Fujifilm Finepix S7000 - LetsGoDigital - FirstLook
Eerste indruk van de Fujifilm FinePix S7000
Afgelopen week hebben we een aantal dagen een pre-productie model van de Fujifilm S7000 in handen gekregen. Naar aanleiding hiervan kunnen we even een korte impressie geven. De Fujifilm FinePix S7000 is door Fujifilm Nederland in augustus 2003 geïntroduceerd en zal naar verwachting deze maand voor het eerst bij de fotohandelaar verkrijgbaar zijn. De FinePix S7000 is uitgerust met de 4e generatie Super CCD HR met een effectief aantal pixels van maar liefst 6.3 miljoen! Het zelfs mogelijk, na de toepassing van de Super techniek, een bestandsformaat te produceren van een indrukwekkend aantal van 12 miljoen pixels. Dit alles wordt opgeslagen op de kleine xD-Picture Card of op een CompactFlash type I of II (Microdrive) geheugenkaart. De FinePix S7000 wordt gezien als een alternatief voor een 35mm/APS spiegelreflex camera en inderdaad de vergelijking met een spiegelreflex is snel gemaakt. De vormgeving, de handgreep, de grote optische lens en de aanwezigheid van een flitsschoen voor een externe flitser staan een vergelijking niet in de weg.
Fujifilm Finepix S7000 - LetsGoDigital - FirstLook Fujifilm Finepix S7000 - LetsGoDigital - FirstLook
De camera is uitgerust met een lichtsterke optische zoomlens (f2.8-f3.1) met een brandpunt van 35-210mm (vergelijkbaar met 35mm camera). Wie hier niet voldoende aan heeft kan zich beroepen op een optionele Tele voorzetlens (TL-FX9/FX9B) waarmee het optische bereik verlengt wordt met 1.5x wat een resultaat oplevert van 315mm. Daarnaast is er ook gedacht aan de liefhebbers voor een groothoek bereik. Zij kunnen de optionele WL-FX9/FX9B gebruiken waarmee een groothoek van 27mm wordt bereikt. Naast een interne flitser kan een flitser met een middencontact worden gebruikt om het totale flitsbereik te vergroten.
Fujifilm Finepix S7000 - LetsGoDigital - FirstLook Fujifilm Finepix S7000 - LetsGoDigital - FirstLook
De FinePix S7000 is een digitale camera waar iedereen zijn of haar creativiteit in kwijt kan. De vele instelmogelijkheden zorgen ervoor dat men niet snel aan een bepaalde grens van mogelijkheden komt. Daarnaast is er rekening gehouden met goede automatische instellingen. Functies zoals de handige F-knop waarmee direct toegang wordt gekregen tot instellingen zoals resolutie, ISO waarden en beeldeffecten, maar ook de aanwezigheid van voorgeprogrammeerde scènes behoren tot de automatische instelling van de camera. Degene die liever direct de mogelijkheden die de FinePix S7000 biedt wil benutten zal de instellingen zoals diafragma en sluitertijd voorkeuze of een volledig handmatige instelling aanspreken. Qua snelheid heeft de camera ook een aardig repertoire in huis, zoals continue autofocus en serie opnamen van maximaal vijf opnamen in de hoogste resolutie van 12 Megapixels. De automatische scherpstelling kent de mogelijkheid om een AF-veld in te stellen uit een keuze van 49 locaties en natuurlijk kent een dergelijke camera ook handmatige scherpstelling.
Fujifilm Finepix S7000 - LetsGoDigital - FirstLook Fujifilm Finepix S7000 - LetsGoDigital - FirstLook
Wie echt het onderste uit de kan wil halen kan er voor kiezen om met de FinePix S7000 alle opnamen in een zogenaamd CCD-RAW formaat op te slaan. De beelden worden dan exact zo opgeslagen als ze door de Super CCD HR sensor zijn waargenomen. Bij de JPEG formaten zal de interne beeldverwerking van de camera eerst zijn werk doen, zodat er geen sprake meer is van een "ruw" bestand. Het CCD-RAW formaat is via de meegeleverde software om te zetten naar een TIFF formaat. Naast de mogelijkheid stilstaande beelden te kunnen vastleggen is de FinePix S7000 ook een ware meester in het produceren van hoogwaardige videoclips. Met een resolutie van 640x480 (VGA) en een beeldsnelheid van 30 beelden per seconde is de kwaliteit hoogstaand. Om dit alles mogelijk te maken heeft de camera natuurlijk energie nodig. Als energiebron maakt de FinePix S7000 gebruik van 4x standaard NiMH AA batterijen.
Fujifilm Finepix S7000 - LetsGoDigital - FirstLook Fujifilm Finepix S7000 - LetsGoDigital - FirstLook
Zoals gezegd Fujifilm biedt met de FinePix S7000 een serieus alternatief voor een analoge spiegelreflex camera. Het ontwerp is niet uit de lucht komen vallen, maar is doordacht en de vele instelmogelijkheden zorgen ervoor dat de camera van alle markten thuis is. De FinePix S7000 zal in november 2003 verkrijgbaar zijn bij uw lokale fotohandelaar.
Meer uitgebreide eerste indrukken van Digitale Camera's:
Nikon Coolpix 3700
Samsung U-CA3
Pentax Optio 33WR