Canon EOS 1000D Test
DIWA Awards Test member Canon
Canon Digital Photography

Canon EOS 1000D Hands-on review
Digitale Camera Review
Pagina 1/3
Canon EOS 1000D
Tekst & Fotografie : Dennis Hissink
Gepubliceerd : Donderdag, 19 Juni 2008
Introductie Canon 1000D
Niet onverwacht heeft Canon een nieuwe digitale SLR aangekondigd, de Canon EOS 1000D. Naast het feit dat het hier om een nieuwe DSLR gaat, introduceert Canon tevens een nieuw segment, namelijk dat van een absolute instapklasse camera. We zijn nu dan ook eindelijk aanbeland bij de 1000-tallen zodat we een opbouwend rijtje van 1000 naar enkelvoudige getallen zien. Door het aanboren van een nieuw segment creëert Canon meer ruimte voor zijn assortiment, iets wat de afgelopen jaren nogal eens als krap werd ervaren. Althans door mijn persoon. De nieuwe Canon EOS 1000D zal binnenkort verkrijgbaar zijn en kent op dit moment alleen nog een pre-productie status. Mede daardoor is het helaas niet mogelijk beelden te kunnen publiceren ondanks dat deze in een aantal Europese landen wel al veelvuldig gebruikt zijn voor publicatie met een duidelijke mededeling dat er geen waarde gehecht kan worden aan de beeldkwaliteit daar het om een pre-productie model camera gaat. De nu volgende preview geeft een uitgebreide eerste indruk van Canon's nieuwe digitale instapmodel DSLR, de Canon EOS 1000D.
Canon EOS Digitale SLR camera Canon EOS 1000D dSLR camera
Canon EOS Behuizing Instap SLR camera markt
Zo op het eerste gezicht lijkt de Canon EOS 1000D als twee druppels water op de EOS 400D. Dit model verdwijnt per direct uit het assortiment. Een logische beslissing daar de 400D en 450D elkaar wel heel dicht benaderen. Met de introductie van de Canon 1000D is dus ruimte gekomen en kan de consument bij Canon ook terecht voor een volwaardige digitale SLR met een aantrekkelijk prijs. Want hieraan ontleent de Canon EOS 1000D zijn bestaansrecht, aan de adviesverkoopprijs. Verwacht geen innovaties of spectaculaire verbeteringen, daarvoor zal naar verwachting de Photokina een mooi moment zijn. Kijkend naar de EOS 1000D zou je ook kunnen concluderen dat het een iets uitgeklede EOS 450D is, want qua camera ligt de Canon EOS 1000D heel dicht tegen zijn 'voorganger' de EOS 400D en het actuele model de EOS 450D aan.
Een aantal jaren geleden maakte Canon furore met het introduceren van de EOS 300D; een DSLR camera die voor het eerst voor een prijsdoorbraak zorgde en waarmee Canon in zeer snelle tijd heer en meester werd over het SLR veld. De concurrentie stond aan de zijlijn en liet zich ogenschijnlijk overrompelen door deze spectaculaire introductie, want het antwoord liet nog even op zich wachten. De fabrikanten hebben echter niet stilgezeten en hebben ieder een antwoord gegeven in de vorm van diverse instapmodellen DSLR camera's met specificaties die er niet om liegen. De zet was weer aan Canon en met de introductie van de Canon 1000D, hoewel minder spectaculair, lijkt Canon zijn grip op de onderkant van DSLR markt steviger in de hand te krijgen.
