Fujifilm FinePix S5 Pro Review
DIWA Awards member Fujifilm
Fuji Camera Preview
Fujifilm FinePix S5 Pro Preview
Fujifilm S5 Pro preview
Pagina 1/15
Gepubliceerd op Dinsdag 30 januari 2007
Fujifilm FinePix S5 Pro
Geschreven door Dennis Hissink
Introductie
Net voordat de Photokina show in Keulen, Duitsland, vorig jaar van start ging, maakte Fujifilm bekend dat er voor het voorjaar van 2007 een nieuwe digitale SLR camera uit de S-serie te verwachten is: de Fujifilm FinePix S5 Pro. Deze vooraankondiging kwam op het juiste moment en niet als laatste voor de trouwe groep Fujifilm DSLR fotografen die bereid waren opnieuw te investeren in een digitale SLR camera waarmee ze weer helemaal up-to-date waren qua techniek. Rondom Fujifilm waren veel fabrikanten in rap tempo bezig hun DSLR assortiment stevig uit te breiden en het wachten was dan ook op waar Fujifilm mee zou komen. De vooraankondiging van de Fujifilm S5 Pro werd over het algemeen zeer positief ontvangen en de daarop komende presentatie tijdens de Photokina 2006 met een werkende sample was voldoende om Fujifilm weer aan tafel van de heren DSLR fabrikanten aan te laten schuiven. De nieuwe Fujifilm FinePix S5 Pro volgt de S3 Pro op en kent veel nieuwe, innovatieve features en verbeteringen. Naar verwachting zal de FinePix S5 Pro in februari verkrijgbaar zijn en een verwachte verkoopprijs in Nederland krijgen van €1895 inclusief BTW voor de body. Wij hebben de mogelijkheid gekregen een eerste pre-productie sample van de S5 Pro camera nader te bekijken en geven in de volgende Fujifilm FinePix S5 Pro preview een exclusieve uitgebreide eerste indruk.
Fujifilm FinePix S5 Pro Digitale SLR Camera
Fujifilm FinePix S5 Pro - Digitale SLR Fujifilm FinePix S5 Pro - Memory card
Digitale SLR camera CompactFlash Geheugenkaart
Fujifilm FinePix S5 Pro Digitale SLR camera Fujifilm FinePix S5 Pro CompactFlash Geheugenkaart
De Fujifilm FinePix S5 Pro is de lang verwachte opvolger van de S3 Pro camera. De camera is duidelijk gebaseerd op de D200 body van Nikon, maar heeft voor het overige een pure Fujifilm identiteit. De Fujifilm S5 Pro is uitgerust met de geprezen Super CCD SR Pro beeldsensor waarmee alweer een nieuwe generatie van de Super CCD beschikbaar wordt. De Super CCD techniek heeft alweer heel wat jaren ontwikkeling achter de rug en wat eens begonnen is als een heel eigenwijze manier van CCD ontwikkeling, is uitgegroeid tot een unieke formule waarmee Fujifilm zich ontegenzeggelijk van de massa weet te onderscheiden. Het unieke ontwerp bestaat uit 12 miljoen geschakelde fotodioden - 6,17 miljoen 'grote' S fotodiodes en 6,17 miljoen 'kleine' R fotodiodes. Deze techniek maakt een groter dynamisch bereik, verbeterde ruis/signaalverhouding en een hoogwaardige kleurweergave mogelijk. Het is ook niet voor niets dat juist deze Super CCD eigenschappen zo vaak bejubeld worden door Fujifilm S digitale SLR fotografen. De camera geeft de beeldinformatie weer op het grote 2,5-inch formaat LCD scherm. Het extra LCD schermpje van de S3 Pro heeft het veld moeten ruimen, echter de monitor is van 2 naar 2,5-inch vergroot.
Fujifilm gebruikt een CompactFlash type I of II (wie gebruikt type II nog?) of een Microdrive bij de S5 Pro voor de opslag van opnames. Ondanks de stevige en niet te stuiten opmars van de Secure Digital geheugenkaart heeft de CompactFlash kaart in het semi-pro en pro segment nog steeds de voorkeur. De ontwikkeling in deze kaarten staat dan ook niet stil. Onlangs, tijdens de Photokina 2006, heeft SanDisk zelfs een 12 en 16GB Extreme III CF kaart geïntroduceerd. Op dit moment is het echter nog niet zo dat de Fujifilm FinePix S5 Pro dergelijke hoge capaciteit kaarten ondersteunt. Officieel wordt er een maximale opslagcapaciteit ondersteund van 4GB. Wellicht zal een toekomstige firmware update toegang verschaffen tot deze geheugenkaarten. De interne buffer van de Fujifilm S5 Pro is vergroot en is zelfs groter dan die van de S3 Pro met een buffer-upgrade! Tijdens mijn praktijkervaring met deze sample was direct te merken dat de buffer van circa 288MB veel bijdraagt aan de snelheid. Met een snelheid van 3 bps kun je ongeveer 20 RAW formaat opnames (circa 12,8MB/opname) achter elkaar schieten of circa 10 RAW opnames met dynamisch range op 100% (D-STD in het menu).
