Fujifilm S5 Review
DIWA Awards member Fujifilm
Fuji Camera Preview
Fujifilm FinePix S5 Pro Preview
Fuji S5 Pro preview
Pagina 4/15
Gepubliceerd op Dinsdag 30 januari 2007
Geschreven door Dennis Hissink
Fujifilm 11-veld auto focus Fujifilm Auto Focus hulplicht
11-velds auto focus Auto Focus hulplicht
Fujifilm FinePix S5 Pro 11-veld auto focus Fujifilm FinePix S5 Pro AF-hulplicht
Het aantal auto focus velden van de Fujifilm S5 Pro is sterk verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Waar de S3 Pro het nog met vijf velden moest doen, heeft de Fujifilm FinePix S5 Pro een nieuw ontworpen 11-veld auto focus systeem. Het werken met dit aantal AF-velden is een verademing. Een ervaring wat ongetwijfeld door iedere fotograaf kan worden beaamd. Met dit uitgebreide AF systeem kun je individuele focusgebieden selecteren van 11-velds en 7-wide veld AF voor Single Area AF, Dynamic area AF (levert precieze Continu servo AF modus bediening voor bewegende onderwerpen), Group Dynamic AF en Dynamic area AF met prioriteit op het dichtstbijzijnde onderwerp. De ruime keuze aan AF-veld instellingen zal de fotograaf een grote mate van vrijheid geven in zijn persoonlijke keuze. Je zult in het begin echt even de handleiding erbij moeten pakken en de instellingen stuk voor stuk langslopen. De verschillende focusgebieden kun je direct instellen via de keuzeschakelaar rechts van de LCD monitor, het aantal AF-velden wordt via het Set-up menu van de camera geselecteerd. Tussen de handgreep en het objectief is een ingebouwd AF-hulplicht terug te vinden. Eigenlijk heeft dit onderdeel meerdere functies, waaronder als indicator voor de zelfontspanner en om de rode ogen te reduceren, maar ik beperk me even tot de AF-hulplicht functie. Het AF-hulplicht helpt de Fujifilm S5 Pro digitale SLR camera scherp te stellen in situaties waarin het omgevingslicht schaars is. De camera moet in de scherpstelstand S (single-servo AF) ingesteld staan en er moet een compatibel AF lens gemonteerd zijn. Daarnaast is het noodzakelijk dat de zogenaamde center focus area, focus area group of dichtstbijzijnde onderwerp prioriteit instelling, geactiveerd is om het AF-hulplicht zijn werk te laten doen. Door de ontspanknop half ingedrukt te houden wordt het onderwerp belicht door de felle LED waardoor de FinePix S5 Pro een kans krijgt om scherp te stellen. Wanneer er snelle opnames achter elkaar worden genomen, bestaat de kans dat het AF-hulplicht even wordt uitgeschakeld om beschadigingen aan de lamp te voorkomen.
S5 Pro Zoeker S5 Pro Dioptrie S5 Pro Beeldkwaliteit
S5 Pro Zoeker S5 Pro Dioptre S5 Pro Beeldkwaliteit
Fujifilm S5 Zoeker Fujifilm S5 Pro Dioptrie Fujifilm S5 Beeldkwaliteit
Een optische zoeker op een digitale compactcamera wordt vaak vervangen door een groot formaat LCD display wat een prima alternatief biedt. Met een digitale reflexcamera is dit toch even anders. De optische zoeker speelt een zeer grote rol en moet zo helder mogelijk en een zo groot mogelijke beelddekking hebben. De zoeker van de Fujifilm S5 Pro is een prima zoeker. Ideaal voor brildragende fotografen, een vergrotingsfactor van 0.94x en een beelddekking van circa 95%. Met die gegevens kun je voor de dag komen en dat is bij de Fujifilm FinePix S5 Pro het geval. Naast een heldere weergave wordt er extra informatie in de zoeker weergegeven zoals batterijniveau en het aantal opnames wat nog in de buffer past. De Fujifilm S5 Pro digitale SLR camera ondersteunt verschillende beeldkwaliteit instellingen. Naast de drie verschillende resoluties kent de camera drie verschillende compressiefactoren. Het is nu ook mogelijk een combinatie van RAW en JPEG zowel in Fijn als in Standaard instelling te schieten. Daarnaast kun je via het Set-up menu het dynamische bereik in stapjes aanpassen wat ook weer zijn invloed heeft op de beeldkwaliteit. De resolutie instelling bestaat uit 4256 x 2848, 3024 x2016 en 2304 x 1536 pixels.
De aanwezigheid van een kwalitatief goede zoeker gaat niet zonder de mogelijkheid deze af te stellen op het oog. Om een helder zicht te krijgen, is het noodzakelijk ervoor te zorgen dat de display in de zoeker hetzelfde staat afgesteld als de scherpte van jouw eigen oog. Indien dit afwijkt, kun je via het kleine draaiknopje rechts van de zoeker de dioptrie aanpassen, totdat de focus kaders duidelijk scherp in beeld zijn als je via de ontspanknop scherpstelt. Het kleine knopje biedt voldoende weerstand om niet per ongeluk van instelling te veranderen. Een klein detail, maar niets is zo vervelend als een verkeerd afgestelde optische zoeker!