EOS 1000D
2,5" LCD display
Zoals gezegd lijkt de Canon EOS 1000D sprekend op de EOS 450D camera. Het zijn slechts enkele details die de behuizingen van elkaar doen verschillen. Het grootste verschil is het formaat van de LCD monitor achterop de camera, 2.5-inch voor de EOS 1000D en 3-inch voor de EOS 450D. Een dergelijk verschil kan voor sommige consumenten nog wel eens de beslissende factor zijn. Persoonlijk vind ik een grote LCD monitor absoluut een verrijking tijdens en ook na het fotograferen. Ondanks het kleinere formaat monitor is de resolutie hetzelfde gebleven, namelijk 230.000 pixels. Onze eerste indruk is dan ook dat de monitor een fraaie heldere weergave heeft en prima is om de gemaakte opnames op kwaliteit te beoordelen.
Canon 1000D preview SDHC flash geheugen ondersteuning
Canon EOS Digitale spiegelreflex Canon 1000D Geheugen
Lichtste digitale spiegelreflex camera ooit 32GB flash geheugen capaciteit
De Canon EOS 1000D heeft een beeldsensor die gelijkwaardig zou moeten zijn aan die van de EOS 400D en biedt hetzelfde aantal van 10,1 effectieve Megapixels aan resolutie. De grote verschillen ten opzichte van de 400D zijn Live View, DIGIC III, een 7-punts AF in plaats van een 9-punts AF, auto ISO instelling, ongelimiteerde JPEG buffer maar een verminderd aantal RAW opnames, LP-E5 accu in plaats van de NB-2LH, en bovendien een verlaagd gewicht van 502 gram waarmee de Canon EOS 1000D Canon's lichtste digitale spiegelreflex ooit is. Naar verwachting zal de Canon 1000D in juli wereldwijd verkrijgbaar zijn. Zodra wij een volwaardig testexemplaar ontvangen zullen wij een volledige Canon EOS 1000D test publiceren.
Nadat de Canon EOS 450D afscheid heeft genomen van de CompactFlash geheugenkaart is het niet meer verrassend te constateren dat ook de Canon EOS 1000D het kleine geheugenkaartje ondersteunt. CompactFlash lijkt daarmee voor Canon definitief toe te behoren aan de professionele serie EOS camera's, overigens veelal voorzien van een dubbel kaartslot voor zowel SD formaat als CF formaat support. Met de ondersteuning van het SD formaat beschikt de Canon EOS 1000D over een opslagcapaciteit van 32GB, althans ik ga ervan uit dat deze huidige maximale opslagcapaciteit van SDHC ook daadwerkelijk ondersteund wordt. Secure Digital en Secure Digital High Capacity (SDHC) zijn duidelijk een wereldstandaard.
Dennis Hissink Editor's Commentaar
Fotograaf : Dennis Hissink
1000D
LetsGoDigital

De markt voor digitale SLR camera's staat volop in belangstelling en daarmee ook digitale fotografie. Persoonlijk beschouw ik deze belangstelling absoluut als positief en het geeft fotografie zijn waarde terug wat het ook absoluut verdient. Want hoewel de huidige digitale compact cameraatjes vaak verrassend goede resultaten opleveren gaat er voor een fotograaf niets boven een echte reflex camera. En met de huidige prijs ontwikkelingen komen de DSLR camera's weer een stap dichter bij die consument die wellicht nu nog zijn compactje trouw blijft, maar graag de stap naar digitale SLR fotografie wil maken. Dat de DSLR in het spotlicht staat, blijkt ook uit de vele fotografie cursussen die gretig aftrek vinden. Voor vrijwel elk zichzelf respecterend fotomerk is een cursus opgezet, zodat de consument ook na aanschaf direct inzicht krijgt in de mogelijkheden van digitale SLR fotografie. Het belooft een mooi fotoseizoen te worden….
< vorige pagina - Canon EOS 1000D
Canon EOS 1000D Conclusie - volgende pagina >
LetsGo Digital
Canon EOS 1000D
Canon 1000D Conclusie
Canon 1000D vergelijkingstabel
Canon 1000D Specs
Canon Digitale Cameras
Canon Camera Reviews
Canon Digital Photography
Canon EOS Rebel XS Review
Canon EOS 1000D Test
Canon EOS 1000D Test