm FinePix S5 Pro Digitale Fotografie Fujifilm FinePix S5 Pro FinePix Studio Software
Met 3 beelden per seconde, ongeacht resolutie of bestandformaat, is de Fujifilm FinePix S5 Pro digitale SLR camera geen pure actiefotografie camera. Wel profiteer je van een grote buffer van circa 288MB grootte en het kunnen fotograferen met verschillende dynamische bereikinstellingen. De Fujifilm S5 Pro is meer een camera voor de studio, portret, reportage, of bruidsfotograaf waarbij de prioriteit op beeldkwaliteit komt te liggen, maar waarbij niet direct op snelheid mag worden ingeleverd. Je kunt in die situaties dan ook prima uit de voeten met een maximale snelheid van 3 bps. De camera werkt lekker vlot en accuraat en het uitgebreide AF-systeem geeft een grote flexibiliteit in de praktijk. De snelle opstarttijd van de Fujifilm S5 Pro in combinatie met de snelle weergavetijd dragen bij aan de vlotte reactietijden die je ervaart met de camera. Diegenen die van een S3 Pro overgaan naar een Fujifilm FinePix S5 Pro zullen direct vele verbeteringen opmerken. Met de Fujifilm S5 Pro heb je weer een camera van deze tijd en kun je onder andere gebruik maken van een onderscheidende techniek; Super CCD SR Pro en Real Photo Processor Pro. De Fujifilm FinePix S5 Pro zoals ik deze testte werd geleverd met Fujifilm FinePix Studio, software waarmee RAW bestanden kunnen worden geconverteerd en allerlei camera instellingen opnieuw kunnen worden ingesteld. Denk daarbij aan kleurruimte Adobe of sRGB, tonecurve, witbalans, belichtingcorrectie in 1/6 stop, kleur, scherpte, dynamisch bereik en ruisonderdrukking. Daarnaast kun je de bestanden via FinePix Studio software opslaan in diverse JPG compressies, 16 of 8bit TIFF en BMP formaten. Benieuwd ben ik naar de optionele Fujifilm HS-V3 software waarmee thethered fotograferen met live preview mogelijk is. Ook wordt het mogelijk draadloos te fotograferen via de in juni verwachte Wi-Fi zender. Handig is de functie om contactvellen snel te kunnen afdrukken. Overigens kan dit ook via Fujifilm FinePix Studio, maar HS-V3 geeft een grotere mate van vrijheid. Naar verwachting zal de nieuwe HS-V3 software in februari 2007 verkrijgbaar zijn.
Niet CPU Lenzen Ruisonderdrukking Kleurruimte
Niet CPU Lenzen Ruisonderdrukking Kleurruimte
Fujifilm S5 Niet CPU Lenzen Fujifilm S5 Pro Ruisonderdrukking Fujifilm S5 Kleurruimte
Wie met een lens zonder ingebouwde CPU wil fotograferen, bijvoorbeeld de combinatie van een Fujifilm FinePix S5 Pro en een fraaie Carl Zeiss lens met Nikon vatting, kan dit via het menu zo instellen dat er toch bepaalde functies behouden blijven. Zo kun je via het menu het brandpunt instellen (van 6 - 4000mm) en het maximale diafragma (van f/1.2 - f/22). Op deze manier komt er informatie voor belichting vrij waardoor de camera meer functies in combinatie met deze lenzen kan laten werken. Natuurlijk heeft de Fujifilm FinePix S5 Pro een kleurruimte waarin gewerkt wordt. Deze functie vind je terug in het opname menu waarbij je de keuze hebt om voor AdobeRGB sRGB te gaan. sRGB zal de standaard keuze zijn voor diegene die foto's schiet en direct afdrukt zonder enige vorm van bewerking. AdobeRGB is de eerste keuze voor de fotograaf die wil profiteren van het uitgebreide kleurenpalet en zijn digitale opnames bewerkt voor het afdrukken.
Aan de hand van de opnames die we hebben geschoten, zien we een prima functionerende ruisonderdrukking. Via het menu van de camera kun je de ruisonderdrukking ook minder actief inzetten; STD of ORG. STD gaat voor standaard minder ruis waarbij ORG minder robuust te werk gaat. Het is kenmerkend voor de Fujifilm FinePix S5 Pro DSLR dat ook in ruisonderdrukking een verfijnde afstemming mogelijk is.
