Fujifilm FinePix S5 Test
DIWA Awards member Fujifilm
Fuji Camera Preview
Fujifilm FinePix S5 Pro Preview
Fuji S5 Pro preview
Pagina 2/15
Gepubliceerd op Dinsdag 30 januari 2007
Geschreven door Dennis Hissink
Fujifilm Face detection Fujifilm S5 - Real Photo Processor Pro
Fujifilm Gezichtdetectie Real Photo Processor Pro
Fujifilm FinePix S5 Pro Gezichtdetectie Fujifilm FinePix S5 Pro Real Photo Processor Pro
Deze geavanceerde functie is gebaseerd op de Image Intelligence technologie die toegepast wordt in Fujifilm's Frontier Digitale Minilab Systemen. De functie kan op de camera geactiveerd worden, via de knop links onder de LCD display en werkt eenvoudig gezegd fantastisch bij het fotograferen van personen. De gezichtdetectie is op hardware gebaseerd en dit merk je in de praktijk als ik het vergelijk met de softwarematige systemen die de concurrentie in hun compactcamera toepast. De supersnelle detectie van de gezichten is zeer overtuigend. Gezichtdetectie is onderdeel van Fujifilm's Real Photo Technologie. Ik heb in de praktijk de werking getest en het werkt feilloos. Opnames van personen worden feilloos gedetecteerd en tot 10 hoofden herkend. Bij het maken van portretjes of groepsfoto's kun je lekker snel de gezichten beoordelen en naar een hogere kwaliteit toewerken. Een in de praktijk handige bijkomstigheid is dat als er geen personen op de opname staan de monitor op 100% weergave op het centrum schakelt. Nogmaals de knop indrukken en het scherm keert weer terug naar de normale weergave. De Fujifilm FinePix S5 Pro digitale SLR camera heeft een verbeterde Super CCD SR beeldsensor. Ondanks dat we geen conclusies mogen trekken met betrekking tot dit pre-productie model constateren we dat de testopnames een uitstekende doortekening hebben in zowel de hoge lichten als de schaduwpartijen. Nieuw bij de Fujifilm S5 Pro is de mogelijkheid het dynamische bereik in verfijnde stapjes in te stellen. Via het opname menu kent de zogenaamde D-Range een reeks oplopend van 100% (STD) naar 130%, 170%, 230% (W1), 300% naar 400% (W2). Handig is nu ook dat de instellingen voor het dynamische bereik direct via het DR-menu in de camera zijn in te stellen, maar ook uit te zetten. Dit in tegenstelling tot de S3 Pro waarbij dit via de Set-up ingesteld moest worden. De Fujifilm FinePix S5 Pro is uitgerust met een nieuw ontwikkelde ruisonderdrukking waarbij opvallend weinig ruis is te zien bij hoge ISO opnames zoals de 3200 ISO instelling. Daarnaast geeft een nieuw verscherpingalgoritme veel meer detaillering dan dat dit bij de S3 Pro het geval is. Het anti-ruis filter is naar wens ook uit te schakelen; ideaal voor astrofotografie of voor diegene die zelf met ruisonderdrukkingsoftware zoals Neat Image of Noise Ninja aan slag willen.
Belichtingcompensatie Fujifilm NP-150 accu AC-135VN netvoeding
Belichtingcompensatie Fujifilm NP-150 accu AC-135VN netvoeding
Fujifilm S5 Belichtingcompensatie Fujifilm S5 Pro NP-150 accu Fujifilm S5 AC-135VN netvoeding
Het kan natuurlijk nodig zijn de belichting aan te passen door middel van een belichtingcompensatie. Wie in JPEG fotografeert zal al snel de noodzaak van voortijdig ingrijpen erkennen. Met de Fujifilm FinePix S5 Pro is het mogelijk de belichting te compenseren met -5EV - +5EV in 1/3 stop. Dit bereik geeft voldoende speelruimte om bij moeilijke belichtingsituaties toch de opname te kunnen maken. Het fotograferen in RAW formaat zal de noodzaak van voortijdig wel of niet compenseren volledig wegnemen. Dit formaat is ideaal om achteraf te beoordelen en indien nodig totaal te bewerken. Nieuw is ook de netvoeding die voor de Fujifilm S5 Pro ontworpen is; de AC-135VN. Dit groot uitgevallen blok levert 13,5V in plaatst van de 5V netvoeding die voor de S3 Pro voorhanden is. De AV-135VN is onmisbaar in bijvoorbeeld de studio waarbij de Fujifilm FinePix S5 Pro wordt ingezet in combinatie met de dit jaar leverbare Fujifilm HS-V3 software. Je kunt dan de S5 Pro op een computer aansluiten en deze via de software bedienen. Live View werkt dan ook in deze opstelling! Ook wordt het mogelijk de Fujifilm S5 Pro draadloos te controleren via de in juni 2007 geplande Wi-Fi zender.