Scherptediepte Filmsimulatie 3200 ISO
Scherptediepte Filmsimulatie ISO Instellingen
Fujifilm FinePix S5 Scherptediepte Fujifilm FinePix S5 Filmsimulatie Fujifilm FinePix S5 ISO Instellingen
Aan de voorzijde gezien, links van het objectief, bevindt zich de knop waarmee de scherptediepte gecontroleerd kan worden. Door de knop in te drukken stopt de lens bij de diafragmawaarde die geselecteerd is door de camera (instellingen P en S) of de waarde die gekozen is door de gebruiker (instellingen A en M), om de scherptediepte van te voren te tonen in de zoeker. Voor sommigen onmisbaar, andere gebruiken het zelden. De scherptediepte knop creëert als het ware een preview van de effecten van het ingestelde diafragma. De Fujifilm FinePix S5 Pro digitale SLR camera heeft de ISO reeks uitgebreid naar 3200 ISO waarbij de tussenliggende ISO waarden met kleinere stapjes nauwkeurig kan worden ingesteld. De kwaliteit van de 3200 ISO opnames zijn bijzonder goed en opvallend rijk aan detail. Ten opzichte van de S3 Pro is er geen sprake van het uitgeveegde effect van detail, maar zijn details (zoals letters) duidelijk waarneembaar. De aanwezig ruis heeft geen last van dominante kleurruis, maar heeft veel weg van de korrel van een film.
De filmsimulatiestand kent nu vijf instellingen. F1 legt prioriteit op pasteltinten, dynamisch bereik +1, contrast op ORG, F1a geeft wat meer kleurverzadiging, F1b nog meer kleurverzadiging en contrast, en een groter dynamisch bereik (portretten bij fel zonlicht). F1c is wederom een stapje sterker, maar met een verhoogd contrast en scherpte speciaal bedoelt voor modefotografie. En als laatst geldt de F2 Velvia simulatie, het meest krachtige beeld, speciaal voor speciale effecten of fotografie bij mistig/bewolkt weer. Filmsimulatie werkt nu ook in de AdobeRGB stand.
Verfijnde belichtingcompensatie Fujifilm FinePix S5 - MB-D200 grip
Refined metering compensation MB-D200 grip
Fujifilm FinePix S5 Verfijnde belichtingcompensatie Fujifilm FinePix S5 MB-D200 grip
Bijzonder is de mogelijkheid om de standaard matrix-, centrum- en spotmeting standaard te compenseren met 1EV - +1EV in 1/6EV nauwkeurig. Eigenlijk iets wat een fotograaf met het belichten van zijn dia's vaak deed. Dergelijke details bevestigen nogmaals de wijze waarop Fujifilm zijn S5 Pro DSLR op de markt brengt. Natuurlijk is er techniek, maar de nadruk ligt op beeldkwaliteit en de mogelijke verfijnde afstemming in de camera. Een dergelijk aanpak zal zeker de natuur-, portret, studio- en huwelijksfotografen aanspreken. Je moet je wel even realiseren dat de verfijnde afstemming door de camera onthouden wordt, dus ook bij het uit- en inschakelen van de camera blijft de compensatie actief! Om de Fujifilm S5 Pro digitale reflexcamera wat meer volume te geven en daarnaast meer batterijcapaciteit, kun je onder de body een Nikon MB-D200 bevestigen. Deze batterij grip herbergt twee Li-Ion accu's, in dit geval 2x een NP-150 accu of AA formaat batterijen. De grip heeft ook een tweede ontspanknop en een commandowiel zodat je ook een betere functionaliteit hebt bij het verticaal fotograferen. De optionele MB-D200 handgreep is een waardevolle accessoire voor de FinePix S5 Pro. Persoonlijk vind ik het zeer handig, aan de andere kant maakt het de camera wat groter en zwaarder om even snel mee te nemen. Het demonteren is snel gebeurt, je kunt natuurlijk ook achteraf de grip verwijderen en met een compactere camera aan de slag gaan.
Fujifilm FinePix S5 Pro Peview
Fujifilm FinePix S5 Pro Editor's commentaar:
"In eerste instantie is er een grote mate van herkenning, althans voor een Nikon D200 fotograaf, wanneer hij voor het eerst kennis maakt met de Fujifilm FinePix S5 Pro. De buitenkant van de camera is eender, echter intern is het Fujifilm die de dienst uitmaakt. De opbouw en indeling van het menu en in het bijzonder de verfijnde instelmogelijkheden op het gebied van beeldkwaliteit maken het verschil. Het is duidelijk dat Fujifilm zijn jarenlange ervaring op het gebied van beeld, zowel in techniek als kwaliteit, digitaal vertaald heeft en verwerkt in een prachtige semi-professionele body. Dat Fujifilm voor een deel kan meeliften op het succes van de Nikon D200 is mooi meegenomen. Fujifilm heeft wat mij betreft veel extra's te bieden die het interessant genoeg maken om als eerste keus voor een fotograaf uit het genoemde segment te laten uitvallen. De body heeft zich in de praktijk al ruimschoots bewezen en zal in de praktijk geen verstek laten gaan. De Fujifilm FinePix S5 Pro is een totaal pakket waarbij je bewust een keuze maakt om op een andere manier met beeld om te gaan, indrukwekkend!"
< vorige pagina - Fujifilm FinePix S5 Pro 
Fujifilm FinePix S5 Pro - volgende pagina >
Digitale Cameras
Fujifilm Finepix S5
S5 Pro DSLR Camera
Fujifilm S5 Pro vergelijken
Fujifilm S5 Instellingen
Fujifilm S5 Test Conclusie
Fujifilm S5 Pro Galerie
Fujifilm Digitale Cameras
Fujifilm Camera Testen
Fujifilm Finepix