This Live Showfloor Coverage is brought to you by LetsGoDigital, NuevaFotografía, DigIT and DP-NOW
Hitachi demonstreert Microdrive 4GB
Gedurende de IFA show demonstreert Hitachi de mogelijkheden die zij met de verhoogde capaciteit van de Microdrive binnen hun bereik hebben. Manfred Berger, senior manager of business development, is aanwezig tijdens de show en heeft ons enige tijd te woord gestaan. Volgens de heer Berger heeft Hitachi door de overname van de complete divisie storage van IBM ook het product Microdrive in handen gekregen. Praktisch alle producten die gemoeid gingen met de overname vulden precies die productgroepen aan waar Hitachi zelf niet of nauwelijks invulling aan had gegeven. De overname heeft er toe geleid dat Hitachi Global Storage Technologies, HGST, zowel Microdrive als de hoogwaardige server opslag apparatuur in het assortiment heeft opgenomen.
De nieuwe 4GB Microdrive is ten opzichte van de 4GB flash geheugenkaart financieel gezien een stuk aantrekkelijker. Er is echter een groot verschil tussen het flash geheugen en de Microdrive. Een Microdrive bestaat uit bewegende onderdelen, wat de Microdrive relatief kwetsbaar maakt om als compact en verwisselbaar medium in te zetten, en het flash geheugen bestaat uit onderdelen waarbij praktisch geen invloed van buitenaf kan worden uitgeoefend. Daarnaast behoort een 4GB Microdrive tot het Compact Flash type II formaat, terwijl een hoge capaciteit flash geheugenkaart ook in het type I formaat gefabriceerd kan worden.
All content and pictures on this site are copyrighted material and owned by their respective creators or owners. Publication, copying, broadcasting or retransmission of the content or pictures in whole or partially without the written permission of the copyright holder is prohibited. All content and pictures on this site are copyrighted material and owned by their respective creators or owners. Publication, copying, broadcasting or retransmission of the content or pictures in whole or partially without the written permission of the copyright holder is prohibited. All content and pictures on this site are copyrighted material and owned by their respective creators or owners. Publication, copying, broadcasting or retransmission of the content or pictures in whole or partially without the written permission of the copyright holder is prohibited.
Toch blijft het natuurlijk een hele prestatie om een mini harddisk van 1-inch formaat te fabriceren. De Hitachi Microdrive wordt onder andere gedemonstreerd in combinatie met een Fuji FinePix M603 camera waarbij de nadruk ligt op de mogelijkheid videoclips op te nemen in VGA kwaliteit en met een snelheid van 30 fps. De oplettende lezers zullen direct opmerken dat de FinePix M603 geen FAT32 ondersteunt en het blijkt dus dat er hier sprake is van een 2GB Microdrive formaat dat volgens het FAT16 formaat is ingedeeld. Naast de 4GB is er dus ook sprake van een 2GB formaat Microdrive. Beide opslagmedia zijn gebaseerd op nieuwe technieken. Naast nieuwe technologische ontwikkelingen heeft Hitachi ook aandacht geschonken aan de betrouwbaarheid van de Microdrive.
Het nadeel van het gebruik van een Microdrive als opslagmedium is het risico van vallen. De nieuwe generatie Microdrives zijn verbeterd als het gaat om valschade. Maar toch blijft het risico aanwezig. De behuizing van de Microdrive is geheel voorzien van een rubberen stootrand, iets waar de eerste generatie niet in was voorzien. Deze stootrand maakt het mogelijk dat een Microdrive een val kan overleven van een hoogte van 75 centimeter op een betonnen vloer. Wanneer er sprake is van vloerbedekking van minimaal 1cm dan mag er sprake zijn van een valhoogte van ongeveer 1 meter. Als we ons bedenken wat de hoogte is als wij staande een Microdrive zouden laten vallen dan realiseren wij ons dat het schade risico zeker aanwezig is. De opname van de open Microdrive is er één van een 1GB Microdrive, de patenten op de constructie van de nieuwe generatie 2 en 4GB Microdrives zijn nog niet officieel bevestigd, zodat deze informatie nog niet zichtbaar naar buiten kan komen.
De techniek van de Microdrive is gebaseerd op hoge capaciteit opslag. Het nadeel hiervan is dat de zogenaamde 'platters' wel in aantal aangepast kan worden, maar een platter kan niet gehalveerd worden. Met andere woorden, waar flash geheugen een opbouw kent van 32MB tot 4GB, kent de Microdrive een opbouw van 2 en 4GB of hoger. Er is dus in feite weinig speelruimte voor Hitachi om een grote groep consumenten te bereiken. Er kan alleen ingespeeld worden op de vraag naar hoge opslagcapaciteit en een lage prijs. Zodra de prijzen van flash geheugen te dicht bij die van de Microdrives komen zal Hitachi minder aandacht schenken aan beide opslagcapaciteiten en zich focussen op nieuwe toepassingsmogelijkheden en hogere opslagcapaciteiten. De volgende generatie opslagcapaciteiten zal kunnen uitkomen op minimaal 7GB (niet officieel bevestigd!).