ColorVision Spyder 2 Plus
Member of DIWA Awards ColorVision Spyder2 Advanced Color Calibration System for CRT and LCD displays
ColorVision Spyder2 Advanced Color Calibration System for CRT and LCD displays
ColorVision Spyder2 Plus Testrapport
ColorVision Spyder2 Plus
Introductie
Kleurmanagement is voor velen van ons, inclusief professionals, nog steeds een onderwerp dat nauwelijks aan de orde lijkt te zijn. We weten allemaal dat het kalibreren van je beeldscherm één van de taken is die je bewerkingsvaardigheden op een solide niveau van kwaliteit houden. Maar in werkelijkheid werken we allemaal op niet gekalibreerde monitoren. Wat als we die gewoonte eens wijzigen? Start daar nu mee en creëer een werkomgeving die een accurate kleur weergeeft, wat resulteert in een print die met meer precisie geproduceerd is. Pantone Colorvison biedt een tool die deze klus uitstekend kan klaren. Wij ontvingen het Spyder2 Plus software pakket van Colorvision, bestaande uit Spyder2 Colorimeter, Spyder2 software, Adobe Photoshop Elements 3.0 en Pantone colorist software. Onze ervaring? Lees onze test en ontdek meer over de Spyder2 Plus kleur management software!
ColorVision Spyder2 Geavanceerd Kleur Calibratie Systeem voor CRT and LCD displays
ColorVision Spyder2 Geavanceerd Kleur Calibratie Systeem voor CRT and LCD displays
ColorVision Spyder2 Hardware installatie
Ieder beeldscherm, goedkoop of super de luxe, heeft soms wat hulp nodig om het beste resultaat te verkrijgen. Wanneer je beeldscherm niet de juiste kleuren weergeeft is het erg moeilijk om de prints te verkrijgen die je op het beeldscherm gezien hebt. Het gaat zoals volgt: je hebt een digitale camera, je houdt ervan om je eigen foto's te bewerken via het beeldscherm (LCD of CRT) om ze daarna uit te printen. Deze drie fases moeten perfect op elkaar aansluiten en zeker je eigen ogen hebben de best mogelijke hulp nodig. Dat is het moment waarop kleurmanagement zichzelf introduceert.
Spyder2 Software installatie
Het Spyder2 programma verwelkomt je - klik op 'next' om door te gaan.
Het Spyder2 programma verwelkomt je - klik op 'next' om door te gaan
Om het installatieproces te starten dient de directory: 'to install to' gekozen te worden.
Om het installatieproces te starten dient de directory: 'to install to' gekozen te worden.
Het installeren van de software zal voor een update zorgen van de registratie van je OS.
Het installeren van de software zal voor een update zorgen van de registratie van je OS
Het is mogelijk het profiel, dat Spyder2 gecreëerd heeft van je monitor, te activeren door middel van het Profile Chooser programma nadat het kalibreerproces heeft plaatsgevonden.
Het is mogelijk het profiel, dat Spyder2 gecreëerd heeft van je monitor, te activeren door middel van het Profile Chooser programma nadat het kalibreerproces heeft plaatsgevonden.
ColorVision Calibratie Spyder2 Plus
ColorVision Spyder2 installatie
De gemakkelijkste manier om je beeldscherm aan te passen is het contrast en de scherpte met het blote oog in te stellen doch dit is verre van accuraat. Er zijn tegenwoordig verschillende tools verkrijgbaar, de meeste daarvan zijn gebaseerd op software, maar om een perfecte instelling te krijgen heb je toch echt hardware nodig. De software op CD-ROM (ProfilerPLUS Plug-in en Spyder2 software) van het Spyder2 pakket moet eerst geïnstalleerd worden. ProfilerPLUS 2.3, een plug-in voor Photoshop wordt in enkele seconden geïnstalleerd en de Spyder2 1.0.5 software volgt een minuut later. Het installatieproces verloopt zonder problemen. Gedurende het installeren moet de registratiecode ingevoerd worden, die terug te vinden is op de bijgeleverde kleine sticker, daarna is de klus bijna geklaard. Je hoeft slechts de USB kabel van het Colorvision apparaat in te pluggen, te wachten totdat Windows de software automatisch herkend (Uitgaande van Windows XP), en te dubbelklikken op de Spyder2 icoon die op het bureaublad van je computer verschenen is.
