LetsGoDigital - CeBIT 2003 - Live Showfloor Coverage
SanDisk introduceert de miniSD kaart - de volgende generatie
SanDisk Corporation heeft vandaag de SanDisk miniSD geheugenkaart geïntroduceerd, een nieuwe flash geheugenkaart met het formaat van een duimnagel dat de aan de behoefte van de mobiele telefoniemarkt voor een grotere opslagcapaciteit in de meeste compacte vorm moet voldoen. De miniSD kaart is recentelijk geaccepteerd door de SD Association als een ultracompacte uitvoering van een SD kaart formaat. De SanDisk miniSD kaart is voornamelijk bedoeld voor de nieuwe generatie 2.5G en 3G mobiele telefoons die opslagintensieve mogelijkheden bieden zoals digitale fotografie, video clip, MP3 spelers, video games, persoonlijk informatie beheer (PIM), e-mail en voicemail. SanDisk zal de eerste leveringen van de nieuwe miniSD kaart in maart 2003 starten en de eerste demonstraties zullen tijdens de CeBIT 2003 show in Hal 21, stand B24 plaatsvinden.
De miniSD kaart biedt belangrijke ruimte en volume besparingen wat twee belangrijke graadmeters zijn voor de nieuwe generatie compacte mobiele telefoons. Vergeleken met de huidige standaard SD kaarten is de miniSD kaart meer dan 40% kleiner wat betreft de printplaat en heeft de kaart meer dan 60% minder ruimte nodig om in een apparaat gestoken te worden. SanDisk zal een breed assortiment opslagcapaciteiten van het nieuwe formaat in 2003 op de markt brengen, namelijk 16, 32, 64, 128 en 256MB. De nieuwe kaart zal voorzien zijn van de SanDisk NAND flash en SD controller technologie.
Volgens Eli Harari, President en CEO van SanDisk, is de aankondiging van de miniSD kaart door SanDisk een van de meest belangrijke aankondigingen op het gebied van flash kaarten in de afgelopen jaren. De miniSD standaard is ontworpen door de SD card Association, opgericht door Matushita, SanDisk en Toshiba, maar ook de meeste belangrijke OEM fabrikanten uit de mobiele industrie. De nieuwe generatie mobiele telefoons die dit jaar geïntroduceerd zullen gaan worden zullen alleen onderling verschillen op het gebied van de multimedia mogelijkheden, zoals camera's, MP3 spelers en Internet messaging, wat belangrijke drivers zullen zijn voor de vraag naar opslagmedia. Mobiele telefonie fabrikanten zijn altijd op zoek naar nieuwe wegen om consumenten over te halen om een nieuwe telefoon aan te schaffen, terwijl mobiele telefonie providers graag nieuwe mogelijkheden en applicaties aan de consumenten willen bieden om hun klantenbestand te kunnen continueren. In voorgaande kwartalen is gebleken dat de verkoop van mobiele telefoons met ingebouwde camera's zeer sterk stijgt. Deze trend, die is gestart in Japan en Korea, verspreid zich nu richting Europa en zal volgens SanDisk Amerika, China en de rest van de markt in de volgende één of twee jaren bereiken. Ondanks dat deze telefoons met ingebouwde camera een lagere resolutie hebben dan de conventionele digitale camera zal dit niet voor de volgende generatie mobiele telefoons gelden. Deze nieuwe generatie zullen uitgroeien naar een goede resolutie van 1 of 2 Megapixels, zodat de vraag naar meer opslagcapaciteit zal toenemen. Mede hierdoor bestaan er zeer realistische en grote kansen voor het nieuwe formaat miniSD om de nieuwe standaard te worden. In het tweede kwartaal van dit jaar zullen de eerste kaarten met een lage opslagcapaciteit worden uitgeleverd, waarna in de 2e helft van dit jaar de hogere capaciteit zullen worden uitgeleverd. Volgens SanDisk zullen de gebruikers van de nieuwe generatie mobiele telefoons meer vrijheid en creativiteit ervaren wanneer deze nieuwe miniSD kaart in de mobiele telefoon wordt toegepast. De eind-gebruiker kan zelfs de miniSD kaart via een adapter gebruiken in andere apparaten waar een SD slot ingebouwd is, zoals digitale camera's, PDA's en laptops.
Een belangrijk voordeel van de miniSD kaart is dat zowel de software als de hardware de huidige SD standaard ondersteunt. Het maakt gebruik van dezelfde SD interface, inclusief beveiligingsinstellingen om de opgeslagen informatie te beschermen (CPRM - Content Protection Rights Management). Het handige voor de mobiele telefonie fabrikant is dat zij haar huidige op de SD kaart gebaseerde ontwerpen niet hoeven te wijzigen doordat dit niet voor de miniSD een vereiste is. Om een brede uitwisselbaarheid te garanderen heeft SanDisk een adapter ontworpen dat de nieuwe generatie miniSD kaart doet veranderen in een SD kaart. Op deze wijze kan de miniSD geplaatst worden in elk SD geheugenslot.
All content and pictures on this site are copyrighted material and owned by their respective creators or owners. Publication, copying, broadcasting or retransmission of the content or pictures in whole or partially without the written permission of the copyright holder is prohibited.
Volgens Mario Morales, vice president bij IDC, zal de vraag naar flash geheugenkaarten voor mobiele telefonie toenemen naar 218 miljoen stuks in 2007. Nieuwe applicatie zoals spelletjes, toegang tot Internet en overige opslagintensieve mogelijkheden zullen de vraag naar kleine compacte opslagmedia zoals de miniSD doen toenemen. SanDisk neemt als één van de belangrijkste spelers in de huidige markt een zeer interessante positie in.
De miniSD kaart is 21.5mm lang, 20mm breed en 1.4mm dik en heeft een volume van 430 vierkante mm en 602 kubieke mm. Het nieuwe formaat is ontworpen door de drie originele ontwerpers van de SD kaart, namelijk Toshiba, Matsushita en SanDisk en is recentelijk geaccepteerd door de SD Association, een organisatie die meer dan 500 leden vertegenwoordigt.
SanDisk is van plan de miniSD kaart beschikbaar te stellen voor zowel de retail als de OEM markt. Leveringen in aantallen van de 16MB versie zal de eerst komende maand plaatsvinden. In het tweede kwartaal zal SanDisk de 32 en 64MB kaarten naar OEM en retailers versturen. Opslagcapaciteiten van 128 en 256MB zullen naar verwachting in de tweede helft van dit jaar beschikbaar komen.
SanDisk zal in eerste instantie de miniSD kaart via de Japanse retailkanalen uitleveren en in de tweede helft van dit jaar wereldwijd gaan uitleveren. Om de miniSD gelijk te standaardiseren zal de miniSD kaart samen met de miniSD adapter geleverd worden. Dit maakt het voor consumenten mogelijk de miniSD kaart in elke SD slot te steken. De verwachte adviesprijs van de miniSD kaart inclusief adapter zal $29 voor de 32MB kaart bedragen wat ongeveer een gelijkwaardig bedrag is ten opzichte van de 32MB SD kaart. Prijzen van de hogere opslagcapaciteiten zijn nog niet beschikbaar.