USB MTP protocol Weergave gezichtdetectie Witbalans
USB MTP protocol Weergave gezichtdetectie Witbalans
Fujifilm S5 Pro USB protocol Fujifilm Face detection Fujifilm S5 Pro Witbalans
De Fujifilm S5 Pro heeft een interface om aan computer aangesloten te worden. Fujifilm maakt gebruik van een zogenaamd MTP protocol. MTP staat voor Media Transfer Protocol en is in feite een PTP (Picture Transfer Protocol) met extensies. Origineel is MTP onderdeel van het Windows Media framework en daarmee verbonden aan Windows Media Player. Via dit protocol wordt de communicatie tussen camera en PC op een intelligenter niveau gebracht. Het is dan niet altijd meer nodig de PC de enige actieve rol te laten spelen. Hoewel het standaard aanbod witbalans in het menu van de Fujifilm S5 Pro vrij ruim is, met onder andere een verfijnde Kelvin afstemming, geeft de camera ook de mogelijkheid de witbalans nog verfijnder af te stemmen. Je kunt in deze instelling de verhouding van rood/cyaan en blauw/geel afstemmen, het totaal met -3 - +3 in 1/3EV nauwkeurig instellen en de instelling opslaan in één van de Pre Custom witbalansinstellingen. Je moet deze instelling wel even handmatig in- of uitschakelen!
Een voorbeeld van de ingebouwde gezichtdetectie; dit werkt in de praktijk echt zeer handig en is vooral bij het maken van portretjes een ideaal hulpmiddel om waardevolle momenten snel op scherpte te kunnen controleren. Het systeem werkt vrijwel feilloos en ik heb dan ook in de praktijk geen enkele keer het systeem op een fout kunnen betrappen. Ik kan me voorstellen dat dit nog maar het begin is van wat Fujifilm's gezichtdetectie tot toe in staat is.
Fujifilm FinePix S5 Pro Oordeel
Fujifilm FinePix S5 Pro Editor's Conclusie
"Ik heb de Fujifilm FinePix S5 Pro een korte periode in de praktijk kunnen testen. Hoewel het een pre-productie sample betreft en we daarom helaas nog geen eindconclusie kunnen geven, zijn de praktijkopnames zeer overtuigend. Het is niet alleen de manier waarop je fotografeert met de camera, dit is vrijwel niet afwijkend ten opzichte van de D200 van Nikon, maar het is meer de manier waarop je min of meer gedwongen wordt anders om te gaan met beeldkwaliteit. De instelmogelijkheden die de Fujifilm FinePix S5 Pro biedt, zet je aan het denken en doet je op een andere manier fotograferen. De resultaten zijn er dan ook naar. Zelfs bij de altijd lastige hoge ISO opnames weet de Fujifilm S5 Pro het beste uit de kan te halen en zien we veel detail met een fraaie ruis. Dat laatste klinkt misschien vreemd, maar je kunt de ruis bij hoge ISO van de FinePix S5 Pro bijna weten te waarderen. De ruis heeft veel weg van de korrel van een film, kent weinig vervelende kleurruis en geeft na behandeling van ruisonderdrukking software een overtuigd eindresultaat. De meerprijs die je voor de Fujifilm FinePix S5 Pro betaald ten opzichte van zijn concurrentie is eenvoudig te verklaren en zal absoluut geen hindernis zijn voor de veeleisende fotograaf. Fujifilm is met de FinePix S5 Pro weer terug aan het front!"
< vorige pagina - Fujifilm FinePix S5 Pro 
Fujifilm FinePix S5 Pro - volgende pagina >
Digitale Cameras
Fujifilm Finepix S5
S5 Pro DSLR Camera
Fujifilm S5 Pro vergelijken
Fujifilm S5 Instellingen
Fujifilm S5 Test Conclusie
Fujifilm S5 Pro Galerie
Fujifilm Digitale Cameras
Fujifilm Camera Testen
Fujifilm Finepix