ColorVision Spyder2 Plus
Voordat je begint met het installeren van de software moeten er enkele voorzorgsmaatregelen getroffen worden: er mogen geen directe lichtbronnen op het beeldscherm schijnen, dus geen bureaulampen e.d. Minimaliseer het omgevingslicht zoveel mogelijk. Daarnaast is het belangrijk om dezelfde lichtomstandigheden te creëren als die waarin je gewoonlijk gebruikt maakt van het beeldscherm. Voor het verkrijgen van het meest gunstige resultaat is het verstandig het beeldscherm ongeveer een uur op te laten warmen, de Spyder2 sensor moet ten minste 5 minuten actief zijn om de meest stabiele conditie te bereiken. De kleurdiepte van het scherm moet 24 bit kleur of hoger zijn. Wanneer Adobe Photoshop op de computer geïnstalleerd staat dienen profielen als Adobe Gamma uitgeschakeld te worden voordat de installatie gestart wordt; dit is mogelijk via het menu Start - Opstarten - Adobe Gamma. Ook het draaien van een virus scanner op de achtergrond heeft een negatieve invloed op het installatieproces. Na deze voorzorgsmaatregelen genomen te hebben zou het installatieproces probleemloos moeten verlopen, mogelijke USB verbindingsproblemen daargelaten. De software werkt met Windows en Mac computers.
ColorVision Spyder2 Plus
Spyder2 Plus Box inhoud
Spyder2 Box inhoud
ColorVision levert, naast de Spyder2 versie die wij mochten ontvangen, tevens andere versies. Ons Spyder2 Plus pakket werd geleverd met Spyder2 software, Adobe Photoshop Elements 3.0, Pantone colorist software en de Spyder2 Colorimeter. Een ander pakket is de Spyder2 Pro Studio versie bedoeld voor professionals of enthousiaste amateurs.
Het bevat alle software die nodig is om op een professioneel niveau te kalibreren en het creëert precieze ICC display profielen van je beeldscherm (CRT, LCD of laptop). Het pakket bevat naast de Spyder2 en Pantone colorist software tevens extra software waaronder Nik Color Efex Pro 2.0 Standaard Editie en ColorVision DoctorPRO software voor het vergroten, bewerken, corrigeren en specificeren van kleuren op je beelden, beeldschermen en printers. Nik Color Efex bevat verschillende filters die gebruikt kunnen worden voor fantastische en creatieve effecten. De Spyder2 Pro versie ondersteunt veelvoudig kalibreren en aanpassen van het beeldscherm. De basisversie, het ColorPlus pakket, bevat de sensor, ColorPlus kalibreer software en Adobe Photoshop Album Starter editie.
ColorVision producten zijn wereldwijd verkrijgbaar. De ColorVision website biedt je de mogelijkheid om een keus te maken uit de producten en om de dichtstbijzijnde winkel te vinden die ColorVision producten in het assortiment voert, via de "Where to buy" zoekfunctie.
Het plaatsen van de sensor is gemakkelijk. Door gebruik te maken van het tegengewicht dat aan de USB kabel bevestigd zit, wordt het gewicht van de sensor gebalanceerd. Om zeer precies te werk te gaan kan het tegengewicht over de kabel geplaatst worden. Als de Spyder2 sensor gebruikt wordt om een CRT beeldscherm te kalibreren moet het filter verwijderd worden om ervoor te zorgen dat de zuigers het apparaatje in evenwicht houden op je CRT scherm. Bij het kalibreren van LCD schermen laat je het filter zitten waar het zit en leg je de Spyder2 sensor plat tegen het scherm aan. Door het scherm enigszins te kantelen kan de sensor daadwerkelijk contact maken.
