LetsGoDigital - Photokina 2002 Live Showfloor Coverage
All content and pictures on this site are copyrighted material and owned by their respective creators or owners. Publication, copying, broadcasting or retransmission of the content or pictures in whole or partially without the written permission of the copyright holder is prohibited.
Kodak Professional introduceert de eerste 13.89 Megapixel reflex camera
Kodak Professional, een divisie van Eastman Kodak Company, introduceert de eerste professionele digitale camera in 1991. Vandaag de dag introduceert Kodak Professional haar laatste aanwinst in haar digitale familie, de DCS PRO 14n, een digitale spiegelreflex camera uitgerust met de eerste 35mm formaat CMOS beeldsensor ooit in een reflex camera gebouwd. De nieuwe camera biedt maar liefst een 13.89 Megapixel CMOS beeldsensor en levert verschillende resoluties RAW bestanden op. De DCS PRO 14n zal een nieuwe standaard gaan neerzetten qua prijs, prestatie en draagbaarheid.
All content and pictures on this site are copyrighted material and owned by their respective creators or owners. Publication, copying, broadcasting or retransmission of the content or pictures in whole or partially without the written permission of the copyright holder is prohibited.
De gebruikersvriendelijke DCS PRO 14n is alweer de 6e generatie professionele digitale camera van Kodak en is voornamelijk ontworpen voor de professionele portret-, trouw-, evenementen- en commerciële fotograaf, maar zal naar alle waarschijnlijkheid ook po-pulair worden onder de gevorderde amateurs. Gebaseerd op de Nikon vatting, voegt de camera snelheid en kwaliteit toe in de professionele werkomgeving door het gebruik van de FireWire interface die een overdrachtsnelheid mogelijk maakt van 12MB per seconde, ongeveer vier maal zo snel als mogelijk was met voorgaande Kodak Professional camera's.
De camera is uitgerust met een 12-bit CMOS sensor (4536x3024 effectieve pixels) met een volledige 35mm beeldformaat, zodat het voor de professional mogelijk wordt de voordelen van echte groothoeklenzen te gebruiken en gebruik kunnen maken van hun Nikon lenzen zoals zij dit ook deden met hun Nikon apparatuur. Met de DCS Pro 14n krijgen fotografen de vrijheid om die bestandgrootte (volledige 14MP, 6MP en 3MP) te kiezen die nodig is voor een project. De camera maakt opnamen met een snelheid van ongeveer twee beelden per seconde. De beelden kunnen worden opgeslagen in het DCR RAW formaat of in het Kodak Professional Extended Range Imaging (ERI) JPEG formaat. Het ERI-JPEG formaat geeft professionele fotografen het gemak dat een JPEG bestand met zich meebrengt maar met behoud van de beeldkwaliteit en kleur/belichtingscontrole waar de Kodak DCR RAW formaten voor staan.
Kodak SLR DCS PRO 14n
De bestanden worden opgeslagen op een CompactFlash geheugenkaart of op een MultiMedia geheugenkaart. De camera kan naar beiden opslagmedia wegschrijven in elk gewenst formaat. De Kodak Professional DCS Pro 14n camera is uitgerust met een Nikon vatting en de behuizing is duurzamer dan een plastic behuizing door het gebruik van magnesium. De robuust behuizing herkent ook automatisch of de camera in een hoek van 90 graden wordt gehouden, zodat de opnamen niet horizontaal, maar verticaal worden opgenomen. De automatische herkenning zorgt ervoor dat bestanden op de juiste wijze worden overgezet naar een computer wat het eenvoudiger maakt deze bestanden direct te kunnen verwerken. Het scheelt de professionele fotograaf weer tijd.
Kodak geeft gehoor aan de oproep uit de fotografische wereld om het gebruik van een digitale camera te vereenvoudigen. De DCS PRO 14n heeft functies te bieden voor de beginnende fotograaf, maar ook voor de meer ervaren fotograaf. Wanneer de camera in de basis instelling staat is het gebruik van de camera het meeste vriendelijk met een lage drempel. In de geavanceerde instelling kan de gebruiker alle instellingen naar eigen wens wijzigen. De camera is in staat beelden met een snelheid van 2 beelden per seconde vast te leggen met een maximale hoeveelheid van 8 beelden in een volledige resolutie. Omdat de functies van de camera zijn gebaseerd op de Kodak firmware en niet hardware afhankelijk zijn kan de camera eenvoudig aangepast worden en opgewaardeerd worden via een firmware upgrade die vrij beschikbaar wordt gesteld om te downloaden door Kodak Professional. Het is zelfs mogelijk via gekwalificeerde Kodak service punten de camera op te waarderen naar een groter maximaal vermogen van 8 beelden in de burst mode tot 18 beelden door het vergroten van de interne buffer van 256MB naar 512MB.
Kodak Professional maakt gebruik van de DTTL flitstechniek van Nikon wat een belangrijke technische stap voorwaarts is. Professionele fotografen mogen dan ook een zo goed als perfecte flitstechniek verwachten van de Kodak DCS PRO 14n, een verbetering ten opzichte de professionele digitale camera's van concurrerende fabrikanten. De Kodak DCS Pro 14n is tevens de eerste camera die haar menu in acht talen heeft opgenomen. De laatste versie van Kodak Professional DCS Photo Desk en Camera Manager software met ondersteuning van het DCR FFM en Kodak Professional ERI-JPEG formaat en ondersteuning van Kodak ProShots Studio Software Suite, een online beeldmanager dat de relatie onderhoudt tussen de fotograaf, de klant en het lab zijn zaken die een de digitale werkomgeving professioneel maken.
De digitale camera ondersteunt DCF (digital camera format), de eerste keer voor een Kodak Professionele camera. De standaard DCF formaat geeft professionele fotografen meer toegang tot printdiensten daar deze regelmatig gebruik maken van DCF bestanden. De camera wordt gevoed door een Li-Ion accu of een optionele netvoeding. Om de bestanden via een externe monitor te bekijken kan de fotograaf zowel NTSC als een PAL formaat kiezen. Begin december 2002 moet de Kodak DCS Pro 14n leverbaar worden via de geautoriseerde Kodak Professional dealerkanalen.