Pentax Optio MX - LetsGoDigital - Eerste indruk
Eerste indruk van de Pentax Optio MX
Deze vreemde eend in de bijt, in ieder geval wat betreft vormgeving, werd vrij onverwacht tijdens de PMA 2004 in Las Vegas geïntroduceerd. De vormgeving doet veteranen onder ons denken aan een super compacte super 8 camera, maar uitgerust met een techniek van de huidige tijd. De compacte Optio MX camera is een digitale camera met een combinatie van film en video. De camera is uitgerust met een 1/2.7-inch CCD en biedt een effectief aantal van 3.2 Megapixels wat een resolutie oplevert van 2048x1536 pixels. Daarnaast is de MX camera voorzien van een smc Pentax 10x optische zoomlens met een brandpunt bereik van 38-380mm (gelijk aan een 35mm camera). De Optio MX zoals ik deze nu in handen heb is een pre-productie model. Dit heeft als gevolg dat er geen conclusies mogen worden getrokken uit deze eerste indruk en dat bepaalde specificaties nog niet officieel bekend zijn. Deze specificaties zal ik dan ook achterwege laten.
Pentax Optio MX Pentax Optio MX
De 10x optische zoomlens van Pentax heeft een lichtsterke groothoek van f2.9 en eindigt in een lichtsterke tele van f3.5. Wie naast de optische zoom behoefte heeft om meer detail tijdens de opname naar voren te halen schakelt de digitale zoom functie in. Dit vermenigvuldigt het zoombereik met maximaal 10x wat uiteindelijk een resultaat moet opleveren van 100x totale zoom! Natuurlijk moeten we afwachten wat uiteindelijk aan beeldkwaliteit overeind blijft staan na een 100x zoom, maar we kunnen in ieder geval spreken van een nieuw record. Tevens is het mogelijk een filter op de frontlens te draaien. De Optio MX slaat de foto's op in het JPEG formaat, de video clips worden in MPEG4 (MOV) formaat opgeslagen. De video clips kunnen in drie verschillende resoluties worden opgeslagen; 160x120, 320x240 en 640x480 pixels met een beeldsnelheid van 15 of 30 beelden per seconde. De maximale opnameduur van een video clip is afhankelijk van de opslagcapaciteit van de gebruikte geheugenkaart.
Pentax Optio MX Pentax Optio MX
De Optio MX is een digitale camera waarmee naast de automatische programma mode ook een aantal handmatige instellingen voor handen is. De automatische mode kent een aantal ingebouwde scènes; landschap, bloemen, portret, zelfportret, zonsondergang, nachtopname, surf en sneeuw, soft, illustratie en panorama. Ook kent de Optio MX een aantal digitale filters; Zwart/wit, sepia, rood, roze, paars, blauw, groen en geel. Deze filters kunnen overigens alleen in de playback mode worden toegepast. Wie de camera meer op een fotografische manier wil toepassen kan zijn toevlucht nemen tot de diafragma voorkeuze of sluitertijd voorkeuze mode of zelfs geheel vogelvrij de handmatige mode kiezen. De diafragma waarde loopt in groothoek vanaf f2.9 - f8.0 en in tele vanaf f3.5 - f8.7. De specificaties van de sluitertijden zijn nog niet officieel bevestigd.
Pentax Optio MX Pentax Optio MX
Op de achterzijde van de camera is een uitklapbare en in meerdere hoeken instelbare 1.8-inch LCD display aanwezig. De resolutie van de display bedraagt ongeveer 134.000 pixels en kan 210 graden verticaal en 180 graden horizontaal worden gekanteld. Boven op de camera is een ingebouwde flitser aanwezig die door middel van een kleine knop aan de zijkant van de camera uitgeklapt kan worden. De flitser kent de standaard flits instellingen zoals rode ogen reductie, automatische flits, invulflits en door het terugklappen van de flitser, het deactiveren van de flitser.
Pentax Optio MX Pentax Optio MX
De zijkant van MX kent een opvallende greep die ongeveer 90 graden gedraaid kan worden. De greep geeft de nodige stabiliteit tijdens het filmen of fotograferen, in het bijzonder bij het gebruik van de 10x optische zoom. In de greep is een accu compartiment voor een 3.7V 1800mAh oplaadbare Li-ion accu (D-L17) of voor een Cr-V3 Lithium batterij. De Li-ion oplaadbare accu wordt niet via de camera opgeladen, maar via een aparte lader. De greep kent een tweetal knoppen; een om de zoom mee te bedienen en als tweede functie om een opname te maken. De tweede knop geeft direct toegang tot de movie mode. In eerste instantie lijkt de handgreep een vreemde toepassing, maar eerlijk gezegd is het wel een functionele toepassing; de camera ligt zeer stabiel in de hand.
Pentax Optio MX Pentax Optio MX
Bovenop de camera is een aantal (mini) knoppen geplaatst waaronder de aan/uit knop, een instelwiel met daarop de hoofdfuncties en een multifunctionele knop om bijvoorbeeld door het menu heen te scrollen. Net boven de handgreep, aan de zijkant van de camera is een klein knopje geplaatst om toegang te geven tot het geheugencompartiment. De Optio MX ondersteunt Secure Digital geheugenkaarten als opslagmedium.
Pentax Optio MX Pentax Optio MX
De Pentax Optio MX camera is een apart vormgegeven digitale camera waarmee zeker eens kennis gemaakt moet worden. Het zal nog even duren voordat de Optio MX daadwerkelijk beschikbaar komt, maar wanneer dit model de planken van de winkelier om de hoek bereikt is het zeker de moeite waard om eens nader kennis te maken...