ColorVision Spyder2 Plus
Nu we het apparaat geplaatst hebben en de software geïnstalleerd is zijn we klaar om met het kalibreer proces te beginnen. Tijdens het checken moeten er enkele vragen beantwoord worden. Deze zijn voor iedereen goed te begrijpen en duidelijk doelgericht. Ik heb gekozen voor het kalibreren van mijn beeldscherm voor een gamma waarde van 2.2 en een witte punt van 6500K, wat een van de meest algemene keuzes is. Ik heb de Spyder2 gebruikt voor het kalibreren van mijn LCD beeldscherm. Het is belangrijk om de instellingen voor contrast, gamma en scherpte te checken en naar standaard te zetten voor de aanvang van het kalibreerproces.Spyder2 Plaatsing op een TFT monitor
ColorVision Spyder2 Geavanceerd Kleur Calibratie Systeem voor CRT and LCD displays Spyder2 Plaatsing op een TFT monitor
Nadat de sensor op het scherm geplaatst is, is het een kwestie van een muisklik om het kalibreren te starten. Het scherm toont een zwart vierkant en de sensor zal de zwarte punt aflezen, dit duurt enkele minuten, daarna volgen een rood, groen en blauw vierkant die stuk voor stuk door de sensor gelezen worden. Nadat de kleurtemperatuur geverifieerd is, eindigt het kalibreerproces. Het hele proces neemt ongeveer 15 minuten in beslag en resulteert in een fris gekalibreerd scherm en een monitor profiel dat opgeslagen wordt in het systeem om gebruikt te worden door applicaties die automatisch de specificaties van het scherm checken. Bij het volgende beeld dat op het scherm verschijnt toont het programma de verschillen van vóór en ná het kalibreren, en zacht uitgedrukt: er is verschil te zien. In mijn geval: rijkere kleuren, dieper contrast en minder helderheid. Vanaf hier is het een kwestie van slechts enkele minuten om regelmatig het scherm te kalibreren en om de instellingen van je LCD scherm dan te laten zoals ze op dat moment zijn.
ColorVision Spyder2 Kalibreerproces
1). Kies eerst het type monitor dat gekalibreerd dient te worden. Uitleg wordt gegeven in een duidelijke presentatie. Eenvoudigweg klikken op de optie continueert het proces. 2). Welke kleurtemperatuur en welk Gamma niveau zijn wenselijk voor je werkomgeving? Onder normale omstandigheden voldoen Gamma 2.2 en een temperatuur van 6500. Begin gerust met deze cijfers, het profiel kan te allen tijde gewijzigd worden indien dit noodzakelijk blijkt te zijn.
1). Kies eerst het type monitor dat gekalibreerd dient te worden. Uitleg wordt gegeven in een duidelijke presentatie. Eenvoudigweg klikken op de optie continueert het proces.
2). Welke kleurtemperatuur en welk Gamma niveau zijn wenselijk voor je werkomgeving? Onder normale omstandigheden voldoen Gamma 2.2 en een temperatuur van 6500. Begin gerust met deze cijfers, het profiel kan te allen tijde gewijzigd worden indien dit noodzakelijk blijkt te zijn.
3). Bij sommige beeldschermen of LCD schermen kunnen instellingen zoals scherpte, contrast en helderheid aangepast worden. Is dit het geval bij jouw beeldscherm, selecteer dan een enkele of alle instellingen en continueer. Als dit niet het geval is ga dan gewoon verder. 4). Het helderheidsniveau van het wit zorgt ervoor dat het beeldscherm een natuurgetrouwe reeks van verschillende wittinten toont. Het is zeer belangrijk om het beeldscherm terug te zetten naar de standaard fabrieksinstellingen voor het laten slagen van het kalibreerproces.
3). Bij sommige beeldschermen of LCD schermen kunnen instellingen zoals scherpte, contrast en helderheid aangepast worden. Is dit het geval bij jouw beeldscherm, selecteer dan een enkele of alle instellingen en continueer. Als dit niet het geval is ga dan gewoon verder.
4). Het helderheidsniveau van het wit zorgt ervoor dat het beeldscherm een natuurgetrouwe reeks van verschillende wittinten toont. Het is zeer belangrijk om het beeldscherm terug te zetten naar de standaard fabrieksinstellingen voor het laten slagen van het kalibreerproces.