De camera wordt geleverd met een BC-150 lader en een 1500mAh Li-Ion accu. De accu is een nieuw type batterij, eigenlijk een intelligentere batterij, die allerlei informatie in detail geeft over bijvoorbeeld het percentage accucapaciteit, maar ook de conditie waarin de accu zich verkeert. Op de display bovenop de camera wordt via een batterijsymbool grof de batterijcapaciteit van dat moment weergegeven, maar via het Set-up menu van de camera kan er meer gedetailleerde informatie worden opgevraagd. Het laden van een accu neemt ongeveer 2 uren en 15 minuten in beslag.
Fujifilm Auto focus Monitorbescherming LCD display
Fujifilm Auto focus Monitor bescherming LCD display
Fujifilm S5 Auto focus Fujifilm S5 Monitor bescherming Fujifilm S5 Top panel LCD screen
Voorop de body van de Fujifilm S5 Pro digitale SLR is een focusinstelling keuzeknop geplaatst. Door deze knop te draaien, totdat hij klikt op de plek die gewenst is (C, S of M), kun je de scherpstelmodus selecteren. Wanneer de knop naar S wordt gedraaid, staat de auto focus in de Single-servo stand. De Fujifilm FinePix S5 Pro zal dan automatisch scherpstellen als je de ontspanknop half indrukt en stoppen met scherpstellen zodra het onderwerp in focus is. In de C-stand zal de camera continue blijven scherpstellen zolang de ontspanknop wordt ingedrukt en M is handmatig, en is bijvoorbeeld nodig om de Live View te gebruiken. Een van de voordelen van het lenen van de Nikon D200 body, is dat het grote formaat top LCD display ook tot de vaste uitrusting hoort. Een dergelijk formaat top panel is ongekend in de digitale SLR markt. Er is dan ook genoeg ruimte om een keur aan gegevens op de display weer te geven. Denk daarbij aan ISO waarde, sluitertijden, witbalans, beeldkwaliteit, belichting, etc. Snel geteld zijn er circa 45 punten waarover de camera je via het top panel informeert. De aan/uit schakelaar van de camera heeft een extra functie waarmee het LCD panel verlicht kan worden. De knop is zo geplaatst dat deze blindelings te vinden is wat natuurlijk handig is tijdens het fotograferen.
Handig is de doorzichtige beschermkap die standaard bij de camera wordt geleverd. Voor het beschermen en schoonhouden van de grote 2,5-inch formaat monitor is dit onderdeel onmisbaar. Je kunt de beschermkap eenvoudig monteren; je plaatst de bovenkant van de beschermkap juist boven de LCD display en klikt hem op zijn plek. Verwijderen doe je door aan de onderkant van de beschermkap te trekken totdat deze los laat. De kap is zo doorzichtig en praktisch dat ik me kan voorstellen dat er velen zijn die de kap standaard op de monitor laten zitten. Aan de andere kant komt de kwaliteit van de LCD monitor het beste tot zijn recht door hem er direct af te halen; ieder voor zich dus.
< vorige pagina - Fujifilm FinePix S5 Pro 
Fujifilm FinePix S5 Pro - volgende pagina >
Digitale Cameras
Fujifilm Finepix S5
S5 Pro DSLR Camera
Fujifilm S5 Pro vergelijken
Fujifilm S5 Instellingen
Fujifilm S5 Test Conclusie
Fujifilm S5 Pro Galerie
Fujifilm Digitale Cameras
Fujifilm Camera Testen
Fujifilm Finepix