Pentax Optio 33WR van dichtbij bekeken.
Tijdens de Digifoto handelarenbeurs in Houten kregen we de gelegenheid de nieuwe Optio 33WR in handen te nemen. Deze camera is weer typisch zo'n vreemde eend in de bijt als we het assortiment Pentax digitale camera's op een rijtje zetten. In eerste instantie lijkt de camera wat groot uitgevallen, tenminste ik had mij een iets plattere camera voorgesteld. Nu is het natuurlijk zo dat de Optio 33WR het certificaat JIS Class 7 mag dragen wat zijn weerslag heeft op de behuizing van de camera. Deze claim houdt in dat de camera het een half uur onder water tot een diepte van 1 meter moet kunnen volhouden zonder defect te geraken. Het is niet de bedoeling dat de camera daadwerkelijk onder water actief wordt gebruikt. De classificatie JIS Class 7 geeft aan dat de camera in hoge mate waterbestendig is en geschikt wordt bevonden om bij het water, in de sneeuw, etc te worden gebruikt. De camera kan eenvoudig onder stromend water uit de kraan worden gehouden om eventueel het vuil eraf te spoelen.
Pentax Optio 33RW - FirstLook - Letsgodigital
Pentax Optio 33RW - FirstLook - Letsgodigital
De nieuwe Pentax Optio 33WR is uitgerust met 3.2 miljoen effectieve pixels en een 2.8x optische zoom. De optische zoom heeft een bereik van 37-104mm (equiv. met een 35mm camera) en kan door middel van het activeren van de 4x digitale zoom een totaal zoombereik van 11.2x halen. De lichtsterkte bedraagt f2.8 - f3.9 (groothoek - tele). De sluitertijden variëren van 2 tot 1/2000 seconde. Het ontwerp van de camera is rechtlijnig en straalt eenvoud uit. De vierkante behuizing en de minimale aanwezigheid van knopjes maken de camera overzichtelijk. De Optio 33WR kent diverse ingebouwde programma's waarmee de gebruiker op eenvoudige wijze de prioriteit op een bepaald soort opname kan leggen. Zo kent de camera een programma mode waarmee volledig automatisch de belichting wordt berekend en uitgevoerd, een landschap mode, nacht opname mode, nacht portret mode, surf en sneeuw mode, portret mode, zonsondergang mode, bloem mode, vuurwerk mode, snap mode en macro mode. Bij elk van genoemde programma's wordt de prioriteit gelegd op bijvoorbeeld kleur, contrast, etc.
Pentax Optio 33RW - FirstLook - Letsgodigital Pentax Optio 33RW - FirstLook - Letsgodigital
De 3.2 Megapixels CCD levert een maximale beeldresolutie van 2048x1536 pixels. De minimale scherpstelafstand bedraagt 40cm, maar wie dichter op het onderwerp wil komen kan door middel van het activeren van de macro mode tot 10cm afstand fotograferen. Naast het maken van stilstaande opnamen kent de Optio 33WR ook de mogelijkheid van het vastleggen van bewegende beelden. De video clips worden in een resolutie van 320x240 of 160x120 pixels opgeslagen. Een leuke optie is de mogelijkheid de clips op te nemen in zwart/wit, sepia of gewoon in kleur. Op de achterzijde van de camera is en 1.6-inch formaat LCD display geplaatst. De display dient als zoeker of als viewer om de opgeslagen opnamen af te spelen. De resolutie van de display is 84.000 pixels. De opnamen kunnen via de ingebouwde USB 1.1 interface eenvoudig naar een computer worden overgezet. Wie de opnamen liever op een groter formaat display wil bekijken kan de camera via de video uitgang aansluiten op een televisie. Overige kenmerken van de camera zijn: instelbare witbalans, instelbare ISO waarde van 50, 100, 200 en 400 ISO, drie instelbare belichtingen (multi-segment, centrum gericht en spotmeting), belichtingcompensatie van +/- 2EV per 1/3 stop, handmatige scherpstelling, 5punts autofocus of spot autofocus, voice memo en histogram.
Pentax Optio 33RW - FirstLook - Letsgodigital Pentax Optio 33RW - FirstLook - Letsgodigital
De Optio 33WR ondersteunt DPOF (Digital Print Order Format), Exif Print (Exif 2.2) en PIM II (Print Image Matching). De afmetingen van de Optio 33WR zijn 81.5x76x30.5 en het gewicht bedraagt 225g (incl. batterij en geheugenkaart).