5). Dezelfde procedure dient hier gevolgd te worden. Zet het beeldscherm terug naar de standaard instellingen (open de configuratie mode, selecteer beeldscherm en schakel terug naar standaard instellingen - Windows). Op deze manier zal het beste resultaat verkregen worden. 6). Check boxes moet geselecteerd worden of juist niet, om kleur kalibreren te garanderen. Voor sommige beeldschermen geldt dat RGB niveaus of Kelvin waarden handmatig ingesteld kunnen worden. Controleer je beeldscherm alvorens verder te gaan.
5). Dezelfde procedure dient hier gevolgd te worden. Zet het beeldscherm terug naar de standaard instellingen (open de configuratie mode, selecteer beeldscherm en schakel terug naar standaard instellingen - Windows). Op deze manier zal het beste resultaat verkregen worden.
6). Check boxes moet geselecteerd worden of juist niet, om kleur kalibreren te garanderen. Voor sommige beeldschermen geldt dat RGB niveaus of Kelvin waarden handmatig ingesteld kunnen worden. Controleer je beeldscherm alvorens verder te gaan.
7). Wanneer de RGB aanpassingskeuze optie geselecteerd wordt zal het scherm de RGB niveaus tonen. Spyder2 software maakt het je mogelijk de RGB niveaus zeer precies aan te passen om het gewenste resultaat van de kleurtemperatuur te bereiken die je gekozen hebt bij het starten van het kalibreerproces. 8). De sensor van de Spyder2 geplaatst op een LCD scherm met de Spyder2 software in werking. Het tegenwicht van de USB kabel bevindt zich achter het scherm om gedurende het kalibreerproces een stabiele positie te garanderen.
7). Wanneer de RGB aanpassingskeuze optie geselecteerd wordt zal het scherm de RGB niveaus tonen. Spyder2 software maakt het je mogelijk de RGB niveaus zeer precies aan te passen om het gewenste resultaat van de kleurtemperatuur te bereiken die je gekozen hebt bij het starten van het kalibreerproces.
8). De sensor van de Spyder2 geplaatst op een LCD scherm met de Spyder2 software in werking. Het tegenwicht van de USB kabel bevindt zich achter het scherm om gedurende het kalibreerproces een stabiele positie te garanderen.
ColorVision Spyder2 Resultaat
ColorVision Spyder2 Geavanceerd Kleur Calibratie Systeem voor CRT and LCD displays Het configureren van de juiste RGB instellingen
Het Spyder2 pakket is erg gemakkelijk in gebruik en het toont een opvallend verschil van een ongekalibreerd scherm tot een gekalibreerd scherm. Ik heb ook de Spyder2 getest om het verschil te zien van een gekalibreerd scherm en hetzelfde scherm gekalibreerd met Spyder2. Gebruikmakend van de functie 'Voor en Na' toont hij een flink verschil tussen de twee gekalibreerde schermen. In een oogwenk is er sprake van meer verzadigde kleuren, preciezere kleuren en meer gedetailleerde schaduwpartijen.
Ik ben zeer tevreden over het gebruik van Spyder2 en vanaf vandaag gebruik ik het monitor profiel gemaakt door de Spyder2 voor mijn beeldscherm, dat de hele dag ontelbare beelden voorbij ziet komen. De software is zeer gebruikersvriendelijk, het gebruik van de sensor is zelfs gemakkelijker dan het gebruik van een muis. Het Spyder2 Plus pakket is het zeker waard om toe te voegen aan je standaard uitrusting. Het werken met een gekalibreerd CRT of LCD scherm geeft je de eindresultaten die je voor ogen had, in het bijzonder wanneer je met beelden werkt zoals die zich op dit moment op je geheugenkaart bevinden. Als je een gemakkelijke manier zoekt om je beeldscherm(en) te kalibreren, dan is Colorvision Spyder2 dé oplossing voor jou!
Hoofdpagina
Digitale Camera Database
Vergelijk Digitale Cameras
Image Gallery
Zoeken
Digital Imaging Headlines
Card readers
Flash Geheugenkaart