Fujifilm Auto ISO Fujifilm S5 Pro Snelheid Fujifilm S5 Body
Fujifilm Auto ISO Fujifilm Quick Review Fujifilm FinePix S5 Pro Body
Fujifilm S5 Pro Auto ISO Fujifilm S5 Pro Quick Review Fujifilm FinePix S5 Pro Body
Zeer handig is de functie Auto ISO die via het menu van de FinePix S5 Pro te activeren is. Met deze functie kun je de ondergrens qua sluitertijd instellen en een bovengrens met betrekking tot de ISO. Met deze persoonlijke voorkeur kun je als het ware jouw eigen 'Program' mode opmaken. De knop Set-up, naast de LCD monitor, geeft toegang tot het menu van de camera waarin onder het eerste tabblad bij instelling Exposure het mogelijk wordt de Auto ISO voorkeur in te stellen. De ISO reeks bestaat uit 200, 400, 800 en 1600 ISO. Standaard kent de camera een ISO reeks van 100 - 3200 ISO. Tijdens de weergave inclusief Exif informatie wordt de ISO in rood aangegeven wanneer tijdens die opname Auto ISO actief was. De body van de Fujifilm FinePix S5 Pro is gelijk aan die van de Nikon D200. Dus ook een magnesium kern en waterdichte afsluitingen. De afwerking is perfect en lekker compact om mee te nemen. Het gewicht van 830 gram is slechts 5 gram lichter dan die van zijn voorganger, de S3 Pro, en ligt prima in de hand. Voor wie wat meer body wil, zal al snel de MB-200 grip van Nikon aanschaffen en onder de Fujifilm S5 Pro bevestigen. Ondanks de aanwezigheid van een prototype grip van Fujifilm tijdens de Photokina, wordt de voorkeur gegeven aan de Nikon MB-200. Het is niet mogelijk met de grip ook de Nikon EN-EL3e accu's te gebruiken, de Fujifilm NP-150 accu's zijn een must!
Naast de vergroting van de buffer zijn er diverse onderdelen en functies van de Fujifilm FinePix S5 Pro verbeterd met betrekking tot de snelheid. Zo is het nu mogelijk vrijwel direct een weergave te krijgen van de gemaakte opname via de Quick Review stand en is er vrijwel geen pauze tussen het indrukken van de weergave (Play) knop en de weergave zelf. Handig is ook de mogelijkheid in deze preview direct het beeld te kunnen wissen. Nieuw is ook de gezichtdetectie-knop waarmee direct een 100% zoomweergave van de opname mogelijk wordt. Dit onderdeel is een ontzettend handig en snel hulpmiddel bij het maken van portretten of foto's waar mensen op staan. Het detectiesysteem werkt snel en feilloos en is in staat tot maximaal tien verschillende gezichten te detecteren!
Fujifilm FinePix S5 Pro Instelwiel Fujifilm NP-150 accu
Fujifilm FinePix S5 Fujifilm NP-150 accu
Fujifilm FinePix S5 Pro Instelwiel Fujifilm FinePix S5 Pro NP-150 accu
Links van de zoeker, boven op de camera, is een grote knop geplaatst met daaronder een wiel dat gecombineerd met het indrukken van een klein knopje gedraaid kan worden. Via dit instelwiel krijg je direct toegang tot single of continue Low (1-2 bps) en High Speed (max. 3 bps) opnames, een zelfontspanner en de mogelijkheid om de spiegel omhoog te klappen. Dit laatste is een handig hulpmiddel om onbedoelde camerabewegingen bij lange sluitertijden te voorkomen. Daarnaast is het mogelijk de ontspanvertraging met 0,4 seconden te verlengen om bij het maken van lange belichtingsopnames camerabewegingen te voorkomen (Set-up menu). De Fujifilm FinePix S5 Pro digitale spiegelreflexcamera wordt standaard geleverd met een acculader en een NP-150 accu. De 7,4 1500mAh Lithium Ion accu wordt via de geleverde BC-150 lader opgeladen wat ongeveer 2 uur en 15 minuten in beslag neemt. Volgens CIPA (Camera & Imaging Products Association) is een volle accu goed voor circa 400 opnames waarbij gemeld moet worden dat de LCD monitor uitgeschakeld is. Daar de Fujifilm FinePix S5 Pro ook in staat is 30 seconden Live View te geven, en dit keer ook in kleur, zal het energieverbruik sterk afhangen van het gebruik hiervan of niet.
Fujifilm FinePix S5 Pro Test
Fujifilm FinePix S5 Pro Test Editor's Commentaar
"Fujifilm is weliswaar afhankelijk van derden, wat betreft de behuizing van de Nikon D200, de techniek en alles wat om de camera heen hangt, ruikt en voelt, laat je het Fujifilm gevoel ervaren. Het Fujifilm gevoel kan het best worden omschreven als de wijze waarop Fujifilm met beeld omgaat. Aan de ene kant de techniek van de hardware en ook zeker de wijze waarop het beeld intern in de camera gevormd wordt, aan de andere kant het gevoel dat er met meer diepgang naar het beeld is gekeken. Je kunt merken dat er technieken en innovaties vanuit verschillende divisies samen zijn gekomen om een plaats te krijgen in de Fujifilm S5 Pro DSLR. Neem nu de gezichtdetectie of de wijze waarop men het karakter van de opname behandeld. Technieken en denkwijzen uit de filmindustrie vertaald naar een digitale versie. Technieken uit een Fujifilm Frontier digitale minilab laten integreren in een digitale camera, etc. De kleine details verraden diepgang bij het concept waar de FinePix S5 Pro voor staat..."
Fujifilm FinePix S5 Pro - volgende pagina >
Digitale Cameras
Fujifilm Finepix S5
S5 Pro DSLR Camera
Fujifilm S5 Pro vergelijken
Fujifilm S5 Instellingen
Fujifilm S5 Test Conclusie
Fujifilm S5 Pro Galerie
Fujifilm Digitale Cameras
Fujifilm Camera Testen
Fujifilm Finepix
Fujifilm Finepix S5 Pro
Fujifilm Finepix S5 Pro
Fujifilm Finepix S5 Pro
Fujifilm Finepix S